Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. május 28., 04.27
Rangsorolták a hunyadi jelölteket

Mindenkinek rá kell húznia

Írta: Gáspár-Barra Réka
2008. szeptember 07., 19.00 Vasárnap / Hunyad

Bizakodó hangulatban zajlott szombaton az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének rangsoroló küldöttgyűlése a dévai Magyar Házban. A 16 helyi szervezetből összesen 108 küldött volt hivatalos a gyűlésre, közlük 92-en jelentek meg.

A jelöltek bemutatkozását megelőzően Winkler Gyula EP képviselő, megyei RMDSZ elnökként is hangsúlyozta: ugyan Hunyad megyében egyetlen választási körzetben sincs olyan magyar többség, mely egyből mandátumhoz jutatthatná valamely jelöltjét a szövetségnek, de a visszaosztásnál igencsak számítani lehet egy képviselői mandátumra. Ehhez azonban szükség lesz minden egyes szavazatra, hogy legalább a korábbi parlamenti választások alkalmával hozott 11 ezer voks meglegyen. Ezért van szükség arra, hogy az RMDSZ minden egyes választási körzetben (a magyarok által gyéren lakott vidékeken) is indítson jelöltet – mondta Winkler. Azt is hozzátette, hogy bár egyéni jelölésekről van szó, most talán az eddigi listás választási rendszernél jobban érvényesül a csapatszellem. Eddig ugyanis Hunyad megyében szinte kizárólag a listavezető személyére kellett koncentrálni, hiszen egyértelmű volt, hogy innen maximum egy embernek van esélye mandátumot szerezni. Most azonban a visszaosztás rulettjében a jelöltek közül bárkire eshet a választás, így minden egyes jelölt kiválasztására figyelnünk kellett és közülük is mindenkinek egyformán rá kell húznia, hiszen szinte egyenlő eséllyel indulnak. Azt azonban mégis hozzá kell tenni, hogy a magyarok által nagyobb mértékben lakott dévai, vajdahunyadi, illetve a két zsilvölgyi képviselői kerületből nagyobb esély lesz a bejutásra. Ennek megfelelően a küldöttgyűlési rangsorolás nyomán, a jobb eredményt elérő jelöltek ezen körzetek felé irányultak. A 91 szavazatot szerző jelöltek közül Máté Márta főtanfelügyelő-helyettes a dévai körzetet választotta, Borbély Károly, távközlési miniszter Vajdahunyadot, Kacsó Rolland közgazdász Petrozsény-Petrilla körzetet, Ferenczi István vállalkozó pedig Szászvárost és vidékét. 90 szavazatos támogatottsággal Benedekfi Dávidnak jutott Lupény-Vulkán, 88 szavazattal pedig Burján Gergely indul a legkevésbé esélyes Brád vidéki kerületben.

A szenátori körzetekben 91 szavazatos támogatottsággal Bende Barna, vajdahunyadi kórházigazgató a Déva-Vajdahunyad körzetet választotta, a Zsilvölgye jelöltje lett dr. András Józse, petrozsényi egyetemi tanár, a Szászvárostól Brádig terjedő körzetben pedig Veress Ödön, az országos építészeti felügyelőség főtitkára lett a jelölt.

Ezen kívül, az RMDSZ és a MIÉRT ifjúsági szervezet között kötött egyezmény alapján, a Hunyad megyei Magyar Ifjúsági Tanács (HUMMIT), további 8 jelöltet javasolt valamelyik Kárpátokon túli megye körzeteibe. Hogy pontosan melyik megyében lesznek jelöltjeink még nem tudjuk, ez szeptember derekán dől majd el. De tény, hogy nyolc fiatal vállalta a jelöltséget és vesz majd részt a kampányban valamely román lakosságú megyében is – közölte Széll Lőrinc, megyei ifjúsági igazgató, aki maga is jelöltként indul az ifjak között.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Na / Kedd, 2008. szeptember 09., 01.44 Válaszoljál rá!

Hogyan alakultak ki ezek a szamok,csak nem 300 kuldott szavazott.Meglepne.

Hozzászólt: élcelődőnek / Vasárnap, 2008. szeptember 07., 23.11 Válaszoljál rá!

91-90-88
De bezzeg Aradon.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu