Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. december 06., 23.03
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Megszilárdult a pedagógusgárda

Írta: Gáspár-Barra Réka
2008. február 27., 12.00 Szerda / Hunyad
Hunyad – A pedagógus társadalomban várható idei átrendeződésekről tanácskoznak két napja Déván a megyei főtanfelügyelő-helyettesek, illetve a humán erőforrással foglalkozó szaktanfelügyelők.  A házigazda szerepét betöltő Hunyad megyét azonban idén nem igazán érinti a tanügyi kádermozgás, legalábbis a magyar iskola, tagozatok szintjén.


Országos szinten a címzetes pedagógusi állásoknak évente olyan 25%-a szabadul fel, illetve vár betöltésre. Ez egyrészt a nyugdíjba vonulásokkal magyarázható, másrészt a szakképzett pedagógusok hiányával, amely országos szinten még mindig érezhető jelenség – nyilatkozta a tanácskozás első napját követően Máté Márta Hunyad megyei főtanfelügyelő-helyettes.

A címzetes állásokra kiírandó idei versenyvizsgáknál az egyetlen lényeges változás, hogy az időközben felsőfokú képzésben részesülő tanítók megpályázhatnak tanári állásokat anélkül, hogy az általuk betöltött tanítói állás megszűnne. Eddig ez nem volt lehetséges – állítja a tanfelügyelőnő.

Ami a Hunyad megyei magyar tagozatok, illetve a Téglás Gábor Iskolacsoport sorsát illeti, itt már lekerült napirendről a krónikus pedagógushiány. Az elmúlt években sikerült nagyjából minden szabad állást lefedni – állítja Máté Márta, aki szerint jelenleg 95 körül mozog Hunyad megyében a magyar nyelven tanító pedagógusok száma, beleértve az óvónőket, tanítókat és természetesen a gimnáziumi, illetve középiskolai tanárokat is.
A tanfelügyelőnő szerint Déván elsősorban a Téglás Gábor Iskolában biztosított pedagóguslakások hozták a megoldást. Sok fiatal tanár találta meg itt a számításait, úgy, hogy most már stabil pedagógusgárdával rendelkezik az alig három éve működő tanintézmény is.

Sikerült szakképzett tanári gárdát összehozni Vajdahunyadon, illetve a Zsil völgyében is. Talán idén ősztől Petrozsényban szükség lesz egy magyar szakos tanárra, de amúgy most már inkább arra koncentrálunk, hogy az esetleg helyettesítőként tanító szakképzett tanáraink, tanítónőink címzetessé váljanak – mondja a tanfelügyelő.

Előreláthatóan idén egyetlen magyar tagozati pedagógusi állást sem kell majd föladni. Petrillán ugyan úgy néz ki, hogy megszűnik az elemi tagozat, mert jelenleg is összesen 4 diák tanul itt és ősztől már ennyien sem lesznek. De aki marad, az a tanítónővel együtt bejöhet Petrozsényba, ahol évről évre erősödik a Szent Ferenc Alapítvány által is támogatott tagozat.

Létszámnövekedés várható viszont a lupényi magyar tagozat szintjén. Jelenleg itt az elemi 16 diákkal, összevont osztályként működik, egy tanítóval, de ősztől kilátásban van a második tanító alkalmazása is. Ugyanis az első osztályba már nyolc diák jelentkezett. Ha még további két elsős beiratkozik, akkor máris oldani lehet az összevontosztály-jelleget.

Máté Márta főtanfelügyelő-helyettes szerint a megye más településein: Vulkánban, Pusztakalánban, illetve Csernakeresztúron sem kell tartani a tagozat-felszámolástól. Úgy néz ki, hogy idén ezek mind megmaradnak a jelenlegi felállásban, összevont osztályként egy-egy, illetve Keresztúron két tanítóval.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu