Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2022. január 23., 11.06
A Magyar Tudomány Ünnepe

Online konferencia, a tudományok sokszínűsége jegyében

Írta: Pataki Zoltán
2021. december 02., 17.32 Csütörtök / Temes

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából online konferenciát szervezett 2021. november 26-án, pénteken a Kolozsvári Akadémiai Bizottság (KAB) Bánsági Regionális Munkabizottsága. A virtuális térben megszervezett, az érdeklődők felé nyitott tudományos eseményt megtisztelte részvételével Gábor Csilla akadémikus, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság elnöke.

A Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz a Bánságban című konferenciát dr. Nagy-György Tamás, a KAB Bánsági Regionális Munkabizottságának elnöke moderálta, aki elsőként Gábor Csilla akadémikus asszonyt köszöntötte. „Nagy örömmel jöttem, örülök, hogy ennyien vagyunk ezen a konferencián – mondta Gábor Csilla, a KAB elnöke. – Jó hallani, hogy ez a maroknyi ember mennyi mindent csinál, mennyi területen dolgozik és összetart.”

Dr. Nagy-György Tamás köszöntőjét a KAB Bánsági Regionális Munkabizottsága bemutatásával folytatta: „2007-ben alakultunk meg, jelenleg 20-24 aktív tagunk van, 13-an közülünk a Magyar Tudományos Akadémia külső köztestületi tagjai. A Magyar Tudomány Ünnepét 2014 óta rendezzük, ez a 8. konferenciánk. Nagy célunk, hogy 2023-ban, amikor Temesvár Kulturális Főváros lesz, egy nagyobb szabású konferenciát rendezzünk itt, Temesváron. Bízom benne, hogy 2023-ban Temesváron lesz az Erdélyi Magyar Tudomány Ünnepe, és egy több napos konferenciát tudunk majd rendezni, már a Temesvári Új Ezredév Református Központ új Konferenciatermében.”

Dr. Nagy-György Tamás elnök a Bánsági Regionális Munkabizottság célkitűzéseiről is beszélt: „Ez a munkabizottság azért alakult meg, hogy összefogja a temesvári és a bánsági tudományosságot, segíteni próbálja a kutatókat és a fiatal diákokat, akik a kutatás iránt érdeklődnek. Céljaink között szerepel a tehetséggondozás, a tudománynépszerűsítés, segítenénk a terminológiai előadásoknak a továbbvitelét is. Igyekszünk együttműködni egymással, a multidiszciplináris projektekben talán együtt is gondolkodni, és amennyire csak lehet, segíteni a temesvári Bolyai Szakkollégium működését.”

A Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz a Bánságban című konferencia előadásait két részben csoportosította dr. Nagy-György Tamás: „Idén sikerült egy színes programot összeállítani, úgy jött ki, hogy az első blokkban inkább a hölgy előadók és a nem műszaki tudományok képviselői kerülnek sorra, a második blokkban többnyire a mérnökök fognak szólni, ha nem is csak a mérnöki tudományok körében”.

A tudományos konferencia első részében dr. Erdei Ildikó pszichológus a digitális oktatásról, dr. Magyari Sára nyelvész a koronahumorról és a járvánnyal kapcsolatos mintegy 400 új magyar szóról, Kopeczny Zsuzsa régész/történész egy XIX. századi magyar író, utazó, Mindszenthy Antal Temesvárral kapcsolatos észrevételeiről, dr. Bodó Barna politológus a bánsági szórványlét sorskérdéseiről és a Bánsági Közéleti Lexikonról, dr. Bagosi Zsolt kutatóorvos az alkoholnak a szorongásra, a depresszióra és a szociális interakciókra kifejtett hatásairól tartott izgalmas előadást.

A második blokk előadói közül dr. Jancsó Árpád építészmérnök, helytörténész a báziási vasútállomásról, dr. Bogdanov Ivan villamosmérnök, egyetemi tanár a Temesvári Műszaki Egyetem Kathrein Intézetéről, dr. Simó Attila villamosmérnök, egyetemi docens a katasztrófahelyszínek drónokkal való 3D-s feltérképezéséről, Krausz Tamás gépészmérnök, doktorandusz  a végeselem módszer autóipari alkalmazásairól és végül dr. Nagy-György Tamás építészmérnök, egyetemi tanár az építőipart (és más iparágakat) forradalmasító új anyagok és megoldások használatáról és azok megbízhatóságáról tartott érdekes előadást.

A sikeres tudományos konferenciát záró rövid beszélgetés végén a Bánsági Regionális Munkabizottság elnöke azzal búcsúzott a résztvevőktől, hogy jövőre mindenképpen az Új Ezredév Központ addigra felépülő konferenciatermében tartják meg a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szervezett konferenciát, remélhetőleg az előadók és a hallgatóság személyes részvételével.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu