Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. október 18., 17.11
Csak a cigányok vállalják a magyarságukat

Negyedszázra nőtt a magyar iskolások száma

Írta: · Makay Botond
2008. szeptember 21., 17.30 Vasárnap / Krassó-Szörény

Resicabányán az új tanév kezdetén Karinthy Frigyesnek a Magyarázom a bizonyítványomat című írása juthat eszünkbe miszerint a nebuló inti az apját: ne menjen az iskolának a közelébe se, mert az iskolán nincs kapu.

A magyar gyerkőcöknek tantermeket biztosító Diaconovici-Tietz Gimnázium van ugyan kapu de az egyik tantermen – bár lehet hogy többön – ajtó nincsen. Már nincs és még nincs, mivel a felújítási munkálatok még nem fejeződtek be s csak későbbet kerül föl az új és korszerű ajtó.

Egyébiránt az idén is két tanerővel de immár huszonöt tanulóval indult a magyar osztályokban a tanév, ami pedig azt jelenti, hogy legkevesebb harmincöt esztendeje nem volt ilyen magas a tanulóink létszáma. A létszámemelkedés annak tudható be hogy a kereszthegyi magyar óvodai tagozat végzettjei nagyrészt ide iratkoztak. Azt sem szabad elfeledni, hogy valamennyi gyerkőc Gábor-cigány vagy cigány. Magyar még hírmondónak sincsen, amint az már évek óta „természetes” Resicabányán, ahol csak magyarkodnak véreink de magyarságtudatuk nincsen.

Ott-jártunkkor megállapíthattuk hogy gyermekeink – ellentétben minden előítélettel és híreszteléssel – patyolat-tiszták s nem rendetlenebbek az iskola többi növendékénél.

Az I. és IV. osztályt Haţegan Márta, míg a II-III. osztályt Bálint Erzsébet oktatja. Azt is pozitívumnak kell elkönyvelnünk hogy igen elegáns helyen a földszinten és egymás mellett van mindkét tanterem. Talán az egyik lehetne nagyobb is de a szomszédság ténye talán fontosabb.

Az idei tanévre 7 elsős, 4 másodikos, 11 harmadikos és 3 negyedikes iratkozott be.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: blue77 / Szerda, 2008. október 01., 23.49 Válaszoljál rá!

Egy picit rosszhiszemű farizeuskodásnak érzem a lenti hozzászólásokat. Mindenki tudja, hogy ilyen körülmények között nem lesz másmilyen magyar nyelvű oktatás Resicán. Teljesen mások a preferenciái egy, a gyermekét az elitképzésben tanittatni kívánó szülőknek és más egy átmenetileg itt tartózkodó gáborcigánynak.

Hozzászólt: Makay Botond / Kedd, 2008. szeptember 30., 10.01 Válaszoljál rá!

Monika nem magyar, csak magyarkodó. Az ilyenektől az Isten őrizzen...A Gábor-cigány az fehérebb, mint a többi és legtöbbje tetőbádogos. Nem lopnak, de egyik-másik szeret átejteni embereket. De ilyen van minden nép között. Monika különben magyar ékezeteket is használhatna, ha már magyar.
Talán még érdemben is "hezzaszólok", hogy Monika is érthesse.

Hozzászólt: Koppány / Csütörtök, 2008. szeptember 25., 13.24 Válaszoljál rá!

Szegeny gyermek, akinek ilyen edesanyja van... Gyermekem, ha lesz, Isten ments, hogy olyan szulo kozelebe keruljon az iskolaban, mint On. Es Isten ments attol, hogy a gyermekem egyutt tanuljon az Onevel.

Hozzászólt: Koppány / Csütörtök, 2008. szeptember 25., 12.38 Válaszoljál rá!

Kedves Monika! Miert ORDIT? HA NAGYBETUKKEL IR, AZ OLYAN, MINTHA ORDITANA. Kerem, nyugodjon meg, es fejezze ki magat erthetoen.

Hozzászólt: Szövérdfi-Szép Zoltán / Szerda, 2008. szeptember 24., 22.25 Válaszoljál rá!

Hmmm lecenzúráztak, pedig csak

Hozzászólt: Szövérdfi-Szép Zoltán / Szerda, 2008. szeptember 24., 12.49 Válaszoljál rá!

Kedves Mónika.
Talán jobb lett volna cigány gyerekekkel járnia és törekednie a helyesíásra.
És igen, az összes székely rasszista ha osztoznak véleményében. De biztos vannak kivételek is, sőt ismerek is kivételeket.
Na de kár pazarolnom az energiámat.

Hozzászólt: EP / Kedd, 2008. szeptember 23., 14.54 Válaszoljál rá!

Monika, Monika, most jol odamondott mindannyiunknak.Ha a "tyukeszemmel" emlekezni tudok a hozzaszolasok tartalmahoz, ott senki nem allitotta, hogy magacska kedves, jo magyar-e vagy nem. Egesz masrol volt a szo. Termeszetesen, minden szülö a legjobbat akarja gyermekenek.Ha lenne gyermekem?- igen van gyermekem söt mar unokam is van.Privat iskolaba jart a gyerekem, de oda felvetelizni kellett, es ha nem "feher" ember gyereke volt az aki megfelelt z elvarasoknak akkor minden O.K. volt.A fenti cikk is hangsulyozza, hogy ezek a gyerekek tisztak es nem rendetlenebbek mint a többiek. Nem tudom mit jelent Gabor cigany- de valoszinü egy olyan ember(csalad) aki pont ugy törödik a gyermekevel mint Monika.
Gratulalok Monika, hogy kisfiat angol ovodaba iratta es, hogy romanul is tud a gyerköc,talan ezekben az intezmenyekben megtanulja kisfia,(talan angolul), hogy mi a diszkriminalas es milyen jogon allitja egy- ket "feher" ember , hogy ö jobb.
Ertelmeröl kedves egy szot sem irtam, es nincs is szandekomban, minnel többet olvasuk sorait annal inkabb tisztaban vagyunk vele, nem kell mas bizonyitek.

Ha a mama is tanul nemetül a kisfiaval, sok sikert hozza!!
Az inicialem nem kell idezöjelbe tenni!

Hozzászólt: MONIKA / Kedd, 2008. szeptember 23., 14.01 Válaszoljál rá!

ES A MASIK DOLOG MINDEN SZULO ARRA TOREKSZIK HOGY MINNEL TOBBET TANULJON A CSEMETEJE 1-4 OSZTALYBA, MERT LENYEGEBE INNEN KEZDODOIK MINDEN ES NEM 5 OSZTALYBOL.ES MASADSORBA AZ EN FIAM ANNYIRA BESZELI AN ANYANYELVET, HOHY AZ IDEVALOSI GYEREKEK MEG VIZET SE VIHETNEK MEKI.EN TALALKOZTAM GABOR GYEREKEKKEL DE SAJNOS MESZZE ALLTAK A MAGYAR NYELV TUDASATOL.AKKOR NEM TUDOM, HOGY KI KENE BESZELJEN A rassziszmusrol .HAT MAR VALAKI UGY VERI A MELLET HOGY ILYEN MAGYAR VAGY OLYAN MAGYAR AZ LEGALABB A GYEREKET TANITSA MEG MAGYARUL MERT EN AMIOTA IDEKERULTEM SZENTGYORGYROL BANATBA ELEG KEVES GYEREKT HALLOTAM HELYESEN BESZELNI MAGYARUL.ES NEM UTOLSO SORBA OLYAN ERTELMES MINT MAGA BIZTOS VAGYOK, SOT SZERETNEK "EP"-NEK EGY KERDEST FOLTENI, HA MAGANAK GYEREKE LENNE, HA TUL INDISZKERT NEM VEGYOK MILYEN ISKOLBA ADNA OTT AHOL TANULNA IS VALAMIT VAGY PEDIG EGY GYENGEBE.hAT HA INTELIGENSEK TARTSA MAGAT AKKOR ENSZERINTEM ODA ADNA AHOL A GYEREKE TANULNA IS VALAMIT, HA PEDIG ANNYI ESZE SINCS MIT AA TYUKNAK AKKOR BIZTOS ODA ADNA AHOL EPPEN CSAK TENGODNEK EGYIK OSZTALYBOL A MASIKBVA.ENNYI VOLT AZ EN HOZZASZOLLASOM ES ADDIG AMIT AVVAL FOGLALKOZNAK, HOGY "MI AZ EN KIFEJTESEM A CIGAANYOKKAL SZEMBE", JOBB HA AVVAL FOGLALKOZNANAK HOGY TANITSAK MEG A GYEREKUKET MAGYARUL.ES HA NAGYON IS AKKARJAK TUDNI AZ EN FIAM INTENZIV ANGOL OVADABA JAR, 5 EVESEN BESZELI A MAGYART A ROMANT ANGOLT, ES A NEMET TANULASAT MOST KEZDTUK EL EGYUTT TANULNI.HA OLYAN ERTELMES LENNEK AHOGY EP ALLITOTTA AKKOR AA GYEREKEM NEM ANNYIT TUDNA MINT MAGA,MERT A SORAIT OLVASVA NEM AADOK MAAGARA MEG 2 LEJT SE.ES UGYAN EZZEK A SORROK ERVENYESEK Szövérdfi-Szép Zoltán-RA IS

Hozzászólt: MONIKA / Kedd, 2008. szeptember 23., 10.45 Válaszoljál rá!

HAT EGY BIZTOS OLYAN MAGYAR MINT MAGA EN IS VAGYOK.NEKEM SEMMI BAJOM A CIGANYOKKAL, DE EN A FIAMAT VELUK EGY OSZTALYBA NEM JARATATTNAM AZ BIZTOS.ES NEKEM IS LENNE EGY KERDESEM AKKOR SZEKELYFOLDOM MINDENKI rasszista MERT A CIGANYOKNAK KULON ISKOLAT EPITETTEK A VAROS VEGEN?ES EN SZEMELYESEN A VALLAST SZOBA SE HOZZATM.HA EGY KICSIT ELGONDOLKOZNAK MAGA A TANITASI SZINT IS SOKKAL ALACSONYABB EGY ILYEN ISKOLABA MINT AMILYEN VOLT A MIKESBA VAGY A SZEEKELY MIKO KELLEGIUMBA.OTT PELDAUL ARRA TOREEKEDTEK HOGY A ROMA GYEREKEK MEGTANULKANAK IRNI ES OLVANSI,HOGY NE LEGYENEK ANALFABETAK MIG MI A KOLLEGIUMBA ARRA TOREKEDTUNK HOGY MINNEL JOBBAN TANULJUNK ES ESETLEG HA LEHETSEGES 1-2 EGYETEMET IS VEGEZUNK.ITT ERROL VOLT SZO MAGA A SZINTROL, ES NEM EGYEBROL.

Hozzászólt: Koppány / Hétfõ, 2008. szeptember 22., 20.51 Válaszoljál rá!

En meg mindig varom, h Monika kifejtse nezeteit a ciganyokkal kapcsolatban.

Hozzászólt: EP / Hétfõ, 2008. szeptember 22., 20.37 Válaszoljál rá!

Kedves Monika,
Sok mindent nem lehet elkepzelni, de ezen mondasan nagyon fennakadok,a legszivesebben azt mondanam, hogy nezzen egy kicsit a tükörbe.....sokfele ember gyerekevel nem szeretnem ha az en gyermekem egy osztalyba jarna, de azt nem a vallasa, vagy szine vagy esetleg "ciganysaga" miatt lenne.Leginkabb olyannal nem szeretnem egy osztalyba jaratni mint magacska!

Hozzászólt: Szövérdfi-Szép Zoltán / Hétfõ, 2008. szeptember 22., 18.08 Válaszoljál rá!

Mónika rém értelmes lehet, ha nem járt cigányokkal.
Mellesleg egyes helyeken pont ugyanezt mondják a románok a magyarokról. Süsd meg, főzd meg bozgornak született, bozgornak hal meg.
VÉgül is ez Mónikáról is elmondható, annyit hozzátéve még, hogy rasszista bozgor.

ejnye-bejnye

Hozzászólt: Koppány / Hétfõ, 2008. szeptember 22., 14.24 Válaszoljál rá!

:) Es miert elkepzelhetetlen, h a ciganyokkal egy iskolaba jarjon?

Hozzászólt: MONIKA / Hétfõ, 2008. szeptember 22., 13.49 Válaszoljál rá!

SENKI ROSSZ NEVEN NE VEEGYE, DE EN EL SE TUDTAM VOLNA KEPZELNI, HOGY SZENTGYORGYON A CIGANYOKKAL EGYHELYRE JARJAK ISKOLABA, OTT PELDAUL KULON ISKOLAJUK VOLT ES EN, SE A MIKES KELEMENBE SE A SZEKLY MIKO KOLLEGIUMBA NEM LATTAM CIGANYOKAT.ES SZEKELYFOLDON VAN EGY MONDAS SUS MEG, FOZD MEG...STB, STB, CIGANYNAK SZULETETT CIGANYNAK HAL MEG.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu