Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. július 10., 12.24

Nagyenyed az Országházban

Írta: · Józsa Miklós
2013. március 03., 17.27 Vasárnap / Fehér

„Ma mind, akiknek múltban és jelenben

Te adtál messzehordó szárnyakat,

fészekbe visszavágyó szárnyalással

seregszemlédre visszaszállanak.”

2013. február 22-én a Magyar Országház Felsőházi termében rendezett díszgyűlésen ünnepeltük a nagyenyedi Kollégium fennállásának 390. és alapítójának, Bethlen Gábornak fejedelemmé választása 400. évfordulóját.

Az ötszáz férőhelyes díszterem minden ülőhelye hamar gazdára talált; a hivatalos meghívottak mellett ott voltak a különböző nemzedékekből származó nagyenyedi vén diákok, egykori tanárok, mintegy másfélszáz mai nagyenyedi tanár és diák, számos szimpatizáns, akik a magyar nemzeti zászló és a Bethlen-címeres kollégiumi lobogó előtt hallgathatták meg a felemelő hangulatú köszöntőket, előadásokat.

Elsőnek Kövér László házelnök köszöntötte az ünneplő gyülekezetet, amelyet számos más felszólalás követett. Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, védnök, Kató Béla az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Mihai Horaţiu Josan Nagyenyed polgármestere köszöntői után Fráter Olivér történész A Bethlen Kollégium és szerepe a magyar történelemben című érdekfeszítő vetítettképes előadása következett. Szőcs Ildikó, a Kollégium igazgatója az intézmény újkori történetéről, jelen állapotáról és a szórványoktatásban betöltött szerepéről beszélt. Dr. Szőcs Gyula, enyedi gyökerekkel rendelkező budapesti orvos, a keresztszülő-program és az ünnepi rendezvény egyik megálmodója, a Bethlen Kollégium Alapítványának magyarországi képviselője előadásában a Keresztszülő Program-Stratégiai célok a Kollégium életében 2022-ig, a 400. évfordulóra készülve téma köré építette beszédét. Köszöntőt mondott Szegedi László enyedi vén diák, az Erdélyi Református Egyházkerület generális direktora, missziói előadó, Holányi Zoltán kollégiumi vén diák, magyarországi mérnök, műszaki igazgató és Lélfai Koppány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, aki a Jövőbe mutató gondolatok című beszédével zárta az ünnepi gyűlést.

A köszöntők és előadások előtt és közben fellépett a Bethlen Kollégium reneszánsz tánckara, régizene együttese és lánykórusa.

A hivatalos ünnepség befejezése után az ünneplők tiszteletére Kövér László házelnök az Országház folyosóján állófogadást adott, amely jó alkalomnak bizonyult  egy eddig nem látott enyedi véndiák-találkozóra, ahol a Kollégium nyugdíjas és aktív tanárai találkozhattak és elbeszélgethettek egykori tanítványaikkal.

A felemelő hangulatú rendezvény is azt igazolja, hogy Bethlen várának katonái nem hagyják elveszni tápláló alma materüket. A magyar oktatás háromszázkilencven éve világító hajnalcsillaga külsőségekben és lelkiekben megújulva közeledik működésének négyévszázados évfordulója felé. Ehhez kérjük Áprily Lajos gyönyörű soraival az alapító fejedelem áldását:

„A századok felhőiből tekints ránk,

vigasztaló sugárral, mint a nap.

Tekintetedre hattyús lobogóink

 

a megrendülő földre hajlanak.”

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Dr. Szőcs Gyula / Hétfõ, 2013. május 13., 09.47 Válaszoljál rá!

Köszönöm a szép tudósítást.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu