Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. június 02., 02.40

Miért kellett forgalom-korlátozásokat bevezetni a Püspök hídon?

Írta: Pataki Zoltán
2020. május 20., 17.22 Szerda / Temes

A városháza illetékesei 2020 május 19-től forgalom-korlátozásokat vezettek be a temesvári Püspök-hídon, mert a híd műszaki állapota szerintük leromlott és a létesítmény felújítása bürokratikus akadályokba ütközött. A városháza négysávos utat, kerékpárutakat és járdákat szeretne a felújított és kiszélesített hídon, a híd átalakítását elutasító Területi Műemlék Bizottság nem egyezik bele a híd eredeti korlátainak és hídfőinek a lebontásába.

 

Miért kellett forgalom-korlátozásokat bevezetni a város egyik legszebb műemlék hídján? A Püspök-hídat Gerster Kálmán budapesti építész tervei alapján 1912–13-ban építették. A városháza szakemberei szerint a felavatásától eltelt több mint 100 esztendő alatt a híd műszaki állapota leromlott, a járműforgalom és a terhelés pedig évről évre nagyobb, ezért a híd sürgős felújításra szorul. A Polgármesteri Hivatal már 2015-ben kezdeményezte a Püspök-híd felújítását, és 2017 őszén szerződést kötött egy hídépítő céggel A temesvári Mihai Viteazul (Püspök) híd rehabilitálása címmel. A városháza közleménye szerint a Temes megyei Kulturális Igazgatóság három évig tartó huzavona után 2020. április 24-én keltezett átiratában végleg elutasította a híd felújítási tervét.

Adott helyzetben a Városháza útügyi igazgatósága elrendelte az alábbi forgalomkorlátozások bevezetését: a hídon közlekedő járművek maximális súlya 13 tonna, a sebességhatár 30 km/óra, egyszerre csak egy nehéz gépjármű (autóbusz, trolibusz, kamion) haladhat át a hídon. A híd teljes lezárása katasztrófális következményekkel járna a város forgalmára, ezért a forgalomkorlátozást választották a szakemberek. A Városháza útügyi igazgatóságának közleménye a kialakult helyzetért a felelősséget a Temes Megyei Kulturális Igazgatóságra hárítja, és azzal fenyegetőzik, hogy pert indít az intézmény ellen a Püspök híd felújítási tervének elutasítása és a város lakói testi épségének veszélyeztetése miatt.

Sorin Predescu, a Temes megyei Kulturális Igazgatóság vezetője a TION internetes újságnak az alábbiakat nyilatkozta: a Püspök híd kiszélesítésének tervét soha nem fogják jóváhagyni, mert az a történelmi műemlék elpusztítását jelentené. „Nem bonthatjuk le a műemlék híd korlátait egy kerékpárút létesítése kedvéért – mondta Predescu –, ha lebontjuk a korlátokat és kiszélesítjük a hidat, azt jelenti, hogy valójában egy másik hidat építünk”. A kulturális igazgató szerint a Püspök-híd egy védett műemlék-együttes része és nem egyezhetnek bele a híd átépítésébe csupán két kerékpárút miatt. „Mi azt javasoltuk, hogy építsenek egy külön hidat a kerékpárosoknak, az egyetemek magasságában” – mondta Predescu, aki szerint a hídfelújítási projekt jóváhagyását nem is az általa vezetett Kulturális Igazgatóság, hanem a Műemlékek Területi Bizottsága tagadta meg, amely a Nyugati Régió négy megyéjének (Arad, Hunyad, Temes és Krassó-Szörény) az épített örökségét védelmezi.

 

Hogy kinek van igaza ebben a vitában, azt döntse el a kedves Olvasó. A temesvári Püspök-hídról a muemlekem.hu internetes oldalon találtam egy 2014 augusztusában keltezett, fényképekkel illusztrált állapotjelentést (a híd átadásának 100. évfordulója után néhány hónappal készítették), amely szerint „A híd a csatorna felett megfelelő állapotban van”.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu