Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. október 24., 17.47
Újszentesi sikertörténet:

Oroszlánrésze van a magyar többségű önkormányzatnak

Írta: Pataki Zoltán
2008. február 24., 17.00 Vasárnap / Temes

Február 23-ra összehívták az újszentesi RMDSZ-szervezet közgyülését, amelynek napirendjén Szilágyi Géza polgármester és az RMDSZ-es tanácsosok négyévi munkájának a kiértékelése, az önkormányzati képviselőjelöltek névsorának a kihirdetése és a mozgóurnás előválasztás előkészítése szerepelt.

A polgármester részletes beszámolójából kiderült: az egyre inkább városiasodó, hivatalosan 2780 lakosú, de már 2200 portát számláló Újszentes robbanásszerűen fejlődik. Tavaly 1760 településrendezési bizonylatot és 880 építési engedélyt adott ki a községháza. 600 magánvállalkozást, köztük öt panziót jegyeztek be a községben, ugyanakkor egyetlen munkanélkülit sem tartanak nyilván.  A víz- és gázhálózat fejlesztését, az új iskola felépítését a községháza saját alkalmazottaival és saját erőgépeivel, szerszámaival oldotta meg, jelentős költségmegtakarítással.

Az utóbbi négy év kiemelkedő teljesítménye az 1,32 millió euró költséggel felépített iskolaépület. „Saját munkásaink foglalkoztatásával sikerült 600 euró/négyzetméterre leszorítani az építési költségeket, ha más építi meg kétszer ennyibe került volna” – hangsúlyozta Szilágyi Géza polgármester. Az európai színtű felszereltséggel büszkélkedő újszentesi iskolaközpontban, amelyet meg is látogattak a szombati  találkozó résztvevői, jelenleg 280 helybeli és környékbeli gyerek tanul. „Ezzel a gyereklétszámmal az iskola jövője biztosított akkor is, ha bevezetik a „fejkvóta” rendszert” – mondta a polgármester. Benkő Hajnal iskolaigazgató és Dénes Ildikó tanítónő, községi tanácsos azt remélik, hogy a mesterséges lélegeztetéssel életben tartott magyar tagozat is erőre kap a következő években, az iskola színvonalas szolgáltatásai (hosszú programos oktatás, ebéd, sportfoglalkozások, képzőművészeti és nyelvoktatás, stb) a magyar szülőket is meggyőzik arról, hogy érdemes a helyi iskolába iratni gyerekeiket.

Az RMDSZ-es többségű önkormányzat mindenben támogatta a településnek saját erőforrások mozgósításával és jelentős összegű támogatások megszerzésével kiegyensúlyozott fejlődést biztosító polgármestert, akinek beszámolóját Kádár György, Dénes Ildikó, Némedi Csaba és Zabos József egészítették ki hozzászólásaikkal. Jeszenka Sándor kritikai észrevételeket fogalmazott meg, szerinte sok kérdésben a lakosság véleményét is meg kellett volna hallgassák a tanácsosok. A találkozó befejező részében ifj. Szilágyi Géza helyi RMDSZ elnök közzétette a húsvét utáni első szombatra tervezett mozgóurnás megmérettetés részvevőinek névsorát. Újszentesi tanácsosi helyre pályáznak Antal István, Benkő Hajnal, Dénes Ildikó, Drapos József, Csiszer István, Forray Attila, Heinrich József, Ispán Bárdi, Kádár György, László József, Madaras Gáspár Csaba, Mihály Zoltán, Némedi Csaba Gábor, Papp László és Vas László Antal.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu