Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2021. január 28., 07.23
Liberális fájdalom Déván

Nincs kétharmados többségük

Írta: Gáspár-Barra Réka
2008. június 26., 17.05 Csütörtök / Hunyad

Kitartó ellenzéknek bizonyult a dévai önkormányzat megalakulását követő első ülésén a helyi sajátosságként kialakult PSD – PD-L szövetség.

A szociáldemokraták már az ülés elején szóvá tették az alakuláskor elszenvedett sérelmüket, amikor tiltakozó kivonulásukat követően a testület bennmaradó – liberális – része úgy állította össze a bizottságokat, hogy e két pártnak semmi lényeges: költségvetési, városfejlesztési, gazdasági döntésbe ne legyen beleszólása. Florian Gherghan PSD tanácsos szerdai felszólalása azonban csupán húsz percet tartó liberális sértődöttséget eredményezett : a gyűlésen jelen lévő Mircea Moloţ megyei tanácselnök bocsánatkérésre akarta kényszeríteni a «szemtelen» szociáldemokrata tanácsost. Ezen kívül Gherghan felszólalása semmi változást nem hozott. A bizottságok liberális vezényszóra olajozottan működtek és már az első ülésen 11 szavazattal (köztük az RMDSZ és a PRM tanácsos voksa is) minden napi rendi pontot átvittek a gépezeten. Kivételt képezett az utolsó pillanatban kiosztott határozattervezet, mely telekügy lévén kétharmados többséget igényelt. Ekkor szembesült a győzelmi mámorban úszó liberális tábor azzal a számukra szomorú ténnyel, hogy mégiscsak szükségük lesz a négy év során az ellenzéki szavazatokra. Erre azonban egyelőre semmi esélyük sincs. A szociáldemokraták ugyanis kijelentették, hogy ameddig nem tárgyalják újra a bizottságok összetételét, addig minden egyes határozattervezetnél tartózkodni fognak. Ezt be is tartották szerda délután. A demokratapártiak ugyan nem léptek fel ennyire drasztikusan, de ahol a törvénytelenségnek a leghalványabb gyanúja is felmerült, ott kitartóan ellene szavaztak a tervezeteknek. Persze ilyen eset már az első ülésen bőven volt. Kezdve attól, hogy egy olasz kulturális kapcsolatot tápláló dévai küldöttség kiszállási költségeit utólag akarták jóváhagyatni a tanáccsal és el egészen a kiegészítő napirendi pontként felvetett telekügyig, amit szintén az érintettek átlépésével és szakmai véleményezés nélkül akart elintézni a városvezetés.

Amúgy a gyűlés elején Mircia Muntean polgármester ünnepélyes szónoklattal tette le az esküt, hozzátéve, hogy e mandátuma idején még határozottabban fogja keresztülvinni elképzeléseit « Déva lakóinak javára ». Abszolút uralmát igyekezett azzal is érzékeltetni, hogy táblácskával jelölte ki a tanácsosok helyét a gyűlésterem soraiban, élesen elhatárolva egymástól a különböző pártok képviselőit. Átlátszó stratégiája abban merült ki, hogy első sorba ültette a négy PSD tanácsost, akiket két sor liberális városatya választ el az utolsó sorba szorított demokratáktól. A liberális sorokban viszont helyet kapott az RMDSZ tanácsos is, illetve külön sor jutott a Nagy-románia Párt képviselőjének. Az ülésrend természetesen újabb elégedetlenséget váltott ki az ellenzékiek sorában, de háborgásuk eredménytelen maradt.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu