Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. március 31., 02.07
Távoktatási törekvések a dévai magyar iskolaközpontban

Mielőbb digitalizálni kell a tananyagot!

Írta: Gáspár-Barra Réka
2020. március 17., 17.23 Kedd / Hunyad

A szükségállapot bejelentésével nyilvánvalóvá vált, hogy meghosszabodik a közoktatásban elrendelt kényszervakáció. Az új helyzethez való alkalmazkodásról kérdeztük a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum két vezetőjét, Kocsis Attila-Levente iskolaigazgatót és Balogh Botár Károly Csaba igazgatóhelyettest.

– Amennyiben marad a Raed Arafat által eredetileg április 21-ig kijelölt kényszervakáció, akkor gyakorlatilag két és fél hét kieséssel kell számolni, ami pótolható.  Hiszen ez időszakba beleesik a kéthetes húsvéti vakáció és a tanintézmények többsége is a tavaszi szünidőt közvetlenül megelőző hétre időzítette az iskola másként hetet is. De a jelek szerint nem kizárt, hogy a kényszervakáció ennél is hosszabbra nyúlik, ezért mindenképp komolyan kell venni az otthoni tanulást – véli Balogh-Botár Károly-Csaba igazgatóhelyettes. Elmondása szerint a dévai magyar iskolaközpont honlapján már javában működik az online oktatást biztosító felület, ahol a tanárok osztályonként folyamatosan töltik fel az anyagokat. – Ezenkívül azonban minden osztálynak megvan a maga közösségi oldala, ahová a tanárkollegák az órarendi sajátosságoknak megfelelően írják ki a megoldandó feladatokat és igyekeznek konkrét segítséget nyújtani diákjainknak a feladatok megértésében. A tudásfelmérésre azonban egyelőre semmiféle lehetőség sincs. És az anyagleadási lehetőségek is meglehetősen korlátozottak.

A román televízióban elindított tanórák hasznosságáról is megoszlanak a vélemények. – Természetesen jó, hogy egyáltalán van ilyen irányú törekvés. A kényszervakáció meglehetősen hirtelen következett be, senki nem volt felkészülve a távoktatásra. De az biztos, hogy a hétfőtől indult televíziós tanóráknál többre van szükség. Nehéz ugyanis egyáltalán meghatározni, hogy melyik leckétől kellene elkezdeni a tananyagot, ahhoz, hogy az ország valamennyi diákjának érthető legyen. Konkrétan a nyolcadikos számtanórák a kétismeretlenes elsőfokú egyenletek megoldásával indultak. De ha vannak osztályok, akik még nem értek ide, akkor egyszerűen nem tudják követni az előadást. Azt látnám megoldásnak, hogy a minisztérium honlapján vagy külön platformon jelenjenek meg egy-egy évfolyam tananyagának különböző fejezetei, és mindenki választhassa ki azt, amire szüksége van. Ezen természetesen dolgozni kell, és időbe telik – fogalmazott Kocsis Attila-Levente iskolaigazgató.

Elmondta továbbá, a magyar oktatásban részesülő diákságnak az RMPSZ igyekszik megfelelő online-tanórákat kidolgozni. – Felkérést kaptunk arra, hogy a kollegákkal vállaljuk fel internetes tananyagok kidolgozását. De egyelőre nem tudjuk pontosan, hogyan kellene ezt megvalósítani. Most derül ki, mennyire hasznosak volnának az igazi digitális tankönyvek, melyek nem egyszerű PDF-formátumban mutatják be a könyv tartalmát, hanem tényleg hasznosíthatók az egyéni tanulás során. Sajnos ilyen téren még nagyon rosszul állunk – fogalmazott a dévai iskolaigazgató. Véleménye szerint az április 21-ig való kényszervakáció okozta kiesés a pedagógusok, diákok jó együttműködésével, szülői segítséggel pótolható. Azonban ezt az időszakot maximálisan ki kell használni arra, hogy felkészüljenek egy esetleges hosszabb távoktatási periódusra. – Úgy látom, az RMPSZ komoly lépéseket tesz ilyen irányba, és bízom benne, hogy a kollegák részéről továbbra is meglesz a pozitív hozzáállás, segítőkészség – mondta Kocsis Attila-Levente.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu