Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. december 01., 07.26
https://www.facebook.com/RMDSZ/
Tizenöt éves az ágyai Tőzike néptáncegyüttes

Népi kultúránk művelését nem lehet abbahagyni!

Írta: Balta János
2020. november 18., 17.19 Szerda / Arad

Idén 15. születésnapját ünnepli az ágyai Tőzike néptáncegyüttes, amelynek tagjai több csoportban dolgozva, sok munkával és kitartással, minőségi néptánccal örvendeztették meg nemcsak a falubeli, hanem a rendszeresen megszervezett falunapok programjain Arad megye magyarlakta településeinek a lelkes közönségét is. A kezdetekről, illetve a sok áldozatot és kitartást igénylő közös munkáról a kezdeményezőt, a szervezőt és a mindenest, Erdős Márta magyar nyelv és irodalomtanárt faggatjuk.

 

 

– Mikor született a tánccsoport alapításának az ötlete?

– A gondolat 2005 őszén fogalmazódott meg bennem, hogy hamarosan itt a szüret, ezért sokévi kihagyás után jó lenne szervezni egy ágyai szüreti mulatságot. Megszerveztem, hogy lovas kocsin, lóhátas legények és csinos, magyar ruhás lányok, zenekarral a falu utcáit járva, hívogattunk az esti szüreti bálra. Telt ház gyűlt össze, őszi hangulat, csőszkunyhó, a magasban szőlőindák szőlőfürtökkel, jó zene húzta a talpalávalót. Már akkor tudtam, hogy érdemes a fiatalokkal foglalkozni.

Még azon az őszön eldöntöttük: folytatni fogjuk. Esténként gyöngyöt fűztünk, énekeltünk a kultúrházban, és közösen eldöntöttük: néptáncokat is betanulunk. Felvettük a Tőzike nevet (tavaszi virág, Tőz partján is nyílik). Még azon a télen Szívós László betanította a Sárközi karikázót és a dél-alföldi táncrendet, ingyen. Szombatonként a fűtetlen kultúrházban oktatott.

 

 

Pici Tőzikék

 

– Mikor alakultak a különböző korosztályos tánccsoportok?

– 2019. december 5-én kezdődött el az ovis táncház a Pici Tőzikékkel.

A foglalkozásokon lezajlott beszélgetések tárgya a régi korok eszközei, szokásai voltak, miközben sok minden kiderült. Többek között az is, hogy az óvónők is szívesen részt vesznek az olyan helybeli szokások, mint a családi disznótorok, a húsvéti locsolás, a májusfa-állítás, a közös tűzifavágás, a kolbászgyúrás, a tojásfestés, a farsangi fánksütés hagyományainak az újraélesztésében. Velük is hetente találkoztunk, közben táncoltunk, beszélgettünk, ismerkedünk. A 12 fős óvodás csoporttal való foglalkozásban segített az óvónők mellett Kiss Evelin is.

A Kis Tőzikék, akik 20-an vannak, már másképp gondolkodnak, nekik csak az jár az agyukban, hogy a legjobban teljesítsenek, hogy mihamarabb bekerüljenek a Tőzikébe, a nagyokhoz. Szorgalmasan dolgoznak minden próbán. Ez az a generáció, aki mindig ráér. Velük nem kell hosszú órákig egyeztetni, ha fellépésre készülünk.

– Mit jelent a hétköznapokban több generációval foglalkozni?

– A Tőzike Néptánccsoporttal élek együtt egész évben, januártól novemberig. Velük nyaralok, vakációzok, együtt izgulunk, utazunk, fulladozunk az autóbuszban a hőségtől. Fellépések után együtt örülünk a tapsnak, az elismerésnek. A fiatalok sokat segítnek a néptánctalálkozók szervezésében és lebonyolításában.

– Hány táncot ismernek manapság?

– A 16 fős csapat több táncrenddel rendelkezünk: dél-alföldi, szatmári, palóc, kalocsai, tyukodi stb. A 6 fős menyecskék csoportjában nyugodt kiegyensúlyozott lányok, anyukák, asszonykák táncolnak-énekelnek, akik mosolygósan és pontosan érkeznek a próbákra. Szeretem és tisztelem őket, jelenleg karikázót tanulnak.

– Gondolom, az alapot mégis a felnőtt Tőzike néptánccsoport alkotja…

– Valóban, a 12 párból álló csapatba a menyecskék is beerősítnek, ők a 2020-as év meglepetései számomra. Olyan házaspárok, akik a szombatestéjükből négy órát szívesen töltenek Haász Endre simonyifalvi oktatóval. Kiváló csapat, régi és új tagok türelmesen, frissen fognak hozzá a hosszú próbákhoz. Mert szépet akarnak nyújtani, mert ágyaiak és magyarok! Mert összetartozunk! Jelenleg bökönyi táncrendet tanulnak! A női és férfi ruhák már áprilisban elkészültek, várják, hogy újra folytatódjon a próba.

– Nem fáradt-e bele a folyamatos foglalkozások szervezésbe, vezetésébe?

– Tény, hogy voltak olyan időszakok, amikor elfáradtam, de másnap mindig új erőre kapok, bízom magamban és a gyerekekben. A családom is mellettem áll, 15 hosszú éve megszokta, hogy június elejétől októberig a szombati és vasárnapi ebéd gyorsan zajlik, mert indulni kell a soron következő fellépésre.

Azokról szeretek úgy hazaérkezni, hogy azt a következtetést vonjam le, hogy mi is vagyunk olyan szinten, mint más települések tánccsoportjai, de sosem versenyezünk. Nagyon jó kapcsolatot ápolok minden tánccsoport vezetőjével.

– Mi a véleménye a táncoktatójukról?

– Haász Endre maximalista. Nem hagyja, hogy ne úgy legyen kilépve a figura, ahogy ő azt elképzelte. Annak idején Szívós László is hasonlóan gondolkodott. Ő a mostani felnőtt csoport tagjainak tanított 15 évvel ezelőtt dél-alföldi táncrendet, meg is van az alap, amire most könnyen építkeznek.

– Milyenek voltak az idei tervek?

– Olyan tervem volt, hogy április 25-én lesz megrendezve a 15 éves jubileumi gála, a külföldön élő és Agyáról elköltözött táncosokkal együtt ünnepeljük meg. Sajnos, a próbákat március 20-án le kellett állítani a világjárvány miatt. Oklevéllel készültem megköszöni az eddigi munkáját minden volt és jelenlegi, összesen 76 tőzikésnek. Mert nagyon jó együtt lenni velük, a közös jövőt látni velük felemelő érzés. A tagoknak azt kívánom, hogy ilyen lelkesen, jó egészségben műveljék továbbra is a néptáncot. Vagyis illatozzék ezután is a Tőzike, jelezze, hogy vagyunk, értéket hordozunk és megtartunk. Az ágyai hagyományok és tánctudás hírnevét nemcsak Arad megye magyarlakta településein, hanem Bihar megyében, sőt Magyarországon is bemutattuk.

– Mi a helyzet manapság a Tőzike háza táján?

– Sajnos, idén nem tudtuk megszervezni a 8. Ágyai néptánctalálkozót a pandémia miatt, de nem adjuk fel a reményt, amint a járványügyi helyzet megengedi, folytatjuk a munkát. Annál is inkább, mert 2017-ben igen csinos szabadtéri színpad épült Ágya központi parkjában, ahol kiváló feltételek között szerveztük meg a néptánctalálkozókat a támogatók, a helybeli és megyei RMDSZ, Szintye Község Tanácsa, valamint a Pro Ágya Egyesület, vállalkozók, szülők, nagyszülők és magánszemélyek jóvoltából.

– Valamilyen módon elismerték-e a 15 évi szervező-vezető munkáját?

– 2015-ben EMKE-díjban részesültem, amin a következő méltatás szerepel:                      

„Oklevél Erdős Márta részére, az Arad megyei Ágya falu Olosz Lajos Általános Iskola tanára, a helybeli Tőzike néptánccsoport létrehozója és éltetője, a magyar közösségi élet rendszeres szervezője részére. 2015. Arad. Matekovits Mária, megyei EMKE-elnök.”

Természetesen, én nem a hivatalos elismerésért tettem, illetve szeretném a jövőben is tenni a közösségszervező munkámat. Mert nincs annál nagyobb öröm és elismerés, mint naponta látni, megtapasztalni a fiatalokban égő vágyat és szorgalmat, minél többet, szebbet adni népi kultúránkból a közösségünknek, az Arad megyei magyarságnak. Ezt szeretném folytatni, ha az egészségem és a járványhelyzet is megengedi.

– Köszönöm szépen a beszélgetést, kívánom, hogy e vágyai maradéktalanul teljesüljenek!

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu