Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. október 18., 16.50
Iskolakezdés a Csiky Gergely Főgimnáziumban

Nem egy helyen, de Isten áldásával indították a tanévet

Írta: Takáts D. Ágnes
2021. szeptember 13., 15.27 Hétfõ / Arad

A vírushelyzet idén sem könnyítette meg az iskolakezdést. A járvány miatti óvintézkedések és a Csiky Gergely Főgimnáziumban zajló, nagy méretű felújítási munkálatok miatt több részben tartották idén az iskola tanévnyitó ünnepségét.

A 98 éves épület alapos felújításon megy keresztül, és mivel a munkálatok még zajlanak, ezért az iskola vezetősége igyekezett, hogy a lehető legjobb megoldást megtalálja a helyzethez képest nyugodt és kellemes iskolakezdéshez.

Az előkészítő osztályos tanulók szeptember 13-án reggel az újonnan épült magyar bölcsőde épületében (Ceaikovski utca 32–34. szám) kezdték el az iskolát, ahol Leib Gáspár György tanító egy röpke névsorolvasás után bevezette őket a hátsó udvarba, majd a szülők, hivatalos szervek jelenlétében megtartották a tanévnyitót.

Tóthpál Renáta, a Csiky Gergely Főgimnázium aligazgatója köszöntötte a gyermekeket, akiket a negyedik osztályosok dalolva vezettek ki az udvarra.

Az aligazgatónő a tanítóval együtt biztosította a szülőket, hogy a 25 kisgyermek a lehető legjobb helyre került ahhoz, hogy biztonságban és kellemes környezetben kezdhessék meg az iskolát.

„Egészen biztos, hogy egy remek diák- és szülői közösség fog itt kialakulni, én kívánom, hogy egy gazdag, élménydús öt évnek nézzenek elébe. (…)  Adjunk hálát, hogy egy ilyen szép helyen lehetünk, ahol biztonságos körülmények között tudnak kezdeni a gyermekek. (…) Szeretném megköszönni, hogy az anyanyelvi oktatást választották, és bizalmat szavaztak tanintézményünknek, mi nagyon reméljük, hogy meg tudunk felelni az elvárásoknak” – mondta Tóthpál Renáta.

Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei elnöke biztatóan szólt a kicsikhez, a szülőknek pedig megköszönte, hogy a magyar iskolát választották.

„Én biztos vagyok benne, hogy a legjobb döntést hozták ezzel, és így a lehető legjobb helyen, a lehető legjobb körülmények között, a legjobb pedagógusoktól fognak itt tanulni gyermekeik” – mondta a parlamenti képviselő.

A Rákóczi Szövetség és az RMDSZ Arad Megyei Szervezete együttműködésének köszönhetően az előkészítősök idén is egy kiváló minőségű, munkafüzetekkel, vízfestékkel és rajztömbbel felszerelt iskolatáskát kaptak, amit a negyedikesek osztottak szét köztük a megnyitó után.

Az I–III. osztályosoknak az idei iskolakezdésben a Minorita Rendház segített, amelytől az iskola öt termet kapott használatra a Lucian Blaga utcában. A termeket előzőleg a tanítók a szülők segítségével berendezték, hogy iskolakezdéskor fogadni tudják a gyermekeket. Ennek az évfolyamnak a hivatalos tanévnyitóját a minorita templomban tartották, ahol P. Blénesi Róbert plébános Isten oltalmát és kegyelmét kérte az új tanévre, valamint áldását a pedagógusok munkájára, hogy örömüket leljék abban, amit tesznek.

Az iskola vezetőségének részéről Spier Tünde igazgatónő köszöntötte a templomban a diákokat, szülőket, és ismételten megköszönte az egyházrend támogatását.

A Csiky Gergely Főgimnázium V–VIII. és IX–XII. évfolyamosainak a tanévnyitó ünnepségét az iskola udvarán tartották két részben, az adott helyzet miatt szerény, de ünnepies körülmények között.

„Egy olyan iskolaépületben kell dolgozzunk és tanuljunk, ami felújítás alatt áll. De ez az épület nemsokára 100 éves lesz. Ráfért már rég egy rendes tatarozás. Amikor kész lesz, nagyon szép lesz. Mi most az ezzel járó kellemetlenségeket kell elviseljük, és meg vagyok róla győződve, hogy sikerülni fog. (…) Ahhoz, hogy egyáltalán ma itt kezdhessünk, az elmúlt két nap intenzív takarítási munkálatokra volt szükség. Rájöttünk, hogy nekünk, pedagógusoknak nemcsak a verselemzés, deriválás, esszéírás, kamatszámítás megy jól, hanem a seprűvel, a felmosóval és a törlőronggyal is elég jól tudunk bánni. Igyekeztünk mindent megtenni, hogy ez a munkálatokkal járó kellemetlen helyzet elviselhetőbb legyen. (…) Örüljünk, hogy fizikailag is itt lehetünk, nem csak digitális kapcsolatot létesíthetünk. Nem tudjuk, hogy milyen év vár ránk. Talán nem is lenne érdekes, ha tudnánk. Biztos nem lesz egyszerű. De mostanában semmi sem az. Az egyetlen állandó dolog a változás. Kívánom, hogy a változás, ami előttünk áll fejlődés legyen. Ehhez tanáraitoktól, szüleitektől minden segítséget megkaptok. Ti hozzá kell tegyétek a saját részeteket. (…) De ne csak a kellemetlenségekre gondoljunk, hanem az előttünk álló rengeteg kalandra, vidám percekre, amivel szeretnénk megtölteni az iskolai év napjait. Kívánok ehhez mindenkinek sok sikert, jókedvet, kitartást, munkakedvet” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg hivatalosan is Spier Tünde igazgatónő a Csiky Gergely Főgimnázium 2021–2022-es tanévét.

Az iskolában zajló munkálatok befejezéséig az előkészítősök a bölcsőde épületében, az I–III. évfolyam a minoritáknál, a IV. osztályosok az iskola dísztermében, a többi évfolyam pedig az iskola osztálytermeiben folytatják a tanulást.

Az iskolabusz már a diákok rendelkezésére áll, az érdekelt szülőket kérik, hogy a sofőrrel vegyék fel a kapcsolatot. Az elemi osztályos tanulók számára folytatódik a délutáni (napközi) oktatás az Iskola Alapítvány támogatásával, ennek kezdési időpontja szeptember 27.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu