Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. október 18., 15.52
Bemutató a Csiky Gergely Állami Magyar Színházban

Nem kergetnek rémületbe

Írta: · Pataky Lehel Zsolt
2008. február 25., 16.00 Hétfõ / Temes

Musicalt ígértek a közönségnek, musicalt is kapott a nagyérdemű – igaz, hogy sem a Macskákat, sem a Kabarét (egyiknek az esetében sem tudott megegyezni a szerzői jogdíjvédőkkel a Csiky Gergely Állami Magyar Színház vezetősége), hanem a Rémségek kicsiny boltját.

De azért ezt sem kell lekicsinyelni, hiszen a zenés darabot nagysikerű filmes változatokban ismerhette meg a nézősereg: Roger Corman 1960-ban mutatta be filmjét, aminek alapján 1986-ban a Frank Oz készítette el aLittle Shop of Horrorst, amit Oscar-díjra is jelöltek.

A szombat esti színházi premieren látott tudományos-fantasztikus darab egyébként sokkal inkább groteszk vígjáték, semmint rémtörténet: a hús- (ember-) evő virág annyira félelmetes, mint mondjuk Csukás István Süsüje, az egyfejű sárkány, tragikus sorsú szereplőit is inkább megmosolyogja az ember, semmint sajnálja. Megtörténhet, hogy a Temesvárra már-már „hazajáró” Vas-Zoltán Iván magyarországi rendező szántszándékkal ezt a hatást akarta elérni, amellett, hogy közben görbe tükröt állít a társadalom, a pénzre és hírnévre éhes, zsarnokoskodó, önbíráskodó, a látszatra civilizált, de valójába züllött (erre utal a Skid Row-i „hétköznapokat” drogfüggő alakokkal megtestesítő tömegjelent) emberek elé. Azért sem tipikus „amerikai sztori” a történet, mert bár sok mindenben hasonlít a „műfajhoz”, hiányzik a happy end, nem a jó győzedelmeskedik a rossz felett (bár nem is tudhatjuk egyértelműen, ki a jó és ki a rossz), és a fő(bb) szereplőket felfalja a növény.

A produkció középpontjában álló földön kívüli virág, Audrey II első alkalommal teljesen ártalmatlannak tűnik, és nagyfokú érdeklődés övezi. A virág növekedésével hirtelen fellendül Mr. Mushnik (Dukász Péter) virágboltjának forgalma is, nemsokára azonban kiderül, hogy a húsevő növény, amelyet Seymour, az inas (Balázs Attila) fedez fel, emberi vérrel táplálkozik. Miközben a Skid Row lakosai gyönyörködnek a virágban, nem is sejtik, hogy mekkora veszély leselkedik rájuk. (A táncoló, éneklő virág a népszerű magyarországi színész, énekes Gergely Róbert hangján szólal meg.)

A románc sem hiányzik a történetből: Audrey (Tar Mónika), az idilli amerikai családról álmodozó, de kitartottként a szadista fogorvos (Kiss Attila) zsarnokoskodását eltűrő virágáruslány és Seymour között szerelem bontakozik ki, ami végül tragédiába torkollik, hiszen a veszélyről mit sem sejtő Audrey-t halálosan megsebzi a növény, majd fájdalmában Seymur is feláldozza magát. Nem marad más utánuk, mint a világuralomra törő virág, és sok kis hajtása, amelyek az emberiség vérével táplálkoznak.

A két főszereplő – Balázs Attila és Tar Mónika – emlékezetes alakításán kívül egyébként a társulat többi tagja is megkoronázta egy hosszú, és bizonyára fárasztó, kimerítő próbafolyamat végét. További szereplők: Magyari Etelka (Crystal), Tokai Andrea (Ronette), Borbély B. Emília (Chiffon), Szilágyi Ágota (Alice), Szász Enikő (Nő, Luce-né), László Péter (Wink Wilkinson, Bernstein), Higyed Imre (Férfi, Skin-Snip), Tankó Erika, Lőrincz Rita (újságírók), Ferenczy Annamária, Mátray Edit (vevők), Blénessy Enikő (vevő, ügyvéd, asszisztens), Bandi András Zsolt (Martin), valamint a Nyugati Egyetem színészszakos hallgatói. Bábosok: Maria Gornic és Szilágyi Olga. A rendező asszisztense Aszalos Géza, a dramaturg Szente Béla, a koreográfus Pataky Klára, a jelmezeket Húros Annamária, a díszletet Werner József tervezte.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu