Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. január 20., 19.21
Aradi drogosok

Nehéz belőni őket

Írta: Sólya Emília
2008. június 26., 10.00 Csütörtök / Arad

Drogozókról beszélünk, hallunk, esetleg látunk is egy-két „megszédült” fiatalt egy-egy diszkóban, a pontos számukról azonban nem kapunk precíz felvilágosítást.

Legalábbis az ezzel foglalkozó Drogellenes Tanácsadó Központ illetékesei szerint elég nehéz lenne a jelenlegi eszközökkel feltérképezni Arad megyét a kábítószerezők számát illetően.

A 2005 óta ebben a formában működő, a régi kaszinóval szemben székelő központban csupán három fiatal dolgozik, a létszámot illetően még két alkalmazottra lenne szükségük. Mintegy 25 önkéntessel működnek együtt, tőlük kapják az információkat, és velük szerveznek különféle megelőző programokat, felvilágosító kampányokat.

Az aradi drogellenes központ tevékenysége nehezen indult be, és még most is nagyon kevesen fordulnak hozzájuk. Minden bizonnyal ez főként hozzáállás kérdése , hisz Romániában a kábítószerező fiataloknak valószínűleg még nincs annyi bátorságuk, hogy egy ilyen központhoz forduljanak. A fejlett országokban sokkal erőteljesebb programokkal próbálják rávezetni a rászorulókat, hogy van hova, és kihez fordulniuk.

Az aradi központban, a számos kampány ellenére eddig csupán 11 személy kapott támogatást, tanácsadást, mert többen nem keresték fel őket. Hogy rajtuk kívül hányan szorulnának segítségre,szinte lehetetlen  megállapítani.

A központ nyilvántartása szerint egy személy alkoholfüggőséggel kereste fel őket, ketten heroin, ketten pedig cannabis fogyasztás miatt. A központ egy pszichológust biztosít az „áldozatoknak” , majd tanácsadást kapnak ahhoz, hogy hogyan fojtassák tovább életüket.

Ez elméletben szépen hangzik, a gyakorlatban viszont szomorú a helyzet, mégpedig azért, mert a megyében egyetlen olyan intézmény sem működik, ahova, például egy túladagolásban szenvedő fiatalt beutalhatnának. Semmilyen szanatórium, vagy központ nem működik ilyen szolgáltatásokkal. Egyetlen egy helyre vihetik az ilyen betegeket: az elmebetegek közé. Ott azonban a számos nyugtatón kívül épp csak azt a kezelést nem kapják, amire szükségük lenne.

Az aradi központ vezetői szerint egy hasonló rendeltetésű, szanatórium jellegű intézmény létrehozását tervezik a Temes megyei hatóságok. Ha ez létrejön, ez egy biztos pont lenne az aradi függőknek.

Ami a kábítószerezők feltérképezését illeti, az aradi központ nemrég helyezett el egy projektet ezzel kapcsolatban a kormánynál. Ha megkapják rá a finanszírozást és a kellő támogatást, talán sikerül elkészíteni egy tanulmányt, amiből kitűnne hozzávetőlegesen hány és milyen típusú kábítószerező él Arad megyében.

A drogellenes központ egyébként három projektet nyert meg, mindezek idén zajlanak. Egyik neve „A drogok nem cool-ok”; itt négy sportversennyel szeretnék felhívni a figyelmet az egészséges életmódra. Másik projektjükben prevenciós tevékenységekkel megbízott alegységeket hoznának létre a megye több településében. Ezektől gyűjthetnék be az információkat önkéntesek közreműködésével. Harmadik projektjük a Maros Tájvédelmi Parkon belül zajlik, ahol tábort szerveznek különféle szabadidős sporttevékenységek lebonyolítására.

A központ vezetői szerint a legnagyobb probléma, hogy a függő fiatalok maguk sem ismerik be, hogy segítségre van szükségük. Addig pedig ők sem tehetnek semmit értük. Számukra megfontolandó, hogy a drogfogyasztást szabályzó, 2004/522-es törvény szerint, azok a drogozók (nem csempészek és kereskedők!), akik még a rendőrségi, ügyészségi eljárás előtt felkeresik a központot és hajlandók feliratkozni egy rehabilitációs programra, megszabadulhatnak egy bírósági ítélettől. Ez nagyon fontos, hisz így egy újabb esély adatik meg nekik, anélkül, hogy a börtön kínjait átélnék.

A drogellenes központ ajtaja mindenki előtt nyitva áll, remélhetően az elkövetkezőkben több esettel is tudnak majd foglalkozni.. Akinek szüksége van a segítségükre, hívja a 0257/220 021-es telefonszámot.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Nagy István / Csütörtök, 2008. június 26., 16.54 Válaszoljál rá!

Utóbbi magyarul:
http://www.emcdda.europa.eu/publications/online/ar2007/hu

Hozzászólt: Nagy István / Csütörtök, 2008. június 26., 16.49 Válaszoljál rá!

Az európai droghelyzettel kapcsolatos részletes információkhoz innen lehet eljutni:
http://vilag.transindex.ro/?hir=9314

- egy 800 oldalas angol nyelvű tanulmányhoz
http://www.emcdda.europa.eu/publications/monographs/cannabis

- és az európai országonkénti helyzethez (is):
http://www.emcdda.europa.eu/publications/online/ar2007/en

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu