Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. január 28., 18.13
Gólyabál a Téglásban

Messzi tájakról érkeztek

Írta: Gáspár-Barra Réka
2019. október 13., 17.36 Vasárnap / Hunyad

Messze földről érkeztek idén a gólyák a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumba. A végzős évfolyam diákjai ugyanis, Dulinszky Izabella és Máté László osztályfőnökeikkel úgy gondolták, ideje egy kis virtuális föld körüli sétát tenni és különböző népek kultúrájához kapcsolni a gólyabál keretmeséjét.

Így aztán a gólyák Hawai szigetéről, Skóciából, Texasból, Mexikóból, Oroszországból, Törökországból, Japánból, Spanyolországból, Romániából és Székelyföldről érkeztek, ki-ki a maga viseletével, szokásaival. A „hosszú utazás” azonban nem mentesítette őket a hagyományos gólyaeskü letételétől. Videós bemutatkozásuk után a gólyák Varga Mária és Andrelik Patrik diáktársaik vezetésével fél lábon állva, kezükkel a szívükön ígérték, hogy buzgón imádkoznak végzős társaik sikeres érettségije és egyetemi felvételije érdekében, lelkesen megvásárolják számukra a közeli büféből a napi cigarettát és természetesen szófogadó, pontos, példás téglásbeli diákok lesznek.

Az eskütételt követő próbáztatás előtt röpke pihenőt kaptak a gólyák, s bátorításképp két végzős diáktársuk, Kecseti Ingrid és Nagy Edwin szívet melengető duettet dalolt nekik. Aztán jött a nagy tudáspróba. A gólyák vaktérképen kellett bejelöljék hazájukat és néhány villámkérdést is meg kellett válaszolniuk. Érkeztek is a frappáns válaszok: orchideákról, dudáról, chilievő-versenyről, bikaviadalról, szumo-harcokról, pesóról, államformákról, elnökökről – és gyűltek a pontok a zsűri jegyzetlapjain.

A tudáspróbát tánc követte, majd két ügyességi verseny és a várva várt magánprodukciók. Utóbbi versenyszámra nem minden gólya nevezett be, de aki vállalta a megmérettetést, mind remekelt a színpadon. Volt modern tánc és rock and roll bemutató, ötletes humoros jelenetek, pantomim és a hosszas vastapssal jutalmazott Magyarország című dal is felcsendült Niţă Mónika előadásában.

Míg az öttagú zsűri – Molnár Noémi táncoktató, Széll Bíborka-Emese tanítónő, Pogocsán Ferdinánd véndiák, valamint Kecseti Ingrid-Imola és Kis Ádám végőzösök – az elért pontszámok alapján rangsoroltak, az iskola aulájában az X-Generation dévai tánccsoport szórakoztatta a diákokat, akik hamarosan maguk is a táncparkettre merészkedtek. Persze, jó szokáshoz híven ezúttal is volt tombola. A Szent Ferenc Alapítvány felajánlásának köszönhetően a szervezők sok-sok nyereménnyel örvendeztették meg a közönséget.

És végre sor került a díjazásra. A zsűri döntése szerint népszerűségi díjat kapott Niță Monica és Nițu Emeric-Bogdan, harmadik díjas lett Albertii Ana-Maria és Mândreci Mihai-Valentin, második díjat kapott Herțeg Franceska-Adela és

Lovas Ioan-Virgil. A gólyakirály és -királynő pedig Veres Attila és Pál Katinka-Klementina lett. A Dévai Polgármesteri Hivatal anyagi támogatásának köszönhetően mindannyian ajándékban részesültek és természetesen sok-sok ölelésben, gratulációban az ügyes színpadi fellépésért.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu