Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. szeptember 27., 13.35
Hunyad megyében nincs piros forgatókönyves tanintézmény

Online évnyitóval indult az oktatás a Téglásban

Írta: Gáspár-Barra Réka
2020. szeptember 14., 18.26 Hétfõ / Hunyad

Hunyad megyében egyetlen tanintézmény sem kényszerült piros forgatókönyv szerint indítani az idei tanévet. A megyében összesen 122 tanintézmény működik, 65 esetében zöld, 55 iskolánál pedig sárga forgatókönyv szerint kezdődött a tanév – mondta el kérdésünkre dr. Máté Márta megyei főtanfelügyelő-helyettes.

A megye egyetlen önálló magyar tanintézményében négyszáz diák kezdte el az új tanévet, hagyományos, osztálytermi oktatással. Maga a tanévnyitó ünnepség azonban még online zajlott az iskola oktatási platformján, ahol minden diák, szülő csatlakozhatott az eseményhez. Kocsis Attila-Levente iskolaigazgató rövid biztató köszöntőbeszéd után ismertette azokat az egészségbiztonsági szabályokat, melyek az iskola területén kötelezőek lesznek. Tájékoztatta a szülőket a tanintézményben alkalmazandó biztonsági körutakról is, illetve ismertette az oktatási és egészségügyi tárca vezetői kidolgozta forgatókönyvek feltételeit. A közösség elöljáróinak ünnepi köszöntői idén elmaradtak, de vasárnap a római katolikus, református és unitárius templomokban tanévnyitó szentmisét, istentiszteleteket tartottak. A Páduai Szent Antal-templomban megáldották a diákok tanfelszerelését is. A református templomban rövid verses műsor után órarenddel ajándékozták meg valamennyi jelenlévő diákot, pedagógust.

A hétfői tanévnyitón Kocsis Attila-Levente felolvasta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár üzenetét, majd Balogh-Botár Károly Csaba igazgatóhelyettes köszöntötte a diákokat. A hivatalos beszédek után a diákoknak, szülőknek lehetőségül volt konkrét kérdésekkel fordulni az iskola vezetőségéhez. Így tisztázódott, hogy a kedden induló tantermi oktatás idején textil maszkok is használhatók, ám kötelező ezek napi szintű mosása, fertőtlenítése. Az ingázással kapcsolatos kérdések nyomán az igazgató elmondta: arra kérik a szülőket, hogy aki teheti, vegye igénybe az ingyenesen biztosított közszállítást. Az iskolabusz természetesen működni fog, de a biztonsági intézkedések mellett nem tudják az összes diák szállítását idejében lebonyolítani. Az előírások betartásával megnyílik az iskola bentlakása is. A délutáni foglalkozás csak október elsejétől indul. Akkortól lesz lehetőség az iskolai étkezde igénybevételére is.

Az iskolaigazgató elmondta, külön órarendet dolgoztak ki annak érdekében, hogy az osztályközösségek különböző időpontban legyenek szüneten, ne alakuljon ki zsúfoltság a mosdókban, folyosókon, udvaron. A reggeli iskolába érkezés is más-más órában történik. Az elemisták 8 és 8.15 között kell beérjenek, az általános és középiskolásokat 7.45 és 8 óra között várják.

A téglásbeli online tanévnyitót az iskola vezetőségével tartott megbeszélést követően az osztályok saját közösségi platformjukon folytatták, ahol további gyakorlati kérdések kerültek megvitatásra. Keddtől pedig élesben megy a játék. Minden diákot szeretettel várnak iskolába.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu