Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2022. január 23., 10.16

Megvalósult és folyamatban lévő tervekről adott számot Arad polgármestere

Írta: Bognár Tünde
2022. január 13., 17.56 Csütörtök / Arad

Călin Bibarț, Arad város polgármestere az év első sajtótájékoztatóján összefoglalta, milyen beruházások valósultak meg az elmúlt időszakban, illetve melyek azok a beruházások, amelyeknek megvalósítása még folyamatban van.

A megvalósult beruházások terén megemlítette az újaradi hőközpont korszerűsítését, a Decebal híd felújítását, a távfűtési hálózat korszerűsítését, a város területén 50 földutat aszfaltoztak le és további 30-at javítottak meg. A polgármester elmondása szerint további 5, a város területén lévő út még javításra vár, azonban erre majd csak a szép idő beköszöntével lehet számítani. Két nagy projekt megvalósításába is belekezdett a városvezetés, melyekhez európai uniós forrásokat is megcéloztak, így a mikelakai 300-as zónában található, eddig üresen álló telken és a Mărului utca környékére tervezett park és szabadidőközpont.

Tavaly 14 640 000 lejt fordított a városvezetés az egészségügyre.

A város különböző részein is folytak a rehabilitációs munkálatok, így az Aurel Vlaicu úton található Z tömbházak környékén alakították át és újították fel a köztereket, utcákat, parkolókat. Ezek a munkálatok idén az Udrea utca környékén folytatódnak, ha beköszönt a jó idő. A város központjában parkolókat hoztak létre motorkerékpároknak (ilyen eddig még nem volt a városban), illetve tavaly sikerült az Alfa lakónegyedben két, emeletes parkolót kiépíteni.

A sport területén történt beruházások közül sikerült befejezni az UTA stadion építési munkálatait, a ségai, kiszentmiklósi és az ICRTI stadionok éjszakai kivilágítását.

Megszépült és megújult a Ioan Slavici Klasszikus Színház, az aradi Gazdasági Liceum, átadtak egy új fapiacot a Poetului utcában és egy mezőgazdasági piacot. Útburkolat került a Constituției utcában az autópálya alatti részre, átadták a hulladékválogató állomást, ami gyors javításra szorult, és nekikezdtek a Maros-sétány korszerűsítésének, utóbbi megvalósítása még folyamatban van. Tavaly hivatalosan is sétáló utcává vált a Vörös-templom körüli tér, amely a városvezetés elrendelte felújítások után (kizárólag macskakövek kerültek a térre) le lett zárva a gépjárművek számára. Folyamatban van a CTP leharcolt villamosainak új, az UTA focicsapat színeiben pompázó, piros-fehér villamosokra cserélése, a megrendelt villamosok közül három már a várost rója. 2022 végéig a többi megrendelt új villamos és elektromos autóbusz is megérkezik.

A polgármester köszönetet mondott a helyi civilszervezeteknek és vállalatoknak, akik részt vettek a Maroson átívelő gyaloghíd megszépítésében, az Eminescu parkban található oroszlánfejes szökőkút felújításában és a Crișan utcai villamosmegálló, valamint a Hegyalja téren található transzformátorházak megszépítésében.

Bibarț megemlítette, hogy tavaly 2500 fát sikerült elültetni a város területén, és két emblematikus épület tulajdonjogára is a városvezetésnek sikerült rátennie a kezét, az egyik a Voința Evezős Klub régi épülete és a MARTA autógyár épülete, melyeket a város kedvezményesen vehetett át, mindössze a jogi bonyodalmak költségét kellett állnia. A polgármester elárulta, hogy a nemrég megszellőztetett híreknek megfelelően a városvezetés Ștefan Cicio Pop egykori aradi házát is szeretné tulajdonában tudni, s ennek érdekében az épület eladása esetén élni fog elővásárlási jogával. Addig is a Városháza alkalmazottjai az épület jogi helyzetének a felmérésén dolgozik.

Negatívumként a polgármester az Elena Ghiba Birta Liceumot említette meg, mely épületet nem sikerült teljesen felújítani a tavalyi év során, ahogyan azt tervezték volt.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu