Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. augusztus 14., 17.02
Spontán tiltakozás a Bőrgyógyászati Klinikán

Nem akarnak munkásotthonba költözni!

Írta: Pataki Zoltán
2013. április 17., 17.03 Szerda / Temes

Temesvár– Dr. Caius Solovan, a Városi Kórház Bőrgyógyászati Klinkájának vezetője szerdán sajtótájékoztatót hívott össze az egészségügyi intézmény tervezett elköltöztetése okán. Mint előzőleg hírül adtuk, Nicolae Robu polgármester a Bőrgyógyászati Klinika épületébe költöztetné a Temesváron működő külföldi diplomáciai képviseleteket, cserébe a Tibiscus magánegyetem városi tulajdonban levő épületét (egykori munkásotthont) ajánlotta fel a klinikának. A sajtótájékoztatót a klinika mintegy 100 alkalmazottjának a tiltakozása előzte meg, amelyre az intézmény udvarán került sor. Ezután az intézmény költöztetése ellen tiltakozó orvosok és nővérek bevonultak az egyetemi klinika előadótermébe, ahol részt vettek a sajtókonferencián.

Dr. Caius Solovan a bevezetőben bemutatta a Bőrgyógyászati Klinikának otthont adó, 268 éves kórházépület múltját, amely Közép-Európa egyik első városi kórházépülete. Az első temesvári kórházat 1767-ben meglátogatta II. József főherceg, és 12 000 guldent adományozott a kórház fejlesztésére. A klinika igazgatója szerint a rendszerváltás után 500 000 eurós befektetéssel felújított épületben, ha nem is ideális, de kielégítő körülmények között működik az intézmény. A klinika 50 + 5 kórházi ággyal rendelkezik, amelyek részben már korszerűsített kórtermekben találhatók. „Mit ajánlanak nekünk cserébe?” – tette fel a kérdést dr. Caius Solovan? „Egy régi munkásotthont, amelyben III–IV. osztályú garzonlakások találhatók, és amelyben legfeljebb irodahelyiségek és laboratóriumok működhetnének, akármennyit is fektetnének be az épületbe.”

A tiltakozó megmozduláson hívatlanul megjelent Otavian Mazilu, a Városi Kórház igazgatója is, aki kifejtette az intézmény vezetőségének álláspontját a költöztetéssel kapcsolatban. Mazilu szerint a Bőrgyógyászati Klinikának otthont adó régi kórházépület 8 ágyas kórtermeiben kevés az egy betegre jutó terület, a laboratórium négy-öt szétszórt helyiségben működik. Az épületnek nincs liftje, túl nagyok és magasak a folyosók, az emeletre falépcsők vezetnek. Ezzel szemben az Ofcea utcai munkásotthont külső lifttel át lehetne alakítani kórházépületté, 3 ágyas kórtermekkel, önálló mosdókkal, laboratóriumokkal és korszerű járó beteg rendelővel. Előadóteremnek nincsen benne hely, de közel van hozzá az Orvostudományi Egyetem épülete. „A Városi Kórház igazgató tanácsának az álláspontja szerint az Ofcea utcai épület alkalmasabb székhelyt biztosítana a Bőrgyógyászati Klinikának, mint a jelenlegi” – mondta Mazilu.

A teremben levő orvosok azzal vádolták meg a Városi Kórház menedzserét, hogy az Ofcea utcai épületért cserébe lemondana a Bőrgyógyászati Klinika jelenlegi székhelyéről, holott a munkásotthonba rengeteg pénzt kellene befektetni, a klinika épületének felújítására pedig már elköltöttek 500 000 eurót. A Bőrgyógyászati Klinikával az épületet megosztó Radioterápiás Klinika és a Szemkórház részlege előbb-utóbb majd szintén a kiköltöztetés sorsára jutna, hiszen elképzelhetetlen, hogy a külföldi diplomáciai képviseletek a rákbetegekkel osztanák meg az épületet. Octavian Mazilu kórházmenedzser végül megígérte a Bőrgyógyászati Klinika vezetőinek és alkalmazottainak: közvetíti álláspontjukat, de a döntés joga a Polgármesteri Hivatal kezében van.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu