Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. szeptember 24., 21.36

Négy Arad megyei helység karanténban

Írta: Jámbor Gyula
2020. augusztus 02., 18.50 Vasárnap / Arad

Augusztus elsején, szombaton az országos hatóság úgy döntött, hogy négy Arad megyei helységet karanténba helyez a koronavírus-járvány miatt.

A négy helység: Szőllős község és a hozzá tartozó Moroda, valamint Honctő (Gurahonț) község és a hozzá tartozó Bonţeşti falu.

Érzékenyebben a rendelkezés Szőllőst érintené, amely (Arad felől) a Borosjenő–Borossebes–Menyháza–Nagyhalmágy útvonalon fekszik, amelyet eredetileg lezártak volna az átmenő forgalom elől, a közúti rendőrség már alternatív, kerülő útvonalakat is kijelölt.

De mit ad az élet: az Arad Megyei Tanács elnöke néhány órával a bejelentés után, a belügyminiszterrel történt egyeztetés nyomán közösségi oldalán azt közölte, hogy a rendelet érvénytelen az átmenő forgalom tekintetében.

Jó döntés, még akkor is, ha ezért, esetleg később felelősségre vonhatnák.

A karantént annak fényében rendelték el, hogy az illető helységekben (az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint) az ezer lakosra számított fertőzések száma meghaladja a hármat (Szőllősön, Morodán 55, Honctőn és Bonţeşti-en 35 esetet azonosítottak), evidens tehát a járványterjedés veszélye. No de, aki autóval csak áthajt a helységeken, távolabbi célok felé, mi kárt okozhatna?

Ám akár meg is állhat, mondják a kukacoskodók, s akkor bonyolódik a helyzet.

Olyan törvény, szabály nem létezik (tudomásunk szerint), amelyet ne lehessen kijátszani. Az állampolgári felelősség döntő súlyal esik latba egy ilyen helyzetben.

Amúgy mit is jelent egy helység karanténba helyezése?

Az ott lakók nyilvántartásba vételét, a személyek mozgásának ellenőrzését, a közegészségügyi igazgatóság felügyeletét (a fertőzéstesztelés szükségességét, elvégzését, az erre alkalmas személyzet és anyagi alap biztosítását), a védőmaszk-ellátás biztosítását és hordásának betartását stb.

Minthogy országszerte egyre több ilyen fertőző, 14 napra karanténba helyezett gócpontról van szó, talán mindenki számára világos, hogy az előírások maradéktalan betartására aligha van esély.

Marad az általános szabály: a maszk viselése, a gyakori kézmosás, a

személyek közötti kötelező („szociális távolság”) betartása a rendelkezések értelmében. Röviden: az állampolgári felelősség.

 

***

Jelenleg (vasárnap délelőttig) tudomásunk szerint a másfél tucatot meghaladja a karanténba helyezett romániai helységek száma.

Régiónkban elsőként pár napja a Temes megyei Facsád (Făget) városa jutott erre a sorsra.

Most, augusztus legelején Arad megye egyszerre négy helységgel csatlakozik az egyáltalán nem dicsőséges rangsorhoz.

Őszintén szólva: nem hiszem, hogy mi állnánk országos viszonylatban a legrosszabbul.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu