Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. május 29., 11.37

Nagyszabású e-hulladék gyűjtés Aradon!

2019. október 10., 17.18 Csütörtök / Arad

Az EU-s irányelveket követve Arad is csatlakozik az elektromos és elektronikus hulladékok újrahasznosítására szervezett gyűjtési akciókhoz.

Városunkban október 12-én, szombaton lehet majd leadni a kiselejtezett elektromos és elektronikus készülékeket, a gyűjtésbe az Aradi Polgármesteri Hivatal is bekapcsolódik a RoRec (Romániai Újrahasznosításért Egyesület) közreműködésével.

Az aradi önkormányzat sajtóközleménye értelmében az e-hulladékokat szombaton 10 és 16 óra között lehet leadni a következő gyűjtőpontoknál:

Alfa negyed – Carrefour mögött, a templom mellett,

Mikelaka – Abrud utca, a 129. sz. tömb C-lépcsőháza (Miorița piac) mögött,

Állomás – az Avrig utcai 15-ös sz. óvoda melletti telken,

Vlaicu – Zöldésgpiac (a csarnok bejáratánál),

Temesvári út 39. sz. – az időskorúak nappali központja előtt,

Mosóczy-telep – az Aron Cotruș Ált. Iskola előtt, Aleea Romaniței.

Az e-hulladékok gyűjtésével megbízott helyi akciócsoport (SLC) emberei ingyen és bérmentve fogják ezeket a hulladékokat összegyűjteni, majd eljuttatni az akkreditált gyárakba, újrahasznosításra.

Az akció szorosan kötődik az e-hulladékok újrahasznosításának nemzetközi napjához (október 14.), melynek célja ráirányítani az emberek figyelmét az elektromos és elektronikus hulladékok szakszerű gyűjtésének, illetve újrahasznosításának jelentőségére.

Az EU kimutatásai szerint – számos kampány ellenére – az e-hulladékokat továbbra sem úgy gyűjtik, ahogy kellene. Mennyiségük (globálisan) évente 3-4%-kal nő. Becslések szerint 2025-re világviszonylatban mintegy 60 millió tonna e-hulladék fog felhalmozódni, ami a szakemberek szerint 290 000 (db!) Szabadság-szobor (USA) súlyát tenné ki.

Egy, az Interpol révén 2015-ben kiadott jelentés szerint (forrás: https://ec.europa.eu/) „a kiselejtezett régi készülékeknek csak egyharmada kerül a megfelelő helyre: a hivatalos gyűjtőpontokra és újrahasznosító létesítményekbe. A többit nem szabályszerűen hasznosítják újra, illegálisan külföldre szállítják vagy egyszerűen a többi hulladék közé dobják. Az Unió arra törekszik, hogy ezen változtasson. Így például 2016 júliusa óta az online kereskedők is ingyen visszaveszik a kiselejtezett kisebb elektromos készülékeket, akkor is, ha azok számlája már nincs meg. Emellett gyűjtőakciókkal és tájékoztatási kampányokkal kell felhívni a fogyasztók figyelmét az újrahasznosításra.”

Európában évente 9,5 millió tonna elektromos és elektronikus készüléket dobnak a szemétbe. Egy 2006-os uniós irányelv szerint ezeket a kiselejtezett berendezéseket ugyanúgy kell begyűjteni, szakszerűen ártalmatlanítani és újrahasznosítani, mint a még működőképes készülékeket.

A gyűjtésben részt vevő aradiak között 5 kézi mixert, 10 vasalót és 10 blender turmixgépet sorsolnak ki október 21-én, 10 órai kezdettel az aradi Szabadság-téren (Avram Iancu).

Az e-hulladékok gyűjtésével kapcsolatban a www.colecteaza.rohonlapon, illetve az ingyen hívható 0800 444 800 zöld számon lehet bővebb információt szerezni.

Cs. E.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu