Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. szeptember 30., 22.53
Tanulmányok és tervek turisztikai célú kerékpárút kiépítésére

Nagyzerinden szerdán tartották a HUROBikePlan projekt zárókonferenciáját

Írta: Balta János
2013. május 30., 15.48 Csütörtök / Arad

Május 29-én, szerdán a nagyzerindi képtárban szervezték meg a Tanulmányok és tervek turisztikai célú kerékpárút-hálózat kiépítésére a Körösök völgyében című pályázat zárókonferenciáját.

Jelen projekt a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 (www.huro-cbc.eu) keretében valósul meg az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint Magyarország és Románia társfinanszírozásával. A program célja közelebb hozni egymáshoz a határ menti térségben élő embereket, közösségeket és gazdasági szereplőket az együttműködésbe bevont térség közös fejlesztésének elősegítése érdekében, a határ menti térség alapvető erősségeire építve. A 344 113 euró összértékű projektből 270 446 eurót a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, 73 667 eurót Nagyzerind Község használt fel, 5%, ill. 2%-os önrész bevállalásával.

Az egyéves projekt zárórendezvényét Bondár Henriette, Nagyzerind Község jegyzője, projektkoordinátor nyitotta meg, üdvözölte az esemény résztvevőit, ismertette a programot, majd bemutatta az előadókat, Salamon Anikó pénzügyi projektmenedzsert, a vezető partner, Körösök Völgye Natúrpark Egyesület (KVNE) képviselőjét, Geta Catrințát, a romániai tervezőcég, a Dromcons képviselőjét, Vass Csabát, a KVNE munkaszervezet vezetőjét, valamint Bernáth Krisztina projektmenedzsert.

Salamon Anikó a magyarországi Köröstarcsától a romániai Simonyifalváig húzódó 76 kilométeres kerékpárút hasznosságát ecsetelve megállapította: a természetvédelmi előírásokat betartva, az út nyomvonalát úgy tervezték, hogy használat közben az emberek élvezhessék is a Körösök völgyének a szépségeit, a tiszta környezet kerékpározásra, az egészséges életmódra ösztönözze őket az országhatár mindkét oldalán. Ezt szolgálja a határ mindkét oldalán húzódó Körösök völgye turisztikai vonzerejét is növelni hivatott, az Egyesület együttműködésével ezidáig megvalósított mintegy 135 km-es kerékpárút-hálózat is, valamint a közelmúltban szervezett, határon átívelő kerékpáros, illetve evezőtúra, a Határtalan Vándortúra is.

A továbbiakban Geta Catrința, a Dromcons tervezőiroda munkatársa a 7 ütemre tagolt romániai, 28 kilométeres, betonalapra aszfaltozott útnak a technikai sajátosságait ismertette. A romániai részből 3 kilométer a Bihar megyei Avram Iancu községben, míg 25 kilométer az országhatártól Feketegyarmat, Negyzerind, Tőzmiske, Vadász és Simonyifalva településeken halad át.

A továbbiakban Vass Csaba, a KVNE munkaszervezet vezetője az 56,507 kilométer hosszú magyarországi, 20 ütemre tagolt útszakasz technikai jellemzőit ismertette, majd kivetített képekkel szemléltette az útmenti természet szépségeit.

A tervezőcsapatok képviselői hangsúlyozták, hogy a műszaki tervek a határ mindkét oldalán az Európai Unió és a nemzeti jogszabályok szerint készültek el. Az összesen mintegy 10 millió euróra árazott kerékpárút megépítését a projektpartnerek az EU 2014–2020 közötti költségvetéséből szeretnék megvalósítani, a lehetőségek függvényében szakaszonként vagy a teljes útvonalat egy ütemben. A kivitelezéshez a projekt eredményeként immár rendelkezésre áll minden dokumentum, csupán a pályázati lehetőségek meghirdetésére kell várni.

Bernáth Krisztina projektmenedzser ismertette a projekt főbb céljait és eredményeit, a romániai partner részére jóváhagyott 73 667 euró felhasználásának részleteit, majd méltatta a projektpartnerek kiváló együttműködését, melynek eredményeként sikeresen zárhatják a projektet.

Az előadásokat követően kérdések és hozzászólások megfogalmazására nyílt lehetőség. Hídvégi Csaba programmenedzser, a VÁTI képviselője gratulált a projektcsapat munkájához, majd kifejezte azon reményét, hogy a kerékpárút kivitelezésére benyújtott további pályázat is elnyeri a finanszírozást. Erdős Bálint szintyei polgármester annak a reményének adott hangot, hogy egy következő szakaszban Ágyáig is eljut a kerékpárút. Avram Iancu község polgármestere, Matica Teodor gratulált a technikai terv elkészítőinek abban reménykedve, hogy egy közelebbi, hasonló projektben az ő községe is komolyabban lesz érdekelt.

Miután Komlósi Róbert alpolgármester kifejezte köszönetét mindazok iránt, akik részt vettek a projekt eredményes megvalósításában, munkaebédre hívta a résztvevőket.

További információk a projekt kapcsán Nagyzerinden Bondár Henriette projektkoordinátortól igényelhetőek az alábbi elérhetőségek egyikén: primariazerind@yahoo.com vagy +40-257-355-566

Jelen közlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

www.huro-cbc.eu

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: william london / Szombat, 2013. június 01., 13.05 Válaszoljál rá!

Ezek a bicikliutakról szóló konferenciák és száz meg száz km útról dicsekedő konferenciák kezdenek idegesitővé válni. Mese habbal az egész, 2013-ban nemhogy 130, de meg 0.5 km bicikliútja sincs Aradnak és nem is lesz belaátható időn belül. Legyetek szivesek ne töltsétek az újság lapjait ilyesmivel, mert a hazudázosokból elég volt!!!!!!!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu