Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. február 28., 21.11
Billi János, Hanzi, Kiválósági-díjat kapott

Örvend, ha egy közösségnek hasznos tagja lehet

Írta: Balta János
2020. augusztus 25., 17.15 Kedd / Arad

Ígéretünk szerint visszatérünk a pécskai újkenyér-ünnepen Kiválósági díjjal kitüntetett Billi János, azaz Hanzi pályájának a bemutatására.

Amint dr. Vasile Chifor a laudációjában elmondta, a Temes megyei Sandra településen született, ahol 5 évig németül, majd románul tanult. Miután a szüleivel Pécskára költöztek, a Gheorghe Lazăr Elméleti Líceumban tanult, majd a Temesvári Telekommunikációs Iskolacsoportban szerzett elektrotechnikus oklevelet. Már tanulmányai idején a Temesvári Rádió és Televízió Igazgatóságának a jóvoltából bevonták a Világos legmagasabb dombján épült rádió- és tévé-átjátszó antennájának az építési, majd az üzemeltetési munkálataiba is, ahol 15 évig dolgozott. Az elektrotechnika iránti vonzódását itthon üzletté fejlesztette, parabolaantennákat gyártott, ezért a megyében, de talán az országban is az elsők között volt, amikor 1988-ban kikísérletezte a műholdas tévéadások vételi lehetőségét. Az 1990-es évek elején az egész országban híre ment kiváló parabolaantennáinak, amelyeket országszerte igényeltek. Pécskát az országban nem csupán a finom kenyere, hanem az itt készült parabolaantennák is közismertté tették.

A menő üzlet mellett azonban a legnagyobb „szerelme” a rádióamatőr mozgalom volt, ezért 1977-ben a Pécskai Pionírházban megalakította a Rádióamatőr Kört, ami 1990-tő Pécskai Rádióamatőr Klubként működött. Itt Bán Béla tanárral együtt gyermek-generációkat neveltek fel a rádióamatőr mozgalom szeretetének szellemében. Nosztalgiával emlékezik vissza a rádióamatőr gyakorlatok során az ország számos hegycsúcsára tett kirándulásokra. Az ebben a szellemben nevekedett gyermekek felnőttek, manapság már csak néhányan, Mezei János, Waldeck Duru, Kurunczi Károly, Angyal István stb. foglalkoznak rádióamatőr munkával. Az ehhez szükséges teljes felszerelést Billi János, Hanzi tervezte, készítette el, amivel a pécskai csapat háromszor nyert országos bajnokságot. Hanzi sportmester oklevelet érdemelt ki.

A rádióamatőr mozgalom teret veszített az Internet és a mobiltelefon megszületésével. Ezzel együtt a pécskai rádióamatőrök a Sürgősségi Rendőr-felügyelőség tartalék csapatát jelentik.

Hanzi a Pécskai Magyar Kisebbségi Hagyományőrző Egyesületnek is oszlopos tagja, az ugyancsak általa készített villanygitárral járul hozzá az előadások zenei aláfestéséhez – hangzott el dr. Vasile Chiofor laudációjában.

Megkérdeztük Billi Jánost, mit érez a Kiválósági Díj birtokában?

Amint elmondta, nem számított rá, mert szerinte a nagygazdák talán többet tehetnek Pécskáért, de most nem a jelenben, hanem a múltban végzett közösségi-közművelődési munkát értékelték. Néhai Bán Béla tanárral együttműködve fiatalokat tanítottak elektronikára, amit előbb hobby-szinten műveltek, de később közülük sokan hivatásos elektronikusok lettek. A dr. Vasile Chifor által említett elektronikusok tőlük kaptak kedvet a munkához.

Manapság is hobby szinten dolgozik, a Pécskai Magyar Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület előadásaihoz drót nélküli mikrofonokat, hangosító berendezéseket készít, amelyeket eddig a kultúrotthontól kölcsönöztek, de biztonságosabb, ha saját hangosítással rendelkeznek. A Magyar Közösségi Háznál mindenben szívesen segít, mert ameddig az ember hasznos lehet, addig nem érzi, hogy öregszik. Lassan a 70 felé közeledik, de egészséges, ezért örvend, ha egy baráti közösségnek hasznos tagja lehet – mondta el érdeklődésünkre Billi János, közismert nevén Hanzi.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu