Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. június 05., 06.35
Ballagás a Csikyben

„Most eredj, és élj, mert a világ a tied!”

Írta: Takáts D. Ágnes
2016. június 03., 15.01 Péntek / Arad

A megye egyetlen magyar nyelvű középiskolájának udvarán tartották pénteken reggel a ballagási ünnepséget, és az egybegyűltek, valamint a főszereplő maturandusok nagy örömére még a nap is beragyogta a rendezvényt.

Idén négy osztály 78 diákjának szólt utoljára az iskolacsengő: három elméleti (matematika–informatika, intenzív angol nyelv / természettudományok – osztályfőnök Ruja Ildikó; turizmus és élelmezés szak – osztályfőnök Nyári Melinda; közgazdaság szak – osztályfőnök Rudolf Ágnes) és egy szakiskolai (osztályfőnök Molnár Mária) osztály.

A jelen lévő ünneplőket Hadnagy Éva, a főgimnázium igazgatónője köszöntötte, aki a felnőttkor felelősségeiről, az iskolában töltött időről beszélt, diákokkal közös emlékeket idézett fel. Megköszönte a szülői közösségnek a segítséget, amit a líceumi évek alatt az iskolának, a pedagógusoknak nyújtott.

„Úgy érzem, hogy abban, hogy milyenek lettek gyermekeink, és milyen lesz az életük, közös a felelősségünk. (…) Az iskolához és az aradi magyar közösséghez való tartozás évek múlva is azt jelenti, hogy számítanak rád, és te is számíthatsz másokra” – zárta beszédét az igazgatónő.

Megkülönböztetett figyelemmel köszöntötték a vendégek közt Király András tanügyi államtitkárt, Bognár Levente alpolgármestert, Faragó Pétert, az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének elnökét, ft. Király Árpád főesperest, Matekovits Mihályt, az RMPSZ Arad Megyei Szervezetének tiszteletbeli elnökét, valamint Bege Magdolnát, a Nyugati Jelen főszerkesztőjét.

Király András, egykori csikysként az életről beszélt a maturandusoknak, a kötelékről, ami az iskolához köti a diákot, ami egy életen át elkíséri őt. „Ebben az iskolában addig lesz kicsengetés, amíg diákok lesznek. Hogy a jövőben lesznek-e, és hányan, az már rajtatok múlik. Kívánom, hogy boldoguljatok, legyetek erősek, okosak, és maradjatok meg mindig igazszívű diáknak.”

Bognár Levente a ballagási ünnepség fontosságát emelte ki, mondván, hogy benne összefonódik a múlt, a jelen és a jövő, hiszen a múltra alapozunk, a jelenben dolgozunk, tanulunk, tanítanak, és a jövő a közösség. „Kívánom, hogy kamatoztassátok mindazt, amit itt tanultatok, és mindig ragaszkodjatok a közösségetekhez, azon értékekhez, ami benneteket a magyar közösséghez köt.”

Faragó Péter a búcsúzásról, az elválásról, a ballagás ünnepéről beszélt, majd sok sikert kívánt a végzősöknek az érettségihez és az élethez egyaránt. „Bízom benne, hogy a megszerzett tudást itthon, Aradon fogjátok kamatoztatni. Ti az aradi magyarsághoz tartoztok, és számítunk rátok.”

Az ünnepi hozzászólásokat követően a végzősöket Bold Barbara (XI. A osztály) búcsúztatta, majd Sisa Rihárd maturandus gondolatai után Zaharie Gulyás Ábel – szintén maturandus – Reményik Sándor Mindennapi kenyér című költeményét szavalta el.

A legfontosabb momentum – a kulcsátadás és szalagkötés – után következett a díjátadás, amikor a legeredményesebb végzősöket az osztályfőnökök díjazták, ki-ki a maga osztályának teljesítményben kiemelkedő diákjait.

Aztán sor került a már hagyománnyá vált különdíjak kiosztására is: Sisa Rihárd (XII. A) kiemelkedő négyévi átlagáért (9,86) megkapta a Wieser Tibor-díjat, valamint az évfolyam legeredményesebb matematikusának járó Bolyai Farkas-díjat is.

A dr. Vekov Károly-díjat idén Zaharie Gulyás Ábel (XII. A) kapta különböző történelmi versenyeken elért eredményeiért.

Az idei Böszörményi-díjnak egyéni és csapat változata is van: az egyéni díjat a Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom tantárgyverseny megyei szakaszán elért eredményéért, valamint versmondó tevékenységéért Zaharie Gulyás Ábel kapta. A csapatdíjat az iskola lapjának, a Csiky-csukynak elköszönő szerkesztői kapták.

Az iskola honlapjának elköszönő szerkesztőit díjazta Ilona János informatika szakos tanár. Kiemeltek és díjaztak még végzősöket közgazdasági és képzőművészeti versenyeken elért eredményeikért, jutalmaztak három végzős kórustagot, de az iskola kiemelkedő „sportolói” is elismerésben részesültek.

Hadnagy Éva különdíjat adott át két végzősnek, akik sok egyéb tevékenységük mellett remek tájékoztató filmet készítettek a Csikyről, ezzel maradandó nyomot hagyva maguk után: Sipos Szilárd és Tóthpál Béla.

A díjazások sorát Búza Róbert, a Diáktanács elnöke zárta, majd elbúcsúztatta Wager Evelyn és Kruzslitz Asztrid leköszönő elnököt és alelnököt.

Az ünnepséget a végzős osztályok közös dala zárta, majd Király Árpád áldása után a maturandusok szétszéledtek, a lufik a magasba szálltak, a Nap még mindig beragyogott az iskola udvarára.

Bár nem áll módunkban minden díjazott nevét leközölni, de minden végzősnek gratulálunk, és eredményes érettségit kívánunk a címül választott Hamvas Béla szavaival élve.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu