Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. január 20., 04.52

„Nehezen megszerzett szabadságunkról nem mondhatunk le sohasem!”

Írta: Balta János, Takáts D. Ágnes
2018. október 06., 06.00 Szombat / Arad
Az aradi vértanúk emléknapján a szabadság időszerűségéről, fontosságáról, nemes eszményéről, a szabadságszeretetről beszéltek a megemlékezésen felszólalók a Szabadság-szobornál, abban a városban, ahol 1849. október 6-án kivégeztek egy ezredest és 12 tábornokot. Ugyanezen a napon Budapesten agyonlőtték gróf  Batthyány Lajos miniszterelnököt, és ugyancsak októberben végezték ki Kazinczy Lajos tábornokot.

Felsorolni is sok a megtorlás áldozatait, de az ő vértanúságuk és a magyar nemzet szabadságszeretete az, mely örök időkre magyar Golgotává avatta Aradot.

Ragyogó napsütésben emlékeztek a vértanúk városában a magyar országgyűlés és a román parlament képviselői, kormánytisztviselők, anyaországi és hazai politikai pártok, civilszervezetek, intézmények, történelmi egyházak, Arad testvérvárosainak képviselői, a muravidéki és lendvaközi magyarság, cseh- és morvaországi magyarok képviselői, valamint Arad megyei és anyaországi magyar diákok szép számban.

A helyszíni megemlékezésen jelen volt Kelemen Hunor RMDSZ-szövetségi elnök, Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete, Vargha Tamás, külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár, Mille Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja, Kiss László ezredes, katonai attasé (Magyar Honvédelmi Minisztérium), Damian Vasilică aradi alprefektus, Iustin Cionca Arad megyei tanácselnök, Bognár Levente és Călin Bibarţ aradi alpolgármesterek, Faragó Péter képviselő, az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének elnöke, ft. Kalna Zsolt, a magyarországi és erdélyi minorita rend tartományfőnöke, Traian Cresta, a magyar országgyűlés román nemzetiségi szószólója.

Míg a helyi román nemzetiségű elöljárók (Călin Bibarţ, Damian Vasilică) beszédeikben a nemzetek együttélésének szépségét, fontosságát, az együtt ünneplés, közös megemlékezés szükséges voltát hangsúlyozták, addig Vargha Tamás, Kelemen Hunor és Faragó Péter felszólalók a szabadságharcra, a vértanúkra emlékeztek.

„A szabadságharc elbukott, a nemzet legjobb fiait vesztette a csatatereken, az aradi bitón, a börtönökben és emigrációban, a lélekölő reménytelenségben. (...) Európa csendes, újra csendes. A példátlanul kegyetlen megtorlás pedig halotti némasággá mélyítette a csendet. (...) Schwarzenberg kijelentette: Ugyan, mi az a magyar nemzet! Ezek mindig is lázadók voltak, akiket meg kell semmisíteni,és egyszer s mindenkorra ártalmatlanná kell tenni. Schwarzenbergnek nem lett igaza. Nem tudták elpusztítani a magyarok szabadságszeretetét, megsemmisíteni a függetlenség utáni vágyát. Ez nemzedékek közös öröksége, mi sem tékozolhatjuk el. Nehezen megszerzett szabadságunkról nem mondhatunk le sohasem!” – fogalmazott beszédében Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

Az ünnepi beszédeket követően az emlékezők elhelyezték a kegyelet koszorúit a Szabadság-szobornál, majd délután a Vesztőhelyen állított obeliszknél folytatódott a tisztelgés és koszorúzás.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
<%freshnews%>
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu