Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. február 26., 20.29

Minden RMDSZ-re adott szavazat hasznos szavazat

2012. november 12., 19.09 Hétfõ / Fehér

A Nagyenyedi Magyar Kulturális Napok alkalmával jelen volt Kelemen Hunor az RMDSZ-elnöke. A következőkben egy vele készült exkluzív interjút olvashatnak.

 

Az utóbbi időben azt tapasztaljuk, hogy az emberek nagy részre elvesztette érdeklődését a politika iránt. Az RMDSZ, mit tesz, hogy visszanyerje a választók bizalmát?

 

Mindenhol a világon észlelhető egyfajta elfordulás a politikától. Mi úgy gondoljuk, hogy a választások során nekünk Erdélyben jogunk és kötelességünk, hogy a jelöltek által és a programunkkal próbáljuk elérni az embereket és meggyőzni arról, hogy 23 évvel a kommunizmus bukása után nincs más alternatívája az erdélyi magyar politikának. A biztonságot az RMDSZ tudja nyújtani, mert ha az elkövetkezendő esztendőkben nem leszünk jelen a Parlamentben, akkor a romániai polgárok, így a magyarok életét is meghatározó döntéseket nélkülünk fogják meghozni; ezt az üzenetet kell eljuttatnunk. Módosítják az Alkotmányt, újra fogják szervezni a régiókat és a megyéket, ez nem arról szól, hogy ma nem vagyunk ott, de holnapután ott leszünk s akkor még visszafordítható. Ezért kell az embereket meggyőznünk, hogy december 9-én jöjjenek el szavazni. Azt a bizalmat, mely számunkra a sikeres közösséget, társadalmat jelenti, szeretnénk megkapni. Ezért is választottuk jelszónak azt, hogy Bizalom, biztonság, jövő. Az erdélyi magyarok 86-87%-a ezelőtt egy fél évvel ránk szavazott, s azt gondolom, nem történt semmi olyasmi, ami indokolttá tenné, hogy ne bennünket válasszanak.

 

Az RMDSZ-nek volt egy olyan szlogenje, hogy „Minden magyar számit”. Ahol mind az RMDSZ-nek, mind az Erdélyi Magyar Néppártnak vannak jelöltjei, miért szavazzanak a Szövetség jelöltjeire?

 

Huszonhárom éve az RMDSZ az egyetlen olyan politikai alakulat, mely sem a nevét, sem a politikai identitását, sem a szimbólumait, sem a céljait nem változtatta meg. Ez azt jelenti: olyan következetesség van e párt mögött, amelyet az emberek értékként fogadtak el, s értékként akarják megerősíteni. Bárhová mennénk, az emberek többsége azt mondja, hogy egységes képviseletre van szükség. Ezt a Szövetség tudja biztosítani! Az a Szövetség, mely megkapta a magyar szavazatok 86%-át. Nem arról beszélünk, hogy elfogytak a szavazatok, hogy elpártoltak az emberek, hanem arról, hogy olyan emberek, akik az RMDSZ-ből kikoptak, létrehoztak egy pártot, abból is kikoptak, létrehoztak egy másik pártot, mindig változtatták az arcukat, az álarcukat, a ruhájukat. Nekünk nem kellett ezt megtenni. Mi tudjuk biztosítani a magyar közösség képviseletét. Azt is el kell mondani, hogy minden szavazatból, amelyet a Szövetségre, a tulipánra adnak le, abból magyar mandátum lesz, de ahol a Néppártra szavaznak, mivel nekik nincs támogatottságuk s nem fognak bejutni a Parlamentbe, abból román mandátum lesz! Ez ilyen egyszerű, bármilyen durván hangzik, ez a valóság!

 

 

Sok fiatal azt mondja, hogy az idősebbek miatt nem érvényesülnek. Ön azt nyilatkozta, hogy az RMDSZ parlamenti frakciója megújul. Ez azt jelenti, hogy esélyt adnak a fiataloknak?

 

A mostani parlamenti választáson 140 olyan jelöltünk van a 452-ből, melyet a Magyar Ifjúsági Értekezlet javasolt. Azt gondolom, hogy ilyen mértékű fiatalítást senki nem hajtott végre. Nem állítom, hogy ez megtörtént minden területi szervezetnél, de 95%-ban megtörtént ez. A kampány alatt is látni fogják, hogy számtalan fiatal lesz, aki ott lesz majd a parlamentben is.

 

Nagyon sok munkanélküli fiatal van. Az RMDSZ mit tesz, hogy segítsen a fiatalokon?

 

A következő három-négy évben nekünk egyik prioritásunk a munkahelyteremtés lesz. Az EU források felhasználásánál javasolni fogjuk a kis- és középvállalkozók támogatását, hisz ők azok, akik munkahelyeket tudnak teremteni. Főleg azokat, amelyek versenyképesek. A mezőgazdasági termelőket is kívánjuk támogatni, mert a fiatal gazdáknak szükségünk van a támogatásra. Másképp a gazdasági válságból nem tudunk kilábalni.

 

Mit üzen a Nyugati Jelen olvasóinak?

 

Vigyük tovább, s erősítsük azt a szövetséget, amit 23 éve megkötöttünk, mert nekünk egyetlen lehetőségünk van, hogy a Parlamentben ott legyünk, és nélkülünk ne hozzanak döntést. Tudniuk kell a magyaroknak, hogy minden olyan szavazat, melyet az RMDSZ-re adnak le, az hasznos szavazat, abból mandátum lesz, s abból erős magyar képviselet lesz.

 

Érsek Attila

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Ezt akarjuk? / Szerda, 2012. november 14., 09.41 Válaszoljál rá!

„Románok! Menjetek el minél többen szavazni! Ha a részvételi arányotok meghaladja a 60–65 százalékot, akkor a 22 évből 13,7 éven át kormányzó RMDSZ nem jut be a parlamentbe, s többé nem tudja zsarolni leendő szövetségeseit. Talán végre felébredünk, s megleckéztetjük őket! Ha hazafi vagy, olvasd, és add tovább!” – ez a felhívás érkezett a pénzügyi és a mezőgazdasági minisztérium több száz alkalmazottjának munkahelyi levélcímére.

Hozzászólt: Dr. C / Kedd, 2012. november 13., 21.18 Válaszoljál rá!

Az RMDSZ-nek mindegy, ők így is úgy is bekerülnek, főleg az őskövületek, Markó, Verestói, Frunda, Borbély stb.
Ez a cirkusz csak azért van, hogy nehogy más magyar párt is bekerüljön, nehogy több magyar legyen a Parlamentbe és nehogy a szavazók rájöjjenek, hogy lehet másképpen is képviselni az érdekeinket mint tették ők az utóbbi években.

Hozzászólt: Sancho / Kedd, 2012. november 13., 15.45 Válaszoljál rá!

23 év alatt csökkent a magyarság, ők szavaták meg a fizetéslevágást, szétzilálták a megmaradt magyarokat is. Az autonómiáról meg ne dumáljanak, mert még a szavazásakor is kisunnyogtak a teremből.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu