Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. június 02., 14.56
Fókuszban a romos épületek

Nem emelik a jövő évi adókat és illetékeket

2018. december 06., 08.00 Csütörtök / Arad

Nem emeli az aradi önkormányzat a 2019-es adókat és illetékeket. Az erre vonatkozó határozatot a keddi tanácsülésen fogadta el a képviselő-testület. A jövő évi adók tehát maradnak a tavalyi szinten, a lakosság csupán az infláció emelkedést fogja érzékelni – 2018 januárjában 4,3%-os növekedés a 2017 decemberében mért 3,3%-hoz képest –, nyilatkozta Călin Bibarţ aradi alpolgármester a tanácsülés végén.

Az 1,3%-os adóemelést a nem lakás céljára szolgáló épületekre és a 2000 köbcentinél nagyobb űrtartalmú gépjárművekre vetik ki. Az önkormányzat illetékesei szerint ez utóbbiaknál minimális volt az adó értéke, ezt igazítják majd jövő januártól az inflációhoz.

Az alpolgármester hangsúlyozta: az aradiak egy része által érzékelt enyhe adóemelkedés nem a polgármesteri hivatal vagy a testület döntésének eredménye, hanem az 1,3%-os infláció következménye.

Újdonság viszont az idei évhez képest, az elhanyagolt épületekre, telkekre kivetett többszörös adó („taxă pe paragină”). Ennek értelmében az elhanyagolt, veszélyes épületek tulajdonosaira akár 500%-kal nagyobb adót is kivethetnek, az ingatlan állapotától függően.

 

Többszörös adó az elhanyagolt épületekre

A polgármesteri hivatal apparátusa egy jegyzékbe foglalta össze mindazokat a lerobbant ingatlanokat, melyek tulajdonosai többszörös adót fognak fizetni 2019. január elsejétől. A terepszemlék során az önkormányzat szakemberei (2018. május 15-ig) körülbelül 1600 felszólítást küldtek szét a városban a hanyag tulajdonosoknak. A nyilvántartásba vett épületek gazdáit figyelmeztették, hogy amennyiben nem kezdik el a felújítási munkákat, jövő évtől magasabb adót kell fizetniük.

Egészen pontosan 210 ilyen ingatlanról van szó, tudtuk meg a polgármesteri hivatal sajtóosztályának munkatársaitól. 2019-től összesen 1032 aradi tulajdonos fog maximum 500%-kal nagyobb adót fizetni.

Nem emelik az adókat azon ingatlanok esetében, ahol a tulajdonos legkésőbb 2018. december 12-ig megszerezte a felújításhoz szükséges építkezési engedélyeket, illetve bejelentette a munkálatok elkezdését.

Gheorghe Falcă aradi polgármester elégedetten nyugtázta, hogy a 2018-as év során több mint 12 ilyen épületet sikerült rendbe tenni. Sajnálattal közölte azonban, hogy még 210 épület vár tatarozásra. A részletes nyilvántartás szerint 2019-től az adóemelések a következőképpen alakulnak: 73 épület – 100%, 59 épület – 200%, 34 épület – 300%, 27 épület – 400%, 17 épület – 500%.

A Gh. Lazăr utca 3. szám alatti régi aradi színház (Hirschl) épületének  tulajdonosa például, idén 3209 lejt fizetett, 2019 január elsejétől 19 254 lejes adót fog fizetni ingatlanjáért.

„A törvény kötelez bennünket, hogy ezt az adózási rendszert alkalmazzuk, de a város továbbra is partnerséget kínál a tulajdonosoknak” – mondta a város vezetője, aki szerint az önkormányzat 5 éves adómentességet ajánl fel mindazoknak, akik megjavítják ingatlanjaikat. Sőt azt is felajánlják nekik, hogy a város pénzén korszerűsítik a homlokzatokat, a tulajdonosok pedig 5 évet kapnak a költséges visszatérítésére. A város vezetői remélik, hogy az új megszorításokkal, illetve kedvezményekkel sikerül új arculatot biztosítani a városnak, ugyanakkor korszerűsíteni és megőrizni az értékes, sok esetben műemléknek számító épületeket.

Cs. E.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu