Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. január 18., 15.10

Nem hoz változást a korlátozás

Írta: Bognár Tünde
2021. január 13., 17.39 Szerda / Arad

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság január 13-tól újabb 30 nappal meghosszabbította a készenléti állapotot Romániában.

A keddi ülésen elfogadott járványügyi tervezet nem hoz változást a jelenleg is érvényben lévő járványügyi intézkedésekben. Továbbra is kötelező lesz a szájat és orrot eltakaró maszk viselése a köztereken, tömegközlekedési eszközökön, üzletekben és a munkahelyeken minden öt évnél fiatalabb személy számára.

A társas összejövetelek, találkozók, koncertek, születésnapi ünnepségek, keresztelők, lakodalmak, kulturális összejövetelek stb. szintén nem tarthatóak sem zárt, sem szabad téren, csak ha betartják a törvény által megszabott, az ezer személyre számított megbetegedések függvényében kialakult zöld, sárga és piros forgatókönyvekre érvényes maximális jelenlevők számát.

A mozik és színházak csak 50%-ban használhatják ki a rendelkezésre álló vetítőtermeket/előadótermeket, ha az adott településen a fertőzött betegek aránya 1,5 alatt volt az elmúlt 14 napban, amennyiben meghaladja a 3-at minden ilyen jellegű tevékenység szigorúan tilos.

A kereskedelmi- és vendéglátóegységek, amelyek élelmiszerek és italok készítésével és forgalmazásával foglalkoznak reggel 6 és 21 óra között 50%-os kapacitással fogadhatják beltérben a klienseket, ha az elmúlt 14 napos időszakban az adott településen nem haladta meg, vagy 1,5-tel egyenlő az 1000 főre számított koronavírussal fertőzött betegek száma. Ha a betegek aránya az adott településen, vagy megyében 1,5–3 ezrelék között van, akkor a fent említett egységek 30%-os kapacitáson működhetnek, amennyiben 3 ezrelék fölötti az adott településen a megbetegedések száma, akkor 14 napra felfüggesztik beltéri tevékenységüket, csak teraszokon szolgálhatják ki a vendégeket, vagy rendelésre házhoz szállíthatnak. A hotelek és motelek kivételt képeznek 3 ezrelék fölött is, de csak a náluk elszállásolt vendégeket szolgálhatják ki.

A kereskedelmi egységekre vonatkozó nyitvatartási időkorlátozás (6–21 óra) a gyógyszertárakra, benzinkutakra és futárszolgálatokra nem vonatkozik.

Az egyházi szertartások szabad téren és zárt térben is megtarthatóak, a járványügyi előírások betartásával és az egyes események (temetések, keresztelők stb.) a korlátozott résztvevők számával tarthatóak meg.

A különböző rendezvények, esküvők, keresztelők stb. nem tarthatóak zárt térben a nélkül, hogy korlátoznák a résztvevők számát.

Továbbra is érvényben marad az éjszakai kijárási tilalom 23 és 5 óra között. Ez alól saját felelősségre tett (munkahelyi igazolás, amennyiben ez indokolt) írásos nyilatkozat csak azokat menti fel, akik indokolt esetben hagyják el otthonaikat: munka, orvosi kezelés vagy egészségügyi vészhelyzet esetén, gyógyszer beszerzése miatt. Abban az esetben, ha valaki repülővel, vonattal vagy más menetjeggyel bizonyítható járművel kénytelen utazni, indulásának időpontja pedig a kijárási tilalom óráiba esik szintén indokolt esetnek számít. Az idős vagy kiskorú felügyelete/ gondozása is indokolt esetnek számít, melyre szintén saját felelősségű nyilatkozatot kell írni.

A rendeletek be nem tartása pénzbeli bírságot von maga után.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu