Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. október 07., 15.39
Kampánytáblák a templomoknál

Moloţ, a konkurens földi helytartó

Írta: Gáspár-Barra Réka
2008. május 14., 09.00 Szerda / Hunyad

Többségi körökben is ellenszenvet váltanak ki Mircea Moloţ, a Hunyad Megyei Önkormányzat elnökének sárga táblácskái,  amelyek immár három-négy napja több templom bejáratánál díszelegnek.

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html

A szóban forgó, liberális sárga-kék színekben nyomtatott táblák szövege ugyanis arról szól, hogy az illető egyházközség mennyi támogatást kapott a megyei tanácstól az utóbbi 2-3 évben. Minél több támogatás, annál több tábla, ugyanis, minden évi juttatás külön táblácskán jelenik meg. És természetesen ott díszeleg a szöveg felett Mircea Ioan Moloţ tanácselnök neve, hogy mindenki tudja, kinek köszönheti a támogatást.

Az ortodox templomok jó részén már e hét elején feltűntek a táblácskák, a legtöbb pap ugyanis semmi kivetnivalót nem talált benne. Ám a hívek közül egyre többen reklamálnak, hogy ez burkolt, de erőszakos kampány.  A helyi román sajtó is egyre hangosabban tiltakozik a sárga táblácskák ellen.

Moloţ viszont természetesnek véli a dolgot.

– A híveknek igenis tudniuk kellene, hogy a megyei önkormányzat mennyivel támogatta az illető egyházközséget. Hogy aláírásként épp az én nevem szerepel, az csak azért van, mert e juttatások idején én voltam az elnök – magyarázza Moloţ, aki nagyon reméli, hogy többek közt a táblácskáknak köszönhetően június elseje után is ő marad a megye teljhatalmú ura.

A magyar egyházak képviselői elég megosztottan viszonyulnak az ügyhöz. A táblácskák ugyanis eléggé zsaroló üzenettel érkeztek, vagy legalábbis sok egyházvezető érez effajta célzást. Hiszen az idei támogatást még nem osztotta ki a tanács. Sőt hivatalosan, írásban sem közölte még az egyházközségekkel a testület döntését.  Így eléggé rizikós szembeszállni velük – véli némely egyházvezető, aki tisztában van azzal is, hogy nem véletlenül tört meg épp az idén a jég és osztott végre valami morzsát a többségében liberális megyei önkormányzat a magyar egyházaknak is.

Gáll Sándor, református esperes nem szívesen nyilatkozik ez ügyben. Még meg sem kaptuk a hivatalos értesítést a számunkra kiutalandó összegről, de a táblácskák már megjöttek.

– Ki is tettem elvileg látható helyre. De nem a templomba és nem a templomkapura, mert nálunk ez nem szokás. Amúgy pedig rendkívül kevésnek érzem a Hunyad megyei református egyházközségeknek megítélt pénzt, ami összesen alig éri el a 150 millió régi lejt. Ebből nem sok mindent lehet csinálni. És számarányunkat, illetve szükségleteinket tekintve sincs igazán rendben ez az összeg – véli az esperes.

A szintén Lupényban szolgáló Marthy Attila, római katolikus plébános némileg pozitívabban viszonyul a dologhoz. Mi tavaly 100 millió lejt kaptunk, idénre 200 milliót ígértek. Úgy hogy ki is tettem azokat a bizonyos sárga táblákat a templom ajtajára, (belülre, hogy el ne lopják), mert amikor szükségünk volt, a megyei tanács segített rajtunk. Igaz, hogy az RMDSZ tisztségviselők közbenjárására, kerekíti ki az igazságot a plébános, amihez még az is hozzátartozik, hogy mindez nem egyik vagy másik párt zsebéből jutott az egyházakhoz, hanem a mindannyiunk által befizetett adóból. A kampány közepén kiosztott táblácskákon viszont kizárólag Mircea Ioan Moloţ neve szerepel.
http://www.finfocus.ro/kepzesek.html
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Bodis Miklos / Csütörtök, 2008. május 15., 12.49 Válaszoljál rá!

Amikor a pusztító utálatosságot ott látjátok állani,ahol nem kellene...Ha valaki pénzért eladja a bőrét,ne csodálkozzon,hogy a templomába Jézus helyébe malac neve kerül !!!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu