Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. december 01., 09.26
Egészséges versenyszellem

Nagylakon tiltakoztak a fuvarozók

Írta: Sólya Emília
2009. július 10., 22.00 Péntek

A magyar közúti ellenőrzések alkalmával a román és más nemzetiségű kamionsofőröknek kiszabott borsos büntetések kapcsán szerveztek péntek délben sajtóértekezletet Nagylakon, a határátkelő közelében a romániai fuvarozók két érdekvédelmi szövetségének, az APTE 2002 (Europa 2002 Fuvarozók Munkáltatói Szövetsége) és a FORT (Közlekedési Szolgáltatók Romániai Föderációja) vezetői.    

Az értekezletre nemcsak a román, hanem a magyar sajtót is meghívták, a fuvarozók képviselői a közúti árufuvarozáshoz és személyszállításhoz kapcsolódó bírságokat szabályzó magyar 57/2007 (III.31) Kormányrendelet módosítását kérték, mivel szerintük a magyarországi ellenőrzések diszkriminálják a román sofőröket és nem igazodnak az uniós értékekhez.

„A magyar kormányrendelet tételei nincsenek arányban a kifogásolt kihágások társadalomra való veszélyességi fokával” – nyilatkozta a Nyugati Jelennek Mayer Siegfried, az APTE 2002 aradi titkára, aki maga is fuvarozó céget működtet.

Mayer elmondta, a követelésükről memorandumot nyújtottak be Antonio Tajani alelnökhöz, az Európai Bizottság közlekedésügyi biztosához, Eusebiu Pistru, a román Közlekedési Minisztérium Arad megyei államtitkárához, illetve Mihnea Ioan Motoc nagykövethez, Románia EU melletti Állandó Képviselőjéhez.   

A román fuvarozók érdekeit képviselő szervezetek szerint a Magyar Köztársaság kialakította saját „Büntetőrendeletét”, mellyel főleg a román és a bolgár fuvarozókat sújtják. Mayer szerint a magyar területen kiszabott büntetési tételek sokszor a 20 000 eurót is meghaladják. Megemlítette azt a tragikus esetet is, melyben idén májusban a Zala megyei Letenye határállomásnál egy litván kamionsofőr a megbírságolása után felakasztotta magát.

„Tudni kell, hogy amíg egy nyugat-európai sofőr számára a 400 eurós bírság zsebpénz, egy román kamionsofőr egy hónapot dolgozik érte” – áll a memorandumban.

„Az egészséges versenyszellem szavatolása érdekében az EU fuvarozói vállalkozásai között, és védelmünkbe véve az összes olyan román vagy más nemzetiségű fuvarozót, akinek érdekeit sérti a jelenlegi formátumú 57/2007 (III.31) Kormányrendelet, úgy értékeljük, hogy a bírságösszegek nincsenek összhangban az elkövetett jogsértésekkel és kérjük önöket, hogy képviseljék álláspontunkat és támogassák ezt a magyar hatóságok, valamint a magyar jogalkotó szervek előtt, annak érdekében, hogy alakítsanak ki szakértői munkacsoportokat a rendelet jelenlegi formájának megszüntetése és egy emberibb rendelet meghozatala végett” – áll az APTE 2002, illetve a FORT képviselőinek aláírásával ellátott dokumentumban.

A memorandumot több mint 700 romániai fuvarozó írta alá.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Egy romániai fuvaros / Kedd, 2009. július 14., 07.23 Válaszoljál rá!

Vagy nem kívánják, vagy nem tudják megérteni hogy a VPOP részesedése a büntetési összegekből TÉNY (habár senki sem ismeri el hivatalosan) ! Innen tovább minden szó felesleges. Az 57/2007 (III.31) - es Korm. rend. leple alatt olyan iszonyatos kampány folyik Magyarországon, amit ha a magyar jogalkotó ha nem állít le idejében, extrém következményei lehetnek az aránytalanúl büntetett fuvarosok által ! Az a színjáték, amit fellebbezésnek neveznek, csak egy nevetséges jogi látszat ! A túlsúlyos mérlegeléseket NEM LEHET FELLEBBEZNI, annak ellenére hogy Magyarországra való belépéskor a kamion még NEM VOLT TÚLSÚLYOS ! Szemtelen eltérések vannak a kimenő oldal és a Lajosmizsei mérlegeléskor a belépési mérlegeléshez képest ! Habár magyar vagyok, szégyellem hogy Magyarországon egy "banánköztársasághoz" méltó eljárásban van részük a fuvarozóknak, úgy román, mint más "alsóbbrendű" nemzet állampolgáraiként !!! Kérem ne példálozzanak más nyugateurópai ország büntetési módszereivel, azok nem egy "22-es csapdája", ahol NEM LEHET FELLEBBEZNI a határozat ellen, mert saját maga ellen egyik hatóság sem fog dönteni, csak ha nagyon kilóg a lóláb és a magyar ellenőr bődületes hibákat vétett a jegyzőkönyv felvételekor ! Az ellenőrző hatóságok nem akarják észrevenni (hisz nekik jól jön) hogy ez a szégyenrendelet a végét járja. A következő lépés a kamionok "karavánja" lesz, ahol csak csoportosan fognak közlekedni, és ha az egyiket megállítják a fináncok, a többi is megáll tanúnak és jogi képviselő fog kimenni a helyszínre, egy "karikatúra fordító" helyett ! A sofőrök fel lesznek készítve (mint egy dzsungel túrára), hogy a kannibálok előtt ne nyilatkozzanak semmit, ne írjanak alá semmit, a többi sofőr pedig tanúsítani fogja az igazi tényállást és csak a jogi képviselővel egyeztetve fognak miden jegyzőkönyvbe kifogásokat beírni .
ELÉG !!! Eddig tartott a diktatúra ! Hát nem értik meg hogy minden természetellenes cselekedetnek eljön egyszer a vége ? Egy olyan lejárató - de százszorosan igazságos - lejárató kampányban lesz önöknek részük, amit még nem látott Európa ! A kampányban szerződtetni fogjuk a legjobb nemzetközi jogászokat és Brüsszel hangos lesz a magyar büntetőrendelet átkától ! Ha jó szóval nem ment..............
..............És amit a kamionok által okozott túlsúlykárokról próbáltak önök mint gyenge érvet felhozni........ 95 % a túlsúlyoknak nem haladja meg a 100 kg.-ot és azt is úgy, hogy Magyarországra való belépéskor, ugyancsak magyar hitelesített mérlegen NEM VOLT TÚLSÚLYOS !!! Mi történt 2-3 óra alatt, amíg Lajosmizsén vagy Nagylakon túlsúlyosak lesznek ? Nagy a nedvességtartalom Magyarországon ? Felszívta a vizet a kerék ? Nem minket szívatnak ! MANIPULÁLJÁK A MÉRLEGELÉSEKET és NINNCS JOGORVOSLATI LEHETŐSÉG !
ELÉG !!! Jön Brüsszel !

Hozzászólt: go west / Kedd, 2009. július 14., 00.10 Válaszoljál rá!

A sündisznók előszeetettel vadásznak nem csak a romániai fuvarozókra, hanem az itteni személygépkocsikra is. Valószinűleg jót tesz a lelkiviláguknak ha egy kicsit terrorizálhatják az itteni autósokat.

Hozzászólt: én / Vasárnap, 2009. július 12., 15.49 Válaszoljál rá!

Mutassatok nekem egy Mo. területén fuvarozó, "magyarjogilag" tiszta romániai fuvarozót,akit megbüntettek.
Én holnap ugyanazon a helyen egy HASONLÓ EGYENRUHÁBA öltözött ellenőrt LELÖVÖK.

Hozzászólt: Murvai Miklós / Vasárnap, 2009. július 12., 14.19 Válaszoljál rá!

Cégünk egyik soförje, mivel egyetlen alkalommal,távozásakor nem kapcsolta át a tahográfot "alvó" helyzetbe, ez 400.000 Ft-jába került, pedig a diagrammon tisztán látszott, hogy a kötelező pihenőidőben a kocsi "nulla" km/óra sebességgel "közlekedett".
Aznap, a nagylaki vámban 9 román és 4 bolgár soför várta a tolmácsot, hasonló ügyek miatt.
A magyar vámosok tántoríthatatlanok voltak. Meghallgattak, de mint a robottelefonok, csak a rendelet szövegét ismételgették, kérdéseinkre nem válaszoltak. Természetesen a főnökük "épp" nem volt a helyén. Valószínű százalákra dolgoznak.
A soför szerencséjére a bírségot a cég tulaja fizette ki és csak felét, részlefizetésre, vonja le a fizetéséből. Ritka gesztus.

Hozzászólt: egy fuvarozó / Szombat, 2009. július 11., 09.31 Válaszoljál rá!

Sajnos a fuvarozók nagyon könnyen vannak kárhoztatva mindenért, szem elől tévesztjük hogy a fuvarozók azok akik a nemzetgazdaság gerincét alkotják, ha ők nem lennének, hogyan jutnátok hozzá a mindennapi szükségletekhez ?
A nagylaki sajtókonferencia alapját a gyakori, sokszot 20.000 eurót is meghaladó bírságok és egy büntetés miatti litván sofőr öngyilkossága idézte elő.
Bármennyire elfogúlt a társadalom a fuvarozókkal szemben (sérelmezik hogy a nagy kamionok akadályozzák száguldozásukat, stb.), ne feledjétek hogy a kormány mögött ugyanolyan emberek ülnek mint ti. Hogy értékelnétek ha 20.000 eurós büntetést kapnátok, mert a munkátokat végzitek és (példa) elrontotok egy munkaezközt , vagy ehez hasonló kis gondot okoztatok ? Nos mi ezt a horribilis büntetési tételt szeretnénk a tett súlyosságához igazítani.
Ami a jelzett román lap nacionalizmustól csöpögő hozzászólásait illeti, gondolom mindenki tudja hogy egy szűk, de igen hangos kiscsoportos óvodás körről van szó. Elkelne egy kis szülői felügyelet és fenyítés etéren.....

Hozzászólt: anonim1 / Szombat, 2009. július 11., 07.04 Válaszoljál rá!

nezzetek meg ezt , es a kommentarokathttp://www.aradon.ro/stiri/arad/articol/din-nadlac-tir-istii-ameninta-ue/cn/news-20090710-05473092

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu