Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. szeptember 24., 21.37
IKE-találkozó Haróban

Mit higgyek neked, Google?

Írta: Gáspár-Barra Réka
2020. július 22., 17.26 Szerda / Hunyad

A koronavírus jócskán beletenyerelt az idei nyári programokba. S mivel nincsenek fesztiválok, táborok és nagyban korlátozódtak a találkozási lehetőségek, a virtuális világ még inkább rátelepedett az ifjabb korosztályra. Ebből akartak kicsit kimozdulni a dévai fiatalok. Az Ifjúsági Keresztyén Egyesület helyi vezetői, Lengyel Mária megyei IKE-elnök, Gáspár-Barra Áron alelnök és Rátoni Csaba lelkész, egyházmegyei ifjúsági előadó pár napos baráti találkozóra hívta meg az ifjakat Haróba, ahol a virtuális világgal való együttélés lehetőségeit, következményeit boncolgatták. A programok, beszélgetések levezetésében Tóth Henrietta Beatrix másodéves teológus segédkezett.

– Tizenévesen egyre több olyan kérdés fogalmazódik meg bennünk, amire nem sikerül kielégítő válaszokat kapnunk. Sokszor fel sem merjük tenni ezeket a kérdéseket. Vagy ha igen, kitérő válaszok érkeznek. Ott van azonban a kezünkben a telefon, a Google barátunk, aki a nap bármely órájában bármely kérdésünkre százféle válasszal szolgál. Kiválaszthatjuk, hogy nekünk melyik tetszik... A kérdés csak az, hogy igazak-e ezek a válaszok. Hogy segítenek-e bennünket a világ és önmagunk valós felfedezésében, kiteljesedésében? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kerestük a választ a pár napos találkozónkon – meséli Gáspár-Barra Áron. A járványügyi előírások betartásával megszervezett röpke három napba belefért filmnézés, ima, számos interaktív játék, beszélgetés és sok-sok zene. – Áron egy egész zenekarnak való hangszerrel érkezett és nagy türelemmel tanítgatott mindenkit ezek használatára. Úgyhogy a vasárnapi templomi koncertünkön többen is megszólaltatták az elektromos- és basszusgitárt, a kajont. Nagy élmény volt – meséli Lengyel Mária.

A beszélgetések során nem volt könnyű szóra bírni a tizenéves fiatalokat. – A párválasztásról is beszélgettünk. Ez olyan téma, ami már nagyon érdekli ezt a korosztályt, de nem szívesen beszélnek saját  tapasztalataikról és kérdéseiket is csak félve fogalmazzák meg. Sokan az interneten a Gyakori kérdések oldalán és ehhez hasonló felületeken keresnek válaszokat. De sikerült megbeszélnünk, hogy a szülők, az igaz barátok, szükség esetén a szakemberek sokkal hatékonyabban segíthetnek – meséli Lengyel Mária. Azt is elmondta, számára a párválasztásban nagyon fontos kritérium az azonos kultúra, anyanyelv, illetve a társnak, barátnak az őszintesége, tisztalelkűsége.

A találkozó során kiderült: a fiatalok egyéni szűrőrendszere meglehetősen jól működik. – Provokatív játékokkal is igyekeztünk rávezetni őket arra, hogy nem minden internetes információ igaz. És azt láttam, hogy nem könnyű nyilvánvalóan hamis dolgokat elhitetni a fiatalokkal. Örömmel tapasztaltam, hogy többségükben erős szűrőrendszer van kialakulóban. Úgy gondolom, a gyülekezetben, baráti közösségben, családban ezt a józan hozzáállást tovább erősíthetjük, hogy egészséges értékrenddel felvértezve tudjanak eligazodni a virtuális és a valós világban is – fogalmazott Rátoni Csaba lelkipásztor.

A jó hangulatú, lelki feltöltődést hozó találkozót ifjúsági istentisztelettel és koncerttel zárták a fiatalok a dévai református templomban.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu