Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. szeptember 24., 21.26
Készül a bánsági magyar közéleti lexikon

Mindenki bekerülhet, aki úgy érzi, ott a helye

Írta: Pataki Zoltán
2020. június 04., 16.45 Csütörtök / Temes

Egy közel 1000 oldalas bánsági magyar közéleti lexikon kiadását tervezi a temesvári Szórvány Alapítvány, amelynek a beharangozó sajtótájékoztatóját a Kós Károly Közösségi Központ udvarán tartották június 2-án. A vaskos kötetnek „Ki Kicsoda?” fejezete is lesz, ahová minden bánsági magyar bekerülhet, aki úgy érzi, hogy ott a helye a kiadványban.

Dr. Bodó Barna elnök szerint a magyar közéleti lexikon megjelentetése erdélyi viszonylatban úttörő vállalkozás, de tudomása szerint Magyarországon sem jelentettek meg ehhez hasonlót. Az elképzelés szerint a közéleti lexikon a történelmi Bánság romániai részén élő magyarságot és intézményeit foglalja magába. A kötet megjelentetését 2021-ben tervezik, amikor Temesvár Európa Kulturális Fővárosa lesz. „Először arra gondoltunk, kiadjuk a Bánsági Magyar Panteon utolsó kötetét. Aztán kiderült, hogy nincs utolsó kötet, ezt mindig folytatni lehet, és kerestünk egy olyan megoldást, ami időben korlátozható. Szóba került egy életrajzi lexikon megjelentetése is, de ez időben visszanyúlna a bánsági magyar jelenlét kezdetéig, legkevesebb az 1700-as évekig. Hosszas gondolkodás során alakult ki a Bánsági Magyar Közéleti Lexikon koncepciója és a Szórvány Alapítvány kuratóriuma el is fogadta ezt az elképzelést” – mondta dr. Bodó Barna. „Mi ebben a rendkívüli? A közéleti lexikon egy olyan kiadvány lesz, amelynek az első része egy adattár (intézmény-tár), a második részében lesznek az elemzések, tanulmányok, a folyamatok leírása, bemutatása, értékelése. Az első részben pillanatképet adunk arról, ahogy ma kinézünk, a második részben bemutatjuk azt a 30 éves folyamatot, amire visszatekintünk.”

A közéleti lexikon első részében lesz egy Ki Kicsoda? fejezet, akik ma a Bánságban magyarnak tartják magukat, azok egy adatlap kitöltésével ebbe a részbe bekerülhetnek. Az adattár második része az intézmény-tár lesz, ide kerül az egyházi intézmények, az iskolák, a kulturális intézmények, a sajtó intézményeinek a leírása. „Nem mi mondjuk el az intézményekről, amit szeretnénk, hanem az intézmények maguk mondják el, és az kerül be, amit ők leírnak” – mondta dr. Bodó Barna. Az adattár harmadik része a magyar civil szférával foglalkozik, szintén adatlapok segítségével. A lexikon kultúra fejezetébe bekerülnek a magyar rendezvények (Temesvári Magyar Napok, Bánsági Magyar Napok, települési rendezvények, fesztiválok stb.), a hagyományőrző csoportok, a hivatásos és amatőr sajtó, a magyar színház, a képzőművészet, a zeneművészet (ezen belül a magyar könnyűzene). Külön fejezetbe kerül a tudomány, az irodalom, a falu és a gazdaélet, a gazdamozgalom, a magyar vállalkozók, a magyar sportolók és sportrendezvények.

„Akár 800 oldalas kötet is lehet a bánsági magyar közéleti lexikon – mondta dr. Bodó Barna –, az adatlapok felkerülnek a Szórvány Alapítvány honlapjára és onnan bárki letöltheti, kitölti és beküldi az adatlapját az alapítvány elektronikus postacímére. Arra számítok, hogy több mint 500, de akár 1000 név is bekerülhet a bánsági magyar Ki Kicsoda? fejezetbe. A lexikon egy része digitális formában felkerül a Szórvány Alapítvány honlapjára, a teljes kiadvány valamikor a jövő év közepén jelenik meg nyomtatott formában”.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu