Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2022. május 18., 00.05

Mikor jön a tavasz?

Írta: Jámbor Gyula
2021. február 01., 17.30 Hétfõ

Ha a kedves olvasó biztos választ vár a címbeli kérdésre, hagyja rögtön abba e cikk olvasását, hogy ne csalódjon várakozásában. Szerzőjének ugyanis fogalma nincs, hogyan válaszolhatna, azon kívül, hogy itt lesz, amikor eljön. (Nesze semmi, fogd meg jól.)

Mindez arról jut eszébe, hogy február második napja – a katolikus naptárban gyertyaszentelő Boldogasszonyé – arról nevezetes a néphitben, hogy ilyenkor jön ki, állítólag, barlangjából a medve; körülnéz, s ha napos időben meglátja árnyékát, visszabújik, mert ősök sorának vérébe ivódott tapasztalatai alapján tudja, hogy még nem lehet vége a télnek, tehát szundizik még egy nagyot, mielőtt felébredne.

(Zárójelben: Jókai Mór fantáziájában született meg, ugyanis Az új földesúr című művében így ír: „Van aztán egy napja a télnek, aminek »gyertyaszentelő« a neve. Miről tudja meg a medve e nap feltűnését a naptárban, az még a természetbúvárok fölfedezésére váró titok. Elég az hozzá, hogy gyertyaszentelő napján a medve elhagyja odúját, kijön széttekinteni a világban.” – stb.)

No de hát napjainkban és tájainkon lehet-e hinni a medvének?

Felelősségem tudatában jelentem ki: nem lehet.

A szegény mackónak – számukat Romániában az elmúlt évek hivatalos számlálása szerint 5000–6500, a vadászok, erdőőrök becslése szerint tízezer körülivé helyezik – ma fogalma nincs, hova helyezkedjék, jöjjön-e ki, vagy feküdjön inkább vissza? Hol vannak ma már a régi medvék?

A gyakorlat azt látszik igazolni, hogy honfitárs-medvéink le sem feküdtek az elmúlt hónapokban, hisz igazi tél nem is volt. Barlangban különösen nem, mert – bár Románia gazdag hegyekben –, honnan volna annyi barlang? Amúgy, mintegy zárójelben: bizonyított tény, hogy a medvék jó része nem barlangban, hanem például nagyobb fák tövében ásott kaparékban vészeli át a telet. Vastag, meleg bundájuk – egykor főrangú vadászok aludtak rajta, takaróztak vele borzalmasan hideg, kifűthetetlen várukban – megóvja őket a fagyhaláltól.

Megint csak mellesleg: külföldi, nyilván tehetős vadászok egy medve kilövéséért hajlandók Romániában 3–15 ezer közötti eurót lepengetni.

De hát nem adjuk el az országot. Inkább szembenézünk azzal, hogy a mértéktelenül túlszaporodott (megélhetést kereső) medvepopuláció riadalmat keltsen számos hazai, Kárpátok-menti településen, kényszerűségből – neki is élnie kell –, elragadjon háziállatokat, megfutamítson hivatalos pályán síelő polgárokat ésatöbbi.

Mit várjunk, időjárás-előrejelzőként, az ilyen medvéktől?

Az állatkertekben élőktől – minthogy azokat rendszeresen megvesztegették napi élelemiszer-adagokkal – mit várhatunk?

No és a vadon élőktől, minthogy manapság szinte nincs is igazi tél?

A medvéről, mint időjósról, szerintem, lemondhatunk.

Mást kell keresni, például a meteorológusokat. Jó ideje, szerintem, megbízhatóan működnek.

  1. Gy.

 

*

Medve helyett mormota, netán sün?

 

 

Punxsutawney Phil egy mormota, amelynek február 2-ai viselkedését a tél hosszára vonatkozó meteorológiai előrejelzésnek tekintik amerikai hívei.

Phil, a mormota a pennsylvaniai Punxsutawney városban él. A városi „mormota napot” (Groundhog Day) 1887 óta ünneplik. Azóta minden évben kiviszik a szabadba az aktuális Philt február 2-án. Ha az állat meglátja az árnyékát, akkor még legalább hat hétig tart a tél, ha nem, akkor korán jön a tavasz.

A pennsylvaniai tavaszjóslás valószínűleg német telepeseitől ered, akik odahaza sün segítségével próbálták meg kideríteni, hogy még mennyi ideig tart a tél. A mormotanapot Amerikában és Kanadában egyaránt megünneplik, első említése 1841-es.

Phil és párja, Phyllis nem vadon él, hanem a helyi gyerekkönyvtár mellett egy légkondicionált szuperodúban. A rágcsáló nem alszik téli álmot, mint társai, így február 2-án is ébren van. Egyszer megpróbált elszökni, de elkapták. A legenda szerint Phil azért él már több mint száz éve, mert minden nyáron, a Mormota Pikniken iszik egy életelixírből.

A Punxsutawney Mormota Klub annak ellenére komolyan veszi Phil előrejelzéseit, hogy jóslatainak pontossága mindössze 39 százalékos. Phil azóta közismert, hogy szerepelt az 1993-ban bemutatott Idétlen időkig című Bill Murray-filmben. A mormota ellen 2013-ban vádat emelt az ohiói Bulter megye ügyésze, amiért tévesen jósolt korai tavaszt. Mike Gmoser a tavasz hamis értelmezése miatt emelt vádat az állat ellen. Az ügyész így nyilatkozott később: „Amikor munkába mentem, hideg volt és szél fújt, és azt mondtam magamnak, hogy valami baj lehet Phillel. Punxsutawneynek felelnie kell ezért.” (Forrás: wikipédia)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu