Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. október 20., 14.41
Iskolakezdés előtti beszélgetés dr. ERDEI ILDIKÓ igazgatónővel

Normális és hibrid oktatás is lehet a Bartók Béla Líceumban

Írta: Pataki Zoltán
2020. augusztus 13., 04.00 Csütörtök / Temes

Az államfő a napokban bejelentette, hogy 2020. szeptember 14-én biztosan lesz iskolakezdés, de az oktatási formák, a járványhelyzet függvényében, megyéről megyére, településről településre, iskoláról iskolára változhatnak. Milyen formában indulhat be az oktatás szeptembertől Temes megye legnagyobb magyar oktatási intézményében, a Bartók Béla Elméleti Líceumban? – kérdeztük dr. Erdei Ildikó igazgatónőtől.

– A tanfelügyelőség kért tőlünk egy helyzetelemzést arról, hogy mennyi termünk van, milyen módon tudjuk az épületet a legjobban kihasználni. Úgy gondolom, hogy a végleges oktatási formát a szülői közösséggel közösen kell kialakítani. Az elemzésben arra is kitértünk, hogy a megnövekedett elvárásokra való tekintettel hány pluszállásra (tanerőkre, kisegítő személyzetre) lenne szükség. Számos kérdőjel merül fel azzal kapcsolatban, hogy ténylegesen milyen pluszerőforrásokat kap az iskola.

– A rendelkezésre álló termek elegendőek-e ahhoz, hogy a távolságtartás szabályának betartásával minden diák iskolába járjon szeptember 14-től?

– Van egy elképzelésünk, amely csak akkor működhet, ha az új óvodaépületet befejezzük és átvesszük szeptemberig, és meglesznek hozzá a működési engedélyek. A régi katolikus parókiában, a konyha mellett is vannak termek, és azon is gondolkozunk, hogy minden termet oktatási célra fogunk használni.

Ha ezeket a termeket mind használhatjuk oktatásra, akkor az óvodások valamennyien jönnek iskolába.  Az I–IV. osztályosok is jöhetnek, de két váltásban. A líceumos osztályok szinte mind jöhetnek iskolába, kivételt jelentenének az V–VI–VII. osztályok, az ő esetükben választanánk az úgynevezett hibrid – fél osztály otthonról tanul, fél osztály az iskolában – oktatási változatot. Ezt a tervet az előzetes felméréseink eredménye alapján készítettük, nem tudjuk, hogy pluszállásokat létesítenek-e vagy pluszórákat fizetnek-e a tanároknak, ha osztályokat bontunk. A lényeg az, hogy az I–IV. osztályokat két csoportra osztanánk, de mindenki járna iskolába, a felső tagozat szintjén (V–VI–VII. osztályok) pedig valószínűsíthető, hogy a hibrid megoldás lép életbe.

A VIII–XII. osztályok mind jöhetnek az iskolába, az ún „mozaik-osztályok” esetében az egyetlen kérdés a közös órák megtartása. Őszig azon dolgozunk, hogy a mozaik-osztályok a közös órákat tömbösítve tartsák meg, nagyobb termekben.

– Távoktatásról csak az V–VI–VII. osztályok esetében beszélhetünk, a többi osztályok valamennyien iskolába járnak?

– A távoktatásra azért fel kell készülnünk, mert ha megbetegedés van, akkor bezárják az iskolát. Ebben a váltott rendszerben az V–VI–VII. osztályok esetében az egyik csoport jön iskolába, a másik csoport otthonról hallgatja az órát, ez a hibrid rendszer.

– A járvánnyal kapcsolatos óvintézkedéseken túlmenően, hogyan sikerült az iskolát felkészíteni a tanévkezdésre?

– Az iskolakezdésig meg kell oldanunk egy kellemetlen problémát, ami nagy kihívások elé állít bennünket. A nyári vizsgaidőszak idején leesett egy vakolatdarab a plafonból az egyik teremben. Ez annak köszönhető, hogy a felújítások során nem verték le az előző vakolatrétegeket, újabb és újabb rétegek kerültek egymásra. Felmértük a kárt, végigkopogtatták a 2000 négyzetméternyi plafont, és arra a következtetésre jutottak, hogy az lesz a legbiztonságosabb, ha leverjük a vakolatot az összes plafonról. Nem lesz szép, de legalább biztonságos lesz. Most mindent összepakoltunk, és várjuk a vakolatleverési munkálat elvégzését.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu