Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. szeptember 28., 01.42
Beszélgetés MOLNÁR MELINDÁval, az AMISZ új elnökével

„Merjünk álmodni! És gondolkodjunk!” (2.)

Írta: Juhász Béla
2020. március 25., 09.00 Szerda / Arad

„Az egyetemen nem voltam elég magabiztos”

 

–  Jól érezted magad Kolozsváron?

Mikor jobban, mikor rosszabbul, de összesítve jól. Sok mindent megtanultam ott. Például, megtanultam, hogy kell egyedül fenntartanom magam.

– Mennyire változott meg az életed az egyetemen?

Megkomolyodtam ott egy kicsit. De nem voltam annyira magabiztos, mint itthon. Egyedül éreztem magam.

– Hogyhogy hazajöttél Aradra?

Harmadév utolsó felében már egy kicsit lenyugodtam. Annyira, hogy már egy kicsit sok volt nekem a nagyvárosi nyüzsgés, a sok ember. Nem tudtam elképzelni, hogy abban a környezetben családot alapítsak, gyereket neveljek…

– Szereted Aradot?

Szeretem, de nagyon zavar a sok kábítószerfüggő hajléktalan, akik az utóbbi időben ellepték a várost, és kötözködnek az emberekkel. Örülök, hogy egyre mozgalmasabb a kulturális élet, lehet színházba járni, vannak koncertek… Kár, hogy az esti élet kicsit ijesztő. Meg sok a szemét…

 

„Mindent szeretetből csinálok”

 

– Mondanál pár szót családodról?

Szüleimmel élek, meg velünk van a nagyika is. Anyuéknak sikerült venniük nemrég egy kertes házat, ahol maguk termelik meg a szükséges zöldségeket, gyümölcsöket, egyszóval biogazdálkodásba kezdenek.

– Úgy tudom, hogy apukád dolgozott Indiában is egy időben.

Valóban járt kint kétszer néhány hónapot. Önkéntes munkát végzett. Egy jógaközpont építkezésén dolgozott önkéntességi alapon. Csempézett.

– Hogy állsz a szerelemmel?

Jól. Most már egyre jobban.

– Szerelmetes típus vagy?

Igen. Szeretek mindent szeretetből csinálni. Ugyanígy vagyok az emberekkel is. Minden barátomat szeretem.

– Általában szereted az embereket?

Szeretek szeretni. Akkor szeretem az embereket, ha emberiek, emberségesek.

– Van sok igaz barátod?

Kevés. De abból nem is kell sok.

– Megfordulnak utánad az utcán a srácok, a pasik?

Van, amikor utánam fütyülnek. Soha sem szerettem. A fütyülősek megfordulnak. A tisztelettudók finoman figyelnek fel rám, ami nem zavar. 

– Szeretsz divatosan öltözködni?

Szeretek olyan szerelést viselni, amelyik egy kicsit tükrözi lényemet. Általában a különlegesebb, színesebb ruhadarabokat veszem meg. Legyen visszafogott, amit hordok, de jól nézzen ki!

 

 

„Köntörfalazással nem tehetek jót”

 

– Őszinte embernek tartod magad?

Remélem, hogy az vagyok. Próbálom ahhoz tartani magamat, hogy mondjam el a frankót. Köntörfalazással senkinek sem tehetek jót.

– Romantikus vagy?

Igen. Szeretem a nagy gesztusokat. Lehet, hogy előző életemben olyan korban éltem, amikor a hölgyek fűzőt, nagy bő szoknyát viseltek, jöttek a gavallérok, felvették a földre leejtett kendőt, verset írtak szerelmükhöz. Elszomorít, hogy a romantika egyre jobban kimegy a divatból. Manapság egyre kevesebben udvarolnak. És ez nem jó.

– Hiszel a földönkívüliek létezésében?

Igen, de nem úgy, mint általában az emberek. Hatalmas az Univerzum. Biztosan van benne valahol valami rajtunk kívül. Lehet, hogy egy másfajta energia egy másik dimenzióban. Hatással van ránk, csak nem érzékeljük. Túlságosan beburkolózunk, annyira le van fedve a tudatunk, csak akkor vennénk észre a jelenlétüket, ha száz hír jelenne meg a médiában velük kapcsolatban.

 

 

„Nekem a jóga egy életmód”

 

– Tudom, hogy jógázol. Mesélj erről valamit! Mi a jóga? Gyógymód, életstílus, vallás?

A jóga elnevezés szanszkrit eredetű. Jelentése: összekötés, egyesülés, megteremti a test, a lélek és a tudat egyensúlyát, összeköti őket, és segít kapcsolatot teremteni a fensőbb Jóval. Igazából kinek mi. Nekem egy életmód. Spirituálisan is bele lehet mászni, lehet csak fizikai gyakorlatok szintjén venni, de lehet önismeretre is használni. Nálunk a jógában 8 szint létezik. Mindegyik egy kicsit nehezebb a másiknál, és egymásra építkeznek. Ezek a szintek minden fajta jógánál változók. Más 8 szint van kialakítva az idősek részére, más a gyerekeknek vagy a felnőtteknek. Én a „Jóga mindennapi életrendszer”-hez tartozom. A szintek úgy vannak kifejlesztve, hogy a gyerekektől az öregekig bárki tudja gyakorolni.

– Konkrétan mi a jóga?

Egy gyakorlatsor, amelyben vannak pozíciók, úgynevezett ászánák. Ezen belül van pránájámá, ami légzési technikákat jelent, amelyekkel tisztítjuk a légutakat, az energiaszinteket, nyugtatjuk az elmét, megszabadulunk a stressztől. Megtanulsz tudatosan lélegezni. Ha gyakorlatok közben arra is figyelsz, hogy mi zajlik belül is, nem csak testileg, akkor önismeretre is használhatod, hogy lásd, mennyit bír a tested, hogyan működik belül. Egy egész órán át csendben vagy, és végzed a gyakorlatokat. Közben arra is figyelsz, hogy mire gondolsz közben, miért jöttek a gondolataid. Vannak kis meditációrészek is az órán, ezekben el lehet mélyülni, elemezni lehet a problémákat, majd lassan megoldani azokat.  Ezáltal fejleszted és megismered magad. Ha tovább akarsz lépni, és szeretnél spirituális úton is fejlődni, akkor erre is lehetőséged nyílik spirituális könyvek által, egy tanítómester segítségével és természetesen saját tapasztalatok útján. Így megtalálhatod a neked legmegfelelőbb utat arra, hogy újrateremtsed vagy erősítsd a kapcsolatod Istennel.

– Melyik Istennel?

Azzal, akiben hiszel.

– Melyikben hiszel?

Mindenkinek saját istenképe van. Biztos, hogy egy van. A lényeg az, hogy megtaláld vele a kapcsot.

 

„A jóga nyugtatja az elmét”

 

– Milyen előnyei vannak a jógának?

Sok előnye van. Elsősorban az egészségre gyakorol meghatározó hatást. Legfőképp a testre, a lélekre, a társadalomra és az elme szintjeire. Harmonizálja a testet, a lelket és a tudatot. Nekünk többféle gyakorlatunk van. Olyan, ami a hátproblémákat segíti, megerősíti a gerinc melletti izmokat, jó testtartást biztosít, van gyakorlat belső egyensúlyra, létezik jóga cukorbetegeknek, van gyerekjóga, amely az izmok fejlődését segíti jó irányban. Saját tapasztalatból mondhatom, hogy nyugtatja az elmét. Állandóan nagyon sokat gondolkodtam, és nem tudtam ezt leállítani. A jóga segítségével lecsillapodtam.

– Bárki megtanulhatja a jógát?

Igen. Vannak tankönyveink.

– Tagja vagy egy jóga egyesületnek?

Igen. A rendszer neve: „Jóga a mindennapi életben”. Világszintű. Mindenhol vannak iskoláink: Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Európában és nyilván Indiában.

– Itthon is létezik egy jóga-csoport?

Igen. Nagylakon van a központunk. Vagyunk egy páran oktatók. Az oktatói iskola elvégzése számomra is folyamatban van. Nyáron vannak hetek, amikor tanári képzés folyik. A végén vizsga, és kapunk egy hivatalosan elismert diplomát. Ezt kell megszereznem nekem is. Addig csak asszisztens vagyok.

– Kitől kapod ezt a diplomát?

A nemzetközi Sri Deep Madhavananda Ashram Fellowship-től, amelynek székhelye Ausztriában van. Ez egy bejegyzett, nemzetközi rendszer. Kihangsúlyoznám: ez nem szekta, hiszen vallástól független a rendszer. Minden ember jógázhat, hiszen ez egy életstílus, ami azt erősíti mindenkiben, hogy legyünk toleránsak a nemzetekkel, vallásokkal és bőrszínnel szemben, fogadjunk el mindenkit úgy, ahogy van, és visszataláljunk ahhoz az úthoz, ami Istenhez vezet. Én is megtartom a katolikus ünnepeket, és a jóga révén sokkal jobban értem őket, meg az egész vallást.

– Segített hétköznapi munkádban a jóga?

Igen. Segített lecsendesedni, lenyugtatott. És egy kicsi pozitív töltést ad, segít abban, hogy leadjam a sok negatív energiát, ami összegyűlt bennem.

– Miből áll egy jógaóra?

Az első szinten, amit többek között oktatok, olyan gyakorlatokat végzünk, amelyek erősítik azokat az izmokat, amelyeket nem használunk gyakran, s emiatt gyengébbek, mint például a hát azon izmait, amelyek segítik az egyenes tartást. A lényeg az, hogy minden mozgásgyakorlatot a légzésgyakorlattal egyszerre kell végezni. Minden pozícióban van kilégző és belégző szakasz.

– Hiszel az alternatív gyógymódokban?

Persze. Ezek összefüggnek a jógával. Voltam már kórházban, kritikus állapotban, a kórház miatt van negatív tapasztalatom a hagyományos gyógyítással kapcsolatban. Amennyire lehet, próbálok visszakerülni a gyökerekhez, a növényekhez, teákhoz. És az egész családom hisz abban, hogy minden betegségnek van lelki oka, amikor az agyban bekattan valami, és betegség lesz belőle…   A jóga arra tanít, hogy minden percben legyél tudatos is. És akkor sokkal több mindent tudsz elérni, vagy megakadályozni.

 

„Szeresd az életet!”

 

– Van sok szabadidőd?

Nincs.

– Mivel töltöd azt a keveset?

Nagyon szeretek olvasni. Most is négy könyvet olvasok egyszerre. Mindig azt veszem elő, amelyikhez épp kedvem van. Ezenkívül nagyon szívesen rajzolok, meg festek. Az nagyon kikapcsol.

– Villámkérdések következnek. Tudsz főzni?

Igen.

– Kedvenc ételeid?

Vannak, csakhogy ezek mind vegetáriánusok, hiszen az vagyok. 

– A jógához tartozik egy meghatározott étrend?

A jóga egy életstílus. Semmi sem kötelező. De aki a jóga magasabb szintjén is el akar érni valamit, le kell, hogy mondjon a húsról, a tojásról. De háztáji tejtermékeket eszünk. Nem fogyasztunk olyan élelmiszereket, amelyek éltek, vagy élethez adnak lehetőséget, mint a tojás. A fő elv: „Ne légy erőszakos! És szeress! Szeresd az életet!” Ez a jóga fő elve. Hogyan szerethetem, ha megölöm? Ezért vagyunk vegetáriánusok, ezért adunk esélyt az életre. Mindenkinek megvan a maga útja. Nem én szabhatom meg, hogy mikor legyen vége.

– Szeszesitalt szabad fogyasztanotok?

Az alkoholfogyasztás, és minden olyan anyag fogyasztása, amelyik módosíthatja a tudatodat, nem ajánlatos.

– Édességet ehetsz?

Igen, hiszen az élethez kell öröm is, egy kis édes, ami kellemesebbé tegye a napod. Csak ne váljunk édességfüggővé! Az a lényeg, hogy mindig maradjunk tudatosak!

– Akkor mit eszel? Nem vagy lefogyva.

Amióta vegetáriánus vagyok, 10 kilót híztam.

– És a gyomrod…?

Rendben van.

– Magokat eszel?

Dehogyis! Mindenki eszik vegetáriánus kaját, csak eszik mellé húst. Miden köret vegetáriánus étel, kivéve azt, amiben tojás van.

– Melyik a kedvenc vegetáriánus ételed?

A mézes, mustáros csirke vegetáriánus változata. Csirkehús helyett szójakockákkal.

– Szüleid is jógáznak?

Igen. Hozzám is járnak órákra.

– Kedvenc italod?

Szeretem a turmixokat, meg a kakaót.

– Kedvenc filmszínészed?

Imádom Johnny Deppet. Minden őrült szerepbe be tud bújni.

 

 

„Ne bántsunk senkit! Inkább teremtsünk!

 

– Elégedett vagy?

Összességében igen. De néha arra gondolok, hogy lehetne kicsit jobb is.

– Van hiányérzeted?

Néha van. Amikor látom, hogy nem tudunk szépen bánni egymással, nem tudunk egy jó szót szólni a másikhoz. Mindenki túlságosan elfoglalt a saját ügyeivel. Hiányzik az emberekből az egymással való törődés.

– Boldog vagy?

Az boldog, aki belül boldog. Ez látszik a kisugárzásán is. Remélem, hogy igazán boldog tudok maradni örökké.

– A jóga segít a boldogság megőrzésében?

Persze. Mert rájössz arra, hogyan szerezd meg, és hogyan őrizd meg a boldogságot, ha megvan. Szerintem, nagyon felületesen élünk. Nem éljük meg az életünket. Nem nagyon van saját véleményformálás. Ha valamiért harcolsz, többnyire azért van, hogy magadnak legyen jó.

– Az AMISZ elnökeként mit üzensz az aradi fiataloknak?

Merjenek álmodni! És gondolkodjanak! Bátran nyilvánítsák ki a véleményüket! Szépen. Ne bántsunk vele senkit, inkább teremtsünk! Maradjunk mindig pozitívak!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu