Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. november 25., 12.39
https://www.facebook.com/RMDSZ/
Gazdasági-társadalmi mérleg Aradon

Növekvő nemzeti jövedelem, csökkenő lakosság

2008. június 08., 21.00 Vasárnap / Arad

Gheorghe Falcă polgármester nyilvánosságra hozta a megyeszékhely gazdasági-társadalmi tükörképét a 2007-es esztendőre.

A közel félszáz oldalas, részletes elemzés fő koordinátora Bognár Levente alpolgármester volt. Természetesen, képtelenség teljes egészében, minden részletre kiterjesztve megosztani önökkel az elemzést, ezért csak néhány fontos, érdekes és elgondolkodtató adatot szemelgettünk ki.

Arad megye az egy főre jutó nemzeti jövedelem (GDP) növekedési ütemének tekintetében országos második Bukarest után: itt a GDP tavaly 6687,1 euró/fő volt, ez is messze meghaladja az országos átlagot. A megye gazdaságának húzóereje Arad, a bejegyzett cégek száma 18 849, ezeknek 65 százaléka kft., de nagyon sok az egyéni vállalkozó (PF.) is, aki főként a szolgáltatásokat célozza meg.  

A gazdasági növekedés, akárcsak az ország más régióiban, elsősorban az építkezéseknek tulajdonítható, ez tavaly 45,9 százalékkal haladta meg a 2006-os szintet. A megye gazdasági életének legfontosabb „motorjai” az ipari övezetek, de egyre jelentősebb szeletet hasítanak ki a logisztikai központok, a szolgáltatások, kereskedelem. S miközben az ország külkereskedelmi mérlege negatív, Arad megyében ez pozitív, hisz az export értéke tavaly 1,24 milliárd euró volt, miközben az importé csak 1,21 milliárd. Az export 29,9 százaléka elektromos felszerelés, gép volt, 21 százalék szállítóeszköz, cipő, esernyő, pedig 4,5%.

A mosolygó, rendkívül pozitív és előremutató gazdasági eredményekkel ellentétben a demográfiai kép egészen lesújtó, kérdés, hogy ilyen feltételekkel hosszú távon meddig tartható még az ipar felfele ívelése. Tavaly Arad lakosságának száma 166 452 volt, 3,69 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Csak emlékeztetőül, a 2002-es népszámláláskor a megyeszékhelyen még 172 824 ember élt bejegyzett lakcímmel, 1995-ben pedig 187 286 volt a lakosok száma.

Az elvándorlás mellett a vészes lakosságcsökkenés másik oka a születések száma. Tavaly 7,2 százalékkal kevesebb gyermek született, s hasonló tendencia mutatható ki a házasságkötések terén is: egy százalékkal kevesebben mondták ki a  boldogító igent, de pozitívumnak tekinthető, hogy a halálozások száma is kevesebb volt 3,4%-kal. És szintén pozitívum, hogy a 2006-2007-es tanévben több gyereket írattak be elemibe, középiskolába, mint egy évvel korábban.

Arányait tekintve Aradon a nők száma emelkedik, mert miközben a férfiak-nők száma közötti különbség 1995-ben még 47,5–52,5% volt, tizenkét év alatt a nők aránya egy százalékkal emelkedett, s most 53,3 százalékon áll.

S mivel kevés a munkaerő, a munkanélküliség tekintetében is jól áll Arad, a ráta jelenleg 2,62%, ami körülbelül a harmada az országos átlagnak. Ha a szakmákat vesszük tekintve, akkor elgondolkodtató számokat olvashatunk: a mezőgazdaságban 1995-ben még 5420 személy dolgozott, ma mindössze 900, miközben az iparban munkát vállalók száma a 12 évvel ezelőtti 34 833-ról 37 357-re emelkedett, és a tendencia folytatódni fog, hisz egyre több külföldi befektető épít gyártóüzemet vidéki városokban.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu