Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2022. május 18., 00.21
Évértékelő POGOCSÁN FERDINÁND dévai RMDSZ-es alpolgármesterrel

Munkás év elé néz a dévai önkormányzat

Írta: Gáspár-Barra Réka
2022. január 18., 17.15 Kedd / Hunyad

Déván meglehetősen felemás évet zárt a helyi önkormányzat. A sok merész fejlesztési terv mellett komoly gondok ütötték fel a fejüket, mint a távfűtés megszűnése, a hulladékszállítás akadozása. Ezek orvoslását követően a városvezetés újult erővel vág neki az új esztendőnek, állítja Pogocsán Ferdinánd dévai RMDSZ-es alpolgármester, akit éppen egy esztendeje erősíttetek meg e tisztségben. Évértékelőnkben számos tavaly vagy korábban meghirdetett fejlesztési tervet járunk körbe, hogy átfogó képet kaphassunk arról: milyen irányba halad Déva városa.

 

– A városvezetés már korábbi, részleges mandátuma idején is a városi közszállítás teljes körű modernizálást ígérte. E téren történtek lépések az elmúlt év folyamán. Hogy állunk most, mikorra várható, hogy elektromos buszokkal közlekedhessünk Déván?

– A közszállítás terén már tavaly megtörtént a kiírás a környezetbarát buszok beszerzésére. Ezt meg is nyerte egy török cég. 22 darab kisbuszról és négy darab 52 személyes nagybuszról van szó, amelyeket idén, év végére le fog szállítani. Ezt 43 millió lejes uniós támogatásból fedezzük. Ezt követi az infrastruktúra-fejlesztés kiírása, ami egy további 45 millió lejes projekt, szintén uniós alapú. E hónap végéig várjuk az ajánlatokat. A projekt keretében felújítjuk a buszmegállókat, elektronikus kijelző táblákkal lesznek ellátva, minden megállóban wi-fi lesz, vadonatúj buszpályaudvar lesz mosodával, műhelyekkel, garázsokkal, és persze a személyzet száma is meg fog duplázódni. Ennek a megvalósítási határideje 2023 decembere. Bízunk benne, hogy kész is lesz.

– Egy másik fontos terv volt a dévai stadion felújítása, nevezetesen az atlétikapálya modernizálása. Itt nagyon korszerű megoldást ígért a városvezetés, de hónapok óta csak a betonsávot látjuk a korábbi salakpálya helyén. Mi történt?

– Ez egy ambiciózus projekt, a legmodernebb burkolattal lesz lefedve a pálya. Már tavaly nekifogtunk. A késés abból adódott, hogy a kivitelező cég egy olasz beszállítóval dolgozik, és utóbbi eddig csak az egyharmadát szállította le a szükséges burkolólapoknak. Épp e hét elején volt találkozónk a polgármesterrel, a kivitelezővel és az olasz cég képviselőjével. Ígéretet kaptunk, hogy tavasszal érkezik a burkolat további része, és el is kezdődik a munka. Én abban bízom, hogy őszire elkészül az atlétikapálya, amely alkalmas lesz hivatalos, országos és ifjúsági nemzetközi bajnokságok megrendezésére. És vele együtt szeretnénk átadni a felújított futballpályát is. Itt is gondjaink voltak a tavaly az esővíz elvezetéssel. Új levezető-rendszert kell készítenünk körbe a pálya körül, hogy ne válhasson többé halastóvá a városi futballpálya. Kicsit szégyen számunkra, hogy így alakult, de a lényeg az, hogy ezek a fejlesztések idén elkészülnek, és pozitív irányba mozdíthatják a városi sportéletet. Itt említeném még meg, hogy szeretnénk a stadion lelátóját is befödni. Voltunk Kudzsiron, megnéztünk egy ilyen munkálatot. Két éve csinálták ott meg, egymillió euróba került. De tényleg nagyon jóra sikeredett. Szeretnénk mi is a teljes tribünt felújítani, öltözőkkel, mosdókkal, bírók szobájával. Van ott egy kis szállodarész is, amit szintén modernizálni akarunk. Szeretnénk még egy műfüves futballpályát építeni az Aqualand háta mögött, mert beindult a városi sportklub, 257 gyermek van beiratkozva, és ha nem is lesznek mind profi futballisták, fontos, hogy legyen hol edzenek.

– Térben maradjunk a stadionhoz közel. Felette magaslik a középkori vár. A külsővár uniós finanszírozású felújítása óta a városvezetés folyamatosan ígéri a belsővár rendbetételét. Tavaly végre pályázatot írtak ki a munkálatra, és egy őszi beszélgetésünk alapján most, január első napjaiban már javában kellene dolgozzanak a terepen...

– Tavaly már átadtuk a belső udvart az építő cégnek. Ugyanaz a cég nyerte el a munkálatot, amely jó pár évvel ezelőtt a külső várat is felújította. Eddig előkészítették a terepet, mivel még nem volt meg a szerződés a múzeummal, amely biztosította a régészeti felügyelést. Amint az időjárás megengedi, lehetőleg már januárban elkezdenek dolgozni. A határidő itt is 2023 decembere. Érdekünk, hogy a belső vár is mielőbb rendben legyen. Tudjuk, hogy a látogatók 80 százaléka külföldi, és kár, hogy egy ilyen értékes műemléket ne használjunk ki a város érdekében. Itt említem még, hogy a betervezett siklófelújítás elkezdődött. Decemberben sínre tettük az új, 30 személyes fülkét. Ez már működik is, ki volt próbálva, ki is fizettünk érte 6 millió lejt. Még fel kell újítani a sikló alsó és felső állomását. Ez gondolom, hogy július végére át lesz adva, működőképes lesz.

– Ahogy érkeztem a polgármesteri hivatalba, át kellett vergődni egy komoly építőtelepen. A teljes történelmi központ fel van túrva. Mikorra várható, hogy ez rendben lesz?

– Már tavaly októberben nekiláttak a munkának. A kaszinótól a Vármegyeházig kitakarították a szennyvízcsatornákat, a Városháza előtt ki is cseréltek egy szakaszt. A különböző szolgáltatók kábeleit föld alatti vezetékbe helyezik, és végre eltűnik az a sok kacat, ami elcsúfította a városképet. Bútorzatot cserélünk, felújítjuk a közvilágítást, az útburkolatot. Az autóforgalmat korlátozni fogjuk. Csupán a helyi lakók és a vendéglők beszállítói hajthatnak majd be. Kibővítjük a zöldövezetet. Tehát a teljes régi központ megújul. És ez 2022 szeptember végéig el kell készüljön. A következő karácsonyi vásárt már mindenképp a felújított városközpontban szeretnénk megrendezni.

– Tavaly év elején egy palliatív kórház létesítéséről is beszéltünk. Aztán ez a terv teljesen elhalkult. Lekerült a napirendről?

–  Ez most is aktuális terv, mivel nagy szükség volna egy ilyen kórházra. Mindannyian tudjuk, hogy Hunyad megye intenzíven iparosított vidék, sajnos ez a lakosság egészségi állapotában is megmutatkozik. Az önkormányzat évről évre jelentős összeggel támogatja a megyei kórházat, de a betegellátás így is akadozik, különösképpen a súlyos krónikus betegek esetében. Országszerte nagy igény lenne ilyen szolgáltatásra, de tudtommal 3-4 palliatív kórház működik Romániában. Ez nem kis befektetés. Már maga a telek kijelölése gondot okozott, mert nem lehet akárhová beszorítani egy ilyen intézményt. Tárgyaltunk az ortodox egyházzal, melynek Déva határában, a 700-as dombon van egy 11 hektáros telke, ahová egy kolostort építenek. Nekiláttak már vagy két éve. Egyeztettünk velük, és átadnának egy négy és fél hektáros telket, ahol megpróbáljuk megépíteni ezt a kórházat. Elsőként az országos fejlesztési alapokból próbálunk finanszírozást szerezni, ha ez nem jön össze, akkor akár az egyházzal közösen is megépíthetjük, vagy uniós alapokból. Ez már az általunk Új Déva néven emlegetett városnegyedben létesülne.

– Tavaly, a koronavíruson túl, Dévának talán a legnagyobb gondja a távfűtés megszűnése volt. Már márciusban leállt a marosnémeti hőerőmű, és 4000 lakás, illetve számos közintézmény maradt fűtés nélkül. A városvezetés akkor azt ígérte, tanévkezdésre lesz fűtés az iskolában. Ez sajnos nem valósult meg, de az elmúlt hetekben lázas munka folyt e téren. Jelenleg hogy állunk, hány iskolában van megoldva a fűtés?

– A marosnémeti hőerőmű leállása elég nagy bajt jelent Dévának. De ez nem épp egyik napról a másikra következett be. Már voltak jelek, amelyek erre utaltak. Ezért az önkormányzat már 2020 őszén pénzt utalt ki az iskolák számára, hogy elkezdjék a saját központi fűtésük beszerelését. Sajnos nálunk a papírmunka még mindig rendkívül sok időt emészt fel. Emiatt késésbe kerültünk a kivitelezésekkel. De a tanév második félévére, a Téglás Gábor Elméleti Líceumot leszámítva minden tanintézményben van fűtés. Van néhány intézmény, amely már korábban megoldotta ezt saját forrásból. illetve az Andrei Şaguna Iskola. valamint a városi bölcsőde épp uniós alapokból történő felújítás alatt áll, amelynek az önálló hőközpont is része. A többi iskolában sikerült az elmúlt hetekben, hónapokban önkormányzati támogatással beszerelni a fűtést.

– Mi a helyzet a Téglással?

– Itt még további jogi buktatók mutatkoztak a nyár elején. Sajnos legnagyobb igyekezetünk ellenére is a szükséges dokumentáció hosszúra nyúlt beszerzése nagyon hátráltatta a munkát. E hét elején is voltam az iskolában. Elkezdődött a szerelés. Van kivitelező, le van adva a rendelés. Most már azon múlik, milyen gyorsan tudják leszállítani a hőközpontot. De a Téglás Gábor Elméleti Líceumban is jelenléti oktatás folyik. Az osztálytermeket elektromos fűtőtestekkel fűtjük.  Óriásiak a számlák, de a gyermekek megfelelő körülmények között vehetnek részt az oktatásban.

– Nemcsak az intézményeket érintette a távfűtés megszűnése, hanem 4000 dévai családot is. Az önkormányzat támogatást ajánlott fel a kisjövedelmű érintetteknek. Hányan igényelték ezt a támogatást?

– A városi tanács már tavaly nyáron megszavazta a távfűtésről lemaradt családok támogatását. Persze meg vannak szabva a feltételek, a jövedelmi és vagyonküszöb, illetve az is, hogy az igénylőnek legyen érvényes gázbevezetési terve. Ilyen körülmények között az önkormányzat 2500 lejjel támogatja a hőközpont megvásárlását, ami egy elfogadható minőségű kazán árát fedezi. Tavaly év végig 61 személy nyújtott be elfogadható pályázatot, meg is kapták a támogatást. December végén még további 140 személy számára szavaztunk meg támogatási keretet.

– Tavaly év elején nagy lendülettel fogtak neki a városképet súlyosan károsító lerobbant vagy félkész épületek felszámolásához, illetve rendbehozatalához. Gondolok itt elsősorban a volt Astoria vendéglőre, a zeneiskola épülő ingatlanára, illetve az adminisztratív palotára. Aztán újra csend lett körülöttük...

– Csak a felszínen van csend. Az önkormányzat egész évben dolgozott ezek tulajdonjogának tisztázásán. Az Astoria vendéglőnek három tulajdonosa volt, és nem sikerült velük kiegyezni egy adásvételi árban. Úgy értesültem, hogy tavaly végül egyetlen tulajdonos kezébe került az ingatlan, és egy többszintes bevásárlóközpontot készülnek építeni a vendéglő helyén. A zeneiskola épületét sikerült átvennünk a tanügyminisztériumtól, és idén el szeretnénk kezdeni a tatarozását. Az adminisztratív palotánál szintén három tulajdonos van: a statisztikai hivatal, a megyei tanács, illetve a dévai önkormányzat. Sajnos a törvény közintézmények esetében nem engedi meg, hogy egy befejezetlen épület gazdát cseréljen. Ezért ki-ki a maga részéről kell gondoskodjon. A megyei tanács már átvitte a megyei könyvtár egy részlegét az épületbe. A mi épületszárnyunkba a szociális osztályt szeretnénk beköltöztetni. Szintén idén fogunk erre sort keríteni. A statisztikai hivatal szándékát nem ismerem. De az adminisztratív palota környékét is rendezni akarjuk idén. Sajnos az a telek is magánkézen van. A tulajdonos a reális ár sokszorosát kéri. De utánanéztünk, és lehetőségünk van a kisajátításra. Élni fogunk ezzel, hogy végre rendezzük azt az elég nagy területet, annál is inkább mivel idén a szemközti Opera (I. C. Brătianu) tér is megújul. Úgyhogy ezt a teljes városrészt szeretnénk rendbe tenni. A városvezetés azonban nem csupán a szóban forgó ingatlanok esetében, de a történelmi központ elhanyagolt épületeinél is felújítást szorgalmaz. Idén január elsejétől lépett érvénybe Déván, hogy 500 százalékos adót kell fizetnie annak a tulajdonosnak, aki nem tarja karban az épületét. A közgazdasági egyetem, a kereskedelmi kamara is már lépéseket tett ilyen irányban. A magánszemélyek esetében keressük a jogi lehetőséget arra, hogy szükség esetén akár támogatást is nyújtsunk annak érdekében, hogy a városközpont valóban megszépüljön.

– Tavaly év végére jött még egy komoly gond az önkormányzat és a lakosság nyakába. A hulladékelszállító vállalat egyszer csak úgy döntött, hogy nem folytatja a szolgáltatást. A lakóházak előtt és a tömbháznegyedekben tornyosulni kezdett az elhordatlan szemét. Úgy tűnt, hogy akkor melegében sikerült áthidaló megoldást találni. De a szemételszállítás azóta is akadozik.

– Valóban a legtöbb panasz, ami a polgármesteri hivatalhoz érkezik, a szemételhordással kapcsolatos. Habár mint intézmény nem vagyunk ezért direkt felelősek. Én is elégedetlen vagyok a szolgáltatással. Látom, hogy a városban szemét és rendetlenség van. Még novemberben, az említett eset nyomán összeült a 64 érintett önkormányzat, és határozatot hoztunk, hogy felbontjuk a szerződést a szolgáltatóval. De neki kötelessége még 180 napig biztosítani a szolgáltatást. Azután egy új szolgáltató lesz. Remélhetőleg jobb. De ez nem rajtunk múlik. Amikor uniós pénzből megépült a megye környezetbarát szeméttárolója- és feldolgozója, két kistérségi társulás alakult, és ezek nevében a megyei tanács írt ki versenytárgyalást, és kötötte meg a szerződést a hulladékelszállítóval. Ez most is így lesz. Nekünk önkormányzatként nem lesz direkt beleszólásunk. De remélhetőleg a 180 nap leteltével sikerül egy jobb szolgáltatót leszerződni.

– Mindez, amiről itt elég hosszan beszélgettünk az összlakosságot érinti. Térjünk egy kicsit a helyi magyar közösség helyzetére. Sikerül-e önkormányzati támogatással segíteni a helyi magyarságot?

– Mindig szem előtt tartom a tényt, hogy engem a magyar emberek jutattak mandátumhoz, ezért a magam érzelmein túlmenően is támogatnom kell ezt a közösséget, úgy, hogy Déván a magyar ember is jól érezze magát, ugyanolyan jogokat élvezzen, mint a többségi lakosok. Közösségi támogatásra, önkormányzati szinten leginkább az 350-es törvény nyújt lehetőséget. Igaz ugyan, hogy az elmúlt évben a magyar közösségek is sok rendezvényt kénytelenek voltak online megtartani, kevesebbet találkoztunk, de nem feledkeztünk meg egymásról. Egyházaink, civilszervezeteink, a Téglás Gábor Elméleti Líceum jelentős támogatásban részesültek. Az iskola vezetőségével épp a napokban néztük át a szükségleteiket. Egyetlen lejt sem vágtunk le a költségvetésükből, másfél millió lejt hagytunk jóvá az iskolának. Ebben persze ösztöndíjak és fejlesztések egyaránt benne vannak. De arra biztatok minden civilszervezeti, egyházi, iskolai képviselőt, hogy éljenek a pályázási lehetőséggel, és én biztosítom, hogy amíg itt vagyok, azon dolgozom, hogy a magyarság is ugyanolyan mértékben kapjon támogatást, mint a többségi lakosság. 

– Az idei költségvetés még vita alatt áll. De bizonyára vannak irányvonalak. Milyen fejlesztések körvonalazódnak az idei esztendőre?

– Az idei és a 2023-as év nem lesznek könnyű évek. Az egész város építőtelep lesz. Ezért a lakosság megértését kérjük, de biztosíthatom afelől, hogy az átmeneti kényelmetlenség ellenében jelentősen fog fejlődni a város. Az idei költségvetésünk 45 százalékkal nagyobb a tavalyinál, ez 466 millió lejt jelent. De tekintettel az energia- és építőanyag-iparban mutatkozó áremelkedésekre, szükség is lesz ekkora költségvetés-növelésre. A tervezet a napokban éppen közvitán van. Bárki tanulmányozhatja, hozzászólhat. Idénre a főbb fejlesztési munkálatok: a Zăvoi negyed ivó- és szennyvízhálózatának a bővítése, az utcai világítás megoldása. Támfalat építünk végre az Aurel Vlaicu utcán és az ebből nyíló kisebb utcáknak meg kell oldjuk a vízellátását és szennyvízelvezetését, amivel évek óta gond van. A Micro 15 negyedben új parkolót építünk, a Streiului utcának és környékének felújítását pályázati pénzből fogjuk megvalósítani. Megújul az Opera (I. C. Brătianu) tér, ennek a tervét is már korábban közvitára bocsátottuk. Itt nagyon szép parkosítás lesz. Vele szemben szeretnénk rendbe tenni a már említett adminisztratív palota környékét. Teljesen fel fogjuk újítani a városi zöldségpiacot, a víz- és villanyszerelést is. Tavaly nyáron elég komoly gond volt a légkondicionáló berendezéssel. El kell fogadnunk, hogy már elavult a piac berendezése, úgyhogy idén teljesen fel lesz újítva. Már a nyáron neki akarunk fogni 150 új szociális lakás megépítésének a Raktár utcában. 23 szelektív hulladékgyűjtő platformot készülünk kiépíteni a városban. Kerékpárút épül idén a piactól a Bălcescu utcáig. A csángótelepen a jobb oldali járdarészt is fel akarjuk újítani. Csernakeresztúron folytatni szeretnénk a Bukovina utca felújítását, hogy az eddig átadott szakaszhoz hasonlóan szép és rendezett legyen a teljes utca. Az Országos Befektetési Társaság támogatásával épül a 110 helyes új bölcsőde a Zăvoi negyedben, mert csak itt van megfelelő méretű telek. Szintén ott építenénk hasonló forrásokból egy tanuszodát. Ennek a pályázati kérelme is le van adva. Szeretnénk továbbá elkezdeni idén a Drăgan Muntean Művelődési Központ épületének a tatarozását és a csernakeresztúri kultúrotthon felújítását, hiszen mindkettő régóta halogatott munkálat. Csernakeresztúron is évek óta megvannak a tervek, újra kell számolni a költségvetést, és mielőbb elkezdeni a munkálatot, hiszen a helyi magyar és román közösség számára is fontos a kultúrotthon. Emellett folytatjuk az elkezdett projekteket.

– Sok sikert kívánok mindehhez, és köszönöm a beszélgetést!

– Én is köszönöm, és mindenkinek eredményes, örömteli esztendőt, sok egészséget kívánok!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu