Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. november 29., 15.59
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Novembertől szigorú közúti ellenőrzés indul

Írta: Sólya Emília
2009. október 31., 07.00 Szombat / Arad

Novembertől, pontosabban már most hétvégétől szigorú akciósorozatot indít a megyei közúti rendőrség a gépjármű-bejegyzési hivatal (RAR), a közúti ellenőrző hatóság (ARR), illetve az autópálya és országút vállalat (CNADNR) területi képviselőinek az együttműködésével.

A nagyszabású kampányra Adrian Lile, az Arad Megyei Közlekedési Rendészet parancsnoka hívta fel ma a sajtó figyelmét; az elkövetkezőkben vegyes csapatokkal próbálják visszaszorítani a közúti balesetek számát főként a legtöbb áldozatot követelő 7-es főúton .   

„Annak ellenére, hogy idén országos viszonylatban csökkent a súlyos közúti balesetek száma, a legforgalmasabb főutakon, mint például a7-esen a tragikus események gyakoriságát nem sikerült visszaszorítanunk. Az elkövetkezőkben megpróbálunk állandó felügyeletet biztosítani a megyében a legveszélyesebbnek tartott 7-es főúton, ahol összesen 30 rendőrügynök, hét tiszt, illetve a RAR és az ARR emberei figyelik majd a gépkocsivezetőket” – nyilatkozta Lile, aki szerint a tapasztalataik alapján az említett főúton leggyakrabban a hétvégeken, a nap második felében történnek balesetek.

Ami az Arad megyei statisztikai adatokat illeti, idén 57 személy halt meg közlekedési balesetben, vagyis héttel kevesebb, mint a tavalyi időszakban. Nőt viszont a súlyos, jórészt kollektív balesetek száma: 168 (+12) személy került súlyos sérüléssel kórházba. 

Ittas gyalogosokkal bajlódnak

A balesetek szempontjából komoly veszélyt jelentenek (főként vidéken) az ittas gyalogosok, sőt legújabban az alkoholmámorban úszó kerékpárosok. „Az őszi hónapok alatt zajlik a pálinkafőzés és bármilyen szokatlannak is tűnik, ennek sok köze van ahhoz, hogy ebben az időszakban jelentősen több ittas gyalogos és kerékpáros kóvályog az utakon. Még a 300-400 lejes bírságok sem ijesztenek rá a szabálytalankodókra, akik gyakran felháborodnak, amikor megbüntetjük őket” – mondta Lile, aki azt is sérelmezte, hogy az utóbbi időben egyre többen nyújtanak be fellebbezést a közúti rendőrök által adott büntetések ellen. „Romániában mindent megóvnak! Az ügyvédek pedig olyan igényekkel jönnek a bíróságon, melyeket mi nem tudunk teljesíteni. Már nem tudjuk, milyen bizonyítékokat hozzunk!” – panaszkodott a parancsnok, aki úgy érzi, a közbiztonságra nézve az is felháborító, hogy a súlyosan szabálytalankodók közül sokan valahogy mindig megússzák a pénzbírságot. A közlekedési szabálysértésekért kirótt pénzbüntetéseknek csupán a 20%-át hajtják be.     

Büntetés az önkormányzatoknak, szabálytalankodóknak

A közúti rendőrség vezetője egy másik problémát is felvetett, méghozzá az utak állapota kapcsán. Szerinte ugyanis a városban és annak környékén zajló korszerűsítési, útjavítási munkák elkezdése óta a helyhatóságok több helyen nem biztosítottak járdákat, leállósávokat, figyelmeztető táblákat, nem oldották meg a forgalombiztonsági problémákat stb. „Már figyelmeztettük a megyei tanácsot, a polgármesteri hivatalt, a prefektúrát, de egyiktől sem kaptunk választ. Ha nem változtatnak sürgősen a helyzeten, jövő tavasszal komoly szankciókat fogunk kiróni az illetékesekre!” – jegyezte meg a parancsnok, aki szerint az is veszélyt jelenthet a közlekedőkre nézve, hogy a megyei és községi utakat karbantartó intézmények egyáltalán nincsenek felkészülve a télre. Az önkormányzatok nem szerezték be a télvíz idején elengedhetetlen homokot és sót, az utakon hatalmas gödrök tátongnak, ami főként a zord időjárás esetén sodorhatja veszélybe a gépjárművezetőket.

Mindezt összevetve elég siralmas képet tártak a sajtó elé a szakemberek, akik rendkívüli óvatosságra intik a közlekedőket. Arról is kezeskedtek, hogy nem fognak szemet hunyni a szabálytalanságok felett és novembertől még szigorúbban járnak el a szabálytalankodó gépjárművezetőkkel. A forgalmasabb útszakaszokon, mint például Nagylak, Pécska, Konop, Lippa környékén a radarokkal figyelik a gyorshajtókat és a vidéki rendőrőrsöket is mozgósítani fogják szükség esetén.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu