Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2021. szeptember 17., 10.45
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Centenáriumi ünnepségre készülnek Szapáryfalván

Méltó utódok akarnak lenni

Írta: · Pataky Lehel Zsolt
2008. március 11., 13.00 Kedd / Temes

Jövőre lesz a Temes megyei szapáryfalvi református templom felszentelésének századik évfordulója. A Felső-Bega-völgyének egyik még jobbára magyarok lakta falujában a gyülekezet nem hagyta az utolsó percre az előkészületeket, amelyekről Bódis Ferenc lelkipásztort kérdeztük. Igaz a templom felújítási munkálataival már nem várhattak.

– Mivel készülnek a centenáriumra?
– Szeretnénk az ünnepséget összekötni a falunapokkal, így emlékezve arra, hogy száz évvel ezelőtt felépült a templom, és ezt annak idején fel is tudták szentelni. A közösség otthona ez a mai napig, ugyanis nemcsak reformátusok, hanem más felekezetűek is eljönnek ide. Annak ellenére mondom azt, hogy otthon ez, hogy a közösség egyre inkább fogy. Mind kevesebben vagyunk, és nemcsak reformátusok, hanem magyarok általában véve. A természetes apadáson kívül közrejátszik ebben az, hogy nincsen gyermekutánpótlás, a fiatalabb nemzedék elvándorolt, többen hagyták itt az országot: fiatalok, akik itt esküdtek meg, aztán külföldre költöztek. Reméljük, hogy ha sikerül a templomot felújítani, akkor nagyobb érdeklődés lesz az istenháza iránt, és ha nem is Isten igéje vonzza őket oda, talán a kíváncsiság, hogy mennyire sikerült nekünk ezt a gyülekezeti otthont a 21. század követelményeinek megfelelően felújítani.

– Az eltelt száz év alaposan megviselte a templomot. 2006-ban gyűjtést is indítottak a felújítási költségek előteremtésére. Mennyire haladtak, mi az, ami sürgős volt, és mi az, ami most sem tűr halasztást?
– Sürgős volt a tető javítása. Ennek egy részét sikerült befejezni, ugyanis egyik oldalát és a hátsó részét teljesen átfedtük, a mennyezetet belülről kijavítottuk, mert már beszakadással fenyegetett. Nem feledkezem meg a hívek a hozzájárulásáról, ugyanis példamutatóan viselkedtek, tőlük telhetően mindent megtettek: idős, kevés jövedelemmel rendelkező nyugdíjas emberek, akik sokat adományoztak. A csatornákat és a lefolyókat teljes egészében felújítottuk. Még hátravan a tető egyharmadának átfedése, amit remélhetőleg idén sikerül elvégezni.

– Említette, hogy a gyülekezett számbelileg fogyatkozott, és gyengült is, tehát nem tudja a teljes költséget előteremteni. Honnan kaptak segítséget, és kitől remélnek még támogatást?
– Több helyről is kaptunk, de kiemelném dr. Szapáry György hozzájárulását. Ő a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, és támogatott bennünket mind anyagilag, mind biztatással. Megígérte, hogy ellátogat hozzánk, és reméljük, hogy ha korábban nem is, de a centenáriumi ünnepségen jelen lesz. Annak a gróf Szapáry Gyulának a leszármazottja, aki egykoron a szapáry telepeseknek a család birtokának egy részét ajánlotta fel, hogy itt új életet kezdjenek. Akkoriban erdő borította a vidéket, és kemény munkával kellett kivágni a fákat, megtisztítani a földet a gyökerektől, termővé tenni, házakat építeni, létrehozni az infrastruktúrát, amivel egy közösséget irányítani lehet. Ezzel a kemény munkával községi rangra emelték a települést, de későbbiekben különböző okok miatt lehanyatlott.

– A templom felújításához állami segítséget kaphatnak-e?
– Kétszer is igényeltünk a kulturális és vallásügyi minisztériumtól, mindkétszer jóvá is hagyták, de nem juthatunk hozzá a támogatáshoz, mivel a templom nincs telekkönyvezve. A teleknek, amin a templom áll, egy része van az egyházközség tulajdonában, a többi a román állam nevén szerepel 1920 óta. Itt akadunk meg, mert nem tudjuk a templomot telekkönyveztetni, amíg nem találunk megoldást arra, hogy hogyan is juthatnánk ennek a földterületnek a tulajdonába. A legkézenfekvőbb az lenne, hogy a községi tanács adományozza az egyházközségnek, mert arra semmilyen restitúciós törvény nincs, hogy amit a román állam 1920-ban elvett, azt visszaszolgáltassák.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu