Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. szeptember 26., 00.44
Marosán Csabával hangolódtak a magyar kultúra napjára

Míg kisebbítnek, lassan megnövünk

Írta: Gáspár-Barra Réka
2020. január 22., 17.05 Szerda / Hunyad

Marosán Csaba kolozsvári színművész előadásaival hangolódhatott január 21-én a magyar kultúra napjára a dévai magyarság.

Délelőtt a Téglás Gábor Elméleti Líceum diáksága körében adta elő a Humor az irodalomban című összeállítását. S bár felnőtt fejjel az ember úgy érezhette a tömör egy órában több volt a humor, mint az irodalom, az előadó szemmel láthatóan elérte célját: közös nyelvre talált ifjú hallgatóival és a világhálós poénok közepette mégiscsak sikerült felkelteni érdeklődésüket a népdalok világa, Petőfi, Arany, Ady költészete iránt. No meg Romhányit is biztosan fellapozzák még jó néhányan, hiszen a Marosán Csaba oly élethűen előadta Marhalevél igencsak hangos hahotára fakasztotta a népes ifjú hallgatóságot. – Öt évvel ezelőtt a kolozsvári színház büféjében ülve fogalmazódott meg bennem a kérdés, hogy mit is tehetnék én azért a közösségért, amelyből sarjadzom. És Reményik Sándor szavaiban leltem válaszra: ne hagyni a templomot és az iskolát. Akkor kezdtem célirányosan olyan 50 perces műsorokban gondolkodni, melyekkel közvetlenül a diákságot szólítom meg. Többnyire a kötelező tananyagot tálalom fel nekik, néha kidolgozott érettségi tételt, olyan formában, ami felkeltheti az érdeklődésüket (...). Öt év alatt 140 erdélyi iskolában és közel 120 templomban tartottam előadást, a máramarosi Hosszúmezőtől Dél-Erdélyig és Kézdivásárhelytől a Bánságig. És nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam – foglalta össze irodalomnépszerűsítő tevékenységét Marosán Csaba. Műsorának pozitív hozadéka minden bizonnyal Déván is megmutatkozik, hiszen sikerült meggyőznie hallgatóságát arról, hogy „versekkel foglalkozni nem ciki”.

Az előadót Kun-Gazda Kinga magyar tanárnő köszöntötte, búcsúzásképp pedig Kocsis Attila-Levente iskolaigazgató fordult hozzá újabb felkéréssel: dolgozna ki egy rendhagyó matematikaórát is, mely humorral fűszerezve tudná a diákok elé tárni a térmértan és a függvények világát.

Délután a dévai Szent Antal Közösségi Ház nagytermében folytatta az ünnepre-hangolást Marosán Csaba. A kolozsvári művészt és közönségét Kun-Gazda Gergely köszöntötte, rámutatva a kultúra örök voltára.

Január 22. előestéje lévén, Marosán Csaba Intés az őrzőkhöz műsora nem korlátozódott vers-előadásra. A színművész követendő példaként állította közönsége elé Márton Áron püspököt és Kemény János írót, a marosvécsi Helikon megalapítóját, aki a 20. századi erdélyi magyarság lelkes mecénásaként egész vagyonát a kultúra, a tudomány és a rászorulók fölemelésére fordította. Marosán, előadását Tamási Áron reménységre buzdító gondolataival indította, majd Márton Áron, Radnóti sorain keresztül vezetett el Dsida Jenő világába, mely az angyali költő lelkén átszűrve tükrözi a két világháború közti erdélyi magyarság sorsát, lelket marcangoló kérdéseit, kételyeit, reménységét, élni akarását: Így készülünk szelíd háborúra, / mindig magunkért, soha mások ellen, / sót párolunk és vásznakat szövünk / s míg kisebbítnek, lassan megnövünk. Ennek megerősítéseképp jöttek aztán az Ady-versek. A kételyek közt is megtartó hit, a csakazértis élni, és győzni akarás, az út az Értől az Óceánig.

Marosán Csaba ezúttal egyfajta személyes vallomás-fűzérre fonta föl az erdélyi magyar kultúra nagyjainak gondolatait, saját élményeket, világjáró tapasztalatokat is megosztva közönségével. Így vezetett el a fonál Amerikába, a hollywoodi református gyülekezetbe, melyben a Magyarországot csupán mesékből ismerő és mindenféle magyar kötődéstől messze álló Reed Jim, egy kedves barátja emlékére megtanulta a magyar nyelvet és a technika segítségével a dévai közönségnek is elénekelte a magyar és a székely himnuszt. – Reed Jim története, illetve a himnuszokat-éneklő videó a közösségi oldalam vezető posztja. Számos verset próbálok videón is megjeleníteni, képi világban, hogy közelebb hozhassam a hallgatósághoz – mondta az előadó, két Ady-verses rövidfilmet is bemutatva dévai közönségének.

A Reed Jim-videóval záruló előadást hosszan tartó tapssal köszönte a dévai közönség. A Szent Antal Házban működő Apró kezek műhelyének ajándékát az itt szorgoskodó kisgyermekek adták át a művésznek. Majd fr. Főcze Bonaventúra, fő szervezőként köszönte meg az előadásokat, Isten áldását kérve Marosán Csaba további tevékenységére. Az alkalom imával és közös himnusz-énekléssel zárult.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu