Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. február 29., 15.24
Zsombolya, a sikeres európai projektek városa

Megújuló járóbeteg rendelő és új szociális központ

Írta: Pataki Zoltán
2012. november 20., 16.05 Kedd / Temes

A júniusban megválasztott Darius Postelnicu zsombolyai polgármester folytatja a Kaba Gábor által megkezdett munkát: európai pénzen sorra megújulnak a város szociális létesítményei, újak létesülnek és egy európai nagyprojekt keretében korszerűsítik az utcák burkolatát és a közvilágítást. 

A zsombolyai polgármesteri hivatal jelenleg öt európai projektet bonyolít le, amelyek értéke összesen több mint 36 millió lej. Hétfőn bemutatták a sajtónak a zsombolyai Karl Diel kórház európai pénzen megújuló járóbeteg-rendelőjét és a hátrányos helyzetű gyerekek számára létrehozott, „after school” rendszerben működő napközis központot, amelyet egy jótékonysági egyesület működtet az egykori téglagyár épületében.

A járóbeteg-rendelő (poliklinika) épületét a Regionális Operatív Program keretében nyertes európai pályázati pénzből teljesen felújítják. Az 1,2 millió euró értékű pályázati támogatásból új orvosi műszereket és bútorzatot is vásárolnak a járóbeteg-rendelő számára. A tavasszal elkezdődött felújítási munkálatok idén decemberben befejeződnek, a jövő év januárjától a zsombolyai orvosok már fogadhatják a betegeket a szakrendelőkben. Daniela Cârlig, a járóbeteg-rendelő igazgatója a sajtónak elmondta: az orvosok számára öröm lesz a felújított rendelőben a betegeket fogadni. A poliklinikát a zsombolyai és a környékbeli betegek szinte bármilyen panasszal felkereshetik, jelenleg csak a szemész és orr-fül-gégész szakorvos hiányzik Zsombolyán. „A megszorító intézkedések hatására sok zsombolyai orvos kivándorolt nyugatra – mondta Ştefan Costea, a járóbeteg rendelő orvosi igazgatója –, a munkakörülmények ott sem jobbak, mint amilyeneket ebben a felújított rendelőben az orvosok számára biztosítunk, de a fizetés 10-szer akkora, mint Romániában.”

A hátrányos helyzetű családokból származó V–VIII. osztályos gyerekek iskolai integrációját segíti a Blythswood Jótékonysági Egyesület zsombolyai filiája által működtetett napközis otthon, amelyet az európai pénzen felújított és kibővített régi gyárépületben hoztak létre. Az egyesület a 3,6 millió lej (több mint 800 ezer euró) értékű pályázati támogatásból teljesen felújította az egykori Ceramica (Bohn) téglagyár irodaépületét, a tetőtér beépítésével megkétszerezte a szociális létesítmény hasznos területét, illetve egy melléképületben korszerű konyhát és ebédlőt hoztak létre. A felújított téglagyári épület tetejére napelemeket is szereltek, így a szociális központ által elfogyasztott villamos energia egy részét önerőből állítják elő. A szociális létesítmény igazgatója, Adrian Popa lapunknak elmondta: a napközis otthonban 40 zsombolyai és környékbeli hátrányos családi helyzetű gyerek tölti a délutánjait. Itt végzik el házi feladataikat, oktatók irányításával, különféle szórakoztató foglalkozásokon vesznek részt, meleg ebédet és vacsorát kapnak, a szállítást is a Blythswood Egyesület biztosítja. A hátrányos helyzetű gyerekek mintegy harmada roma családokból származik. „A hátrányos helyzetű gyerekek iskolai integrációjával végső soron társadalmi integrációjukat segítjük” – mondta Adrian Popa –, „a gyerekek kiválogatását az iskolákkal együttműködve végezzük el, mert ők tudják a legjobban, hogy melyik gyereknek van a legnagyobb szüksége erre a segítségre.”

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: maris / Szerda, 2012. november 21., 09.44 Válaszoljál rá!

há mé bántik a vót pógár mestört, me ugyi jó vót jópárévig mostan má nem jó elég bajj nekije hog anyira fijatal a felessége maj mögláti amikü öreg lösz

Hozzászólt: --- / Szerda, 2012. november 21., 08.31 Válaszoljál rá!

A csufosan tavozo kaba gabort, a frissen nosult szinesz hentest, a rablopolitikat folytatott rmdsz nyalakodot jobb ha mar nem emlegetnek.

Hozzászólt: jarobeteg / Kedd, 2012. november 20., 19.13 Válaszoljál rá!

ebbol mar nem tudott a kaba lopni....

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu