Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. január 27., 07.53
Közép-Erdély táncait hozta el a Zurboló

Nem úgy van most, mint régen volt

Írta: Gáspár-Barra Réka
2019. július 25., 17.53 Csütörtök / Hunyad

Nagysikerű előadást mutatott be a napokban Déván a kolozsvári Zurboló Táncegyüttes, mely idén a Hunyad megyei Algyógyon tartotta meg 26. edzőtáborát. Az itt összeállított táncanyaggal, illetve Közép-Erdély népi táncait bemutató koreográfiákkal álltak színpadra a dévai Magyar Házban.

Házigazdaként Koppándi Júlia unitárius lelkész köszöntötte az együttest, szemléletes példával világítva rá, mennyire üdítően, lélekpezsdítően hat a tiszta forrásból jövő népi muzsika a megfáradt, betegségbe vagy mindennapi taposómalomba belefásult emberekre is.

Könczei Csongor táncoktató, néprajzkutató, a táncegyüttes vezetőjeként üdvözölte a közönséget, megemlítve, hogy az 1990-ban alakult Zurboló Táncegyüttes első ízben lép fel Déván.

– 1985-ben Kolozsváron megalakult a Bogáncs, az első erdélyi gyermek-néptáncegyüttes. Az akkor induló nemzedék a középiskola befejezése után úgy döntött, hogy tovább szeretnének táncolni. Így alakult a Zurboló, amely az oktatók együttese lett, hiszen jelen pillanatban is ők tanítják a bogáncsosokat. Van nekünk Bogáncs, Kisbogáncs, Apróbogáncs, Morzsabogáncs csoportunk, 160 gyermekkel és fiatallal foglalkozunk. És hát az Üsztürő Zenekarnak is sok köze van hozzánk, hiszen 1992-ben alakultak Kolozsváron, a Bogáncs mellett. Azóta áttelepedtek Magyarországra, de évről-évre hazatérnek a táncegyüttes edzőtáboraiba és ők húzzák a talpalávalót az itt összeálló előadásokhoz – ismertette tömören a Dévára érkezett táncegyüttest és zenekart Könczei Csongor.

Köszöntőjéből az is kiderült: a Zurboló idén szervezte a 26. edzőtáborát. Ezúttal Algyógyon táboroztak, ahol hat napig délelőtt, délután két felvonásban dolgoztak, feketelaki táncokkal egészítve ki gazdag repertoárjukat. – Immár 26 esztendeje minden évben elmegyünk egy egyhetes edzőtáborba és minden alkalommal megtanulunk egy új koreográfiát. Emellett évközben tematikus táncjátékokkal is foglalkozunk. De visszatérve az edzőtáborra, idén feketelaki táncokat tanultunk és mint minden évben, ezúttal is szerettük volna azt bemutatni a  helyi közösségnek. Mivel azonban Algyógyon már alig vannak magyarok, úgy gondoltuk, hogy Déván tartjuk meg a táborzáró előadást – mondta a táncoktató.

A feketelaki táncok mellett kalotaszegi, Küküllő menti, mezőségi, Nagyenyed-környéki táncok kerültek színpadra. – Néprajzi szempontból Kolozsvár nagyon szerencsés helyen fekszik. Nyugatra Kalotaszeg, keletre Mezőség, északra Borsa- és Lozsárd völgye, délre Aranyosszék, aztán Maros és Küküllő-mente, és mi ennél tovább nem is nagyon megyünk – ismertette a táncok származási helyét Könczei Csongor. Az egyes vidékek táncait pár szóban külön bemutatta. Így derült fény a magyarlapádi, csombordi, marosgombási és lőroncrévei összeállítás előtt, hogy a vidékre jellemző pontozó férfitáncok mellett a lányok kapcsos körtánca jelenti a néprajzi tájegység egyik kiemelkedő sajátosságát. A dévaiak betekintést nyerhettek a bogártelki ifj. Fekete János „Poncsa” gazdag tánchagyatékába is, illetve vajdaszentiványi táncokat is láthattak. Az Üsztürü zenekar pedig kalotaszegi muzsikát játszott és a szászcsávási híres cigányzenekar repertoárjából nyújtott ízelítőt.

– Előadásunk címét: Nem úgy van most, mint régen volt– egy ördöngösfüzesi ritka legényes szövegéből választottuk. Mert valóban folyamatos változás szemtanúi, részesei vagyunk. A 19. század végén, 20. század derekán még teljes pompájában felellhető falusi tánckultúra ma már csak a hagyományőrző együttesek kezén, lábán, ajkán, szívében él tovább. Ezért hoztuk most el Dévára is ezt a kincset, hogy gazdagítsuk vele a helyi közösséget – fogalmazott Könczei Csongor néprajzkutató, táncoktató.

A Zurboló előadását hálás szívvel, vastapssal fogadta a dévai közönség és a házigazda szerepet vállaló helyi református és unitárius egyházközségek ízletes ebéddel, vacsorával vendégelték meg a táncosokat.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu