Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2021. május 15., 17.12
Értékelő FARAGÓ PÉTER parlamenti képviselővel

Összefogással, minden erővel a járvány leküzdéséért

Írta: Balta János
2021. május 03., 15.19 Hétfõ / Arad

Faragó Péterrel, az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének az elnökével, parlamenti képviselővel az elmúlt időszak politikai, társadalmi eseményeit vesszük számba.

 

– Elnök úr, hogyan értékeli az RMDSZ kormányzati szerepvállalását?

– Mivel négy hónap telt el az RMDSZ kormányzati szerepvállalása óta, valóban érdemes visszatekinteni az eltelt időszakra. Megpróbáltunk az országnak olyan költségvetést elfogadni, amely fontos tételeket tartalmaz mind az ország, mind pedig Arad megye, benne a helybeli magyar közösség számára is. Most már a megszavazott költségvetés lassan elkezdi kifejteni a pozitív hatásait, hiszen biztosítva vannak a fejlődéshez, a fejlesztéshez szükséges anyagi erőforrások. Természetesen, ehhez a legfontosabb, hogy a koronavírus járvány okozta egészségügyi helyzetnek a kezelése megnyugtató legyen. Ebben a témában el kell mondanunk: jobb helyzetben vagyunk, mint az eltelt másfél évben bármikor. Most ugyanis rendelkezésre áll az oltás, az egyetlen kivezető út az egészségügyi járványhelyzetből. Megragadom az alkalmat, mindenkit arra kérni: éljenek az oltás lehetőségével, hiszen nagyon egyszerűen, telefonon, interneten is be lehet jelentkezni, és napokon belül, bárki az általa kiválasztott oltószert megkaphatja. A Romániában alkalmazott bármelyik oltószer hatékony és biztonságos. Jelen pillanatban csakis az oltás a kivezető út, csak az adhatja meg a lehetőségét, hogy a nem túl távoli jövőben lassan visszatérhessünk ahhoz a megszokott életvitelünkhöz, amelyet több mint egy éve nem gyakorolhatunk. Csakis az oltás nyithatja meg az utat az olyannyira hiányolt magyar programok felé, amelyeket több mint egy év nem gyakorolhattunk. Mert mindenkinek hiányoznak a magyar közösségi programok, a kellemes együttlétek, a találkozások. Azok felé csakis kellő átoltottsággal léphetünk, hogy idén nyáron vagy ősszel, teljes biztonságban újra meg lehessen szervezni azokat.

– Ha megteremtődnek az egészségügyi feltételek a jelzett programok megszervezéséhez, lesznek-e megfelelő anyagi támogatások?

– Az RMDSZ helyi, aradi, illetve megyei tanácsosai ügyeltek, hogy legyen megfelelő anyagi keret is a közigazgatási egységeknek a költségvetésében, hogy meg tudjuk szervezni a közösségi programjainkat a megye összes településén. Tehát ez biztosítva van, csakhogy ehhez az is szükséges: az országban olyan szintre kell emelkednie az átoltottságnak, hogy az egészségügyi szakemberek is biztonságosnak ajánlhassák a programok megszervezését. Ha ez adott, az RMDSZ biztosította a programoknak az anyagi hátterét. Tekintve, hogy napokon belül kezdődik az oktatás, bízunk benne, hogy az fizikai jelenléttel történik, amit szintén nagyon fontosnak tartunk. Azért a Szövetségünk az első pillanattól kiállt, hiszen az online oktatás messzemenően nem biztosítja mindazt, amire az iskolás gyermekeknek szükségük van. Sajnos, sokan a hátrányos helyzetük miatt nem is tudnak bekapcsolódni az online oktatásba, ami kihívást jelent nem csupán a gyermekek, hanem a szülők, a pedagógusok számára egyaránt. Mert nem ugyanaz az online térben vagy a fizikai jelenléttel szervezett oktatás, ami nagyon reméljük, május elején Arad megye minden településén beindulhat. Arra a gyermekeknek nem csupán oktatási, hanem szocializációs szempontból is nagy szükségük van, hiszen az együtt gyakorolt játszás, a tanulás, a beszélgetések jótékony hatással vannak az oktatási előmenetelükre, de a fejlődésükre is. Ugyancsak az átoltottság növekedésétől várjuk a sporttevékenységek, a néptáncoktatás és -gyakorlás, a nyugdíjas tevékenységek, nótaestek újraindítását is. Minden olyan tevékenységnek az újraindításában reménykedünk, amelyek örömet szereznek, fontosak a közösségünk szempontjából. Hangsúlyozom: ehhez mindenkinek éreznie kell a felelősséget, hogy a beoltás vállalásával nem csupán a maga és a családja, hanem egész közösségünknek az érdekében tesz. A közösségi élet újraindítására az orvostudomány egyetlen lehetőséget lát: vállalni a védőoltást.

– Az orvosok szerint, egy országban vagy a településein mintegy 70%-kos átlagos beoltottság szükséges. Nálunk ezt az arányt mikor látja megvalósíthatónak?

– Romániában egyelőre nagyon messze vagyunk attól, hogy a kellő átoltottság megvalósuljon. Szerintem tanulnunk kellene abból, ahogyan a magyarországi társadalom a kellő felelősséggel áll az oltáshoz. Megértik, hogy feltétlenül védőoltással lehet elérni, hogy megnyíljanak a fontos szociális, kulturális, ifjúsági és sportrendezvények, amelyekre több mint egy éve mindannyian ki vagyunk éhezve. Nagyon remélem, hogy a romániai, ezen belül az erdélyi magyar társadalom figyeli a magyarországi történéseket, és tanul a felelősségvállalásukból. Az ő példájukból okulva is bejelentkezik a védőoltásra.

 

 

Párhuzam az anyaországgal?

 

– Mi a véleménye arról, hogy az anyaországi ellenzék tűzzel-vassal küzd a védőoltás ellen? Nekik az hozná a sikeres politikai tőkét, ha bebizonyíthatnák: sikertelen volt a védekezés?

– Sajnos, az elmúlt hónapok anyaországi politikai, társadalmi légkörében benne volt, hogy az ellenzék valóban politikai tőkét próbált kovácsolni a védőoltásoknak a fékezésével, a pandémia elhúzódásának a reményében. Ebből a szempontból az Orbán-kormány hihetetlenül hatékony tevékenységet fejtett ki a védőoltásra való hajlamnak a növelésében. A lakosság megértette az üzenetet: a megkapott oltás a leghatékonyabb, egyik fajtától sem szabad fanyalogni, hiszen szakemberek engedélyezték az ott forgalomban lévő összes oltóanyagot. A világon történt több százmilliós beoltás bizonyította a hatékonyságukat, komoly védelmet jelentenek a fertőzés elkerülése terén. Ugyancsak ebbe az irányba halad Európa is, az oltási igazolvány nagyobb mozgásteret biztosít egy-egy társadalmon belül. Vagyis, akik bizonyítani tudják a védőoltás felvételét, bizonyára könnyebben tudnak beutazni más országokba is. Vagyis, az erdélyi magyarok is az anyaországba, tehát ebből a szempontból is hasznos, ugyanakkor azt is figyelembe kell venni: a valódi védettség a második védőoltás bevétele után alakul ki. Tehát akik sokat kivárnak az első védőoltás bevételével, valószínűleg az egész nyarat is bizonyos megkötésekkel lesz kénytelenek eltölteni.

– Kérem, térjünk vissza a magunk dolgaihoz! Belülről hogyan fest a román kormánykoalíció, amelyben az egészségügyi miniszternek a leváltása komoly válságot idézett elő?

– A 2020-ban megszervezett parlamenti választások után Romániának egyetlen lehetősége annak a koalíciónak a létrehozása volt, amelyik jelenleg is kormányoz. Abban a Liberális Párt, az USR-PLUS és az RMDSZ biztosítja a parlamenti többséget a kormány működéséhez. Mivel az ország számára is ez az egyetlen lehetséges út, minden résztvevő számára fontos a kormánynak a működőképessége. Egy koalíció élete azonban soha nem olyan egyszerű, mintha egyetlen párt alkotná a kormányt. Egy koalícióban mindig szükség van párbeszédre, kommunikációra. Ha ez nincs meg, a többi koalíciós partner úgy érzi: nélküle hoztak meg egy-egy döntést, ezért gyorsan kialakulhatnak konfliktusos helyzetek. A legutóbbi is azt bizonyítja: minél több párbeszédre van szükség a pártok között. A koalíciót alkotó két nagyobb párt könnyen beleugrott a koalíciós válságba. De hát láthatták: heteken keresztül gondok voltak az egészségügyi miniszter munkájával, ezért a miniszterelnök jogosan lépett, váltotta le. Viszonylag könnyen megoldódott a válság, hiszen az USR-PLUS másik minisztert nevesített. Bízunk abban, hogy ebből minden fél levonta a megfelelő következtetést: Románia számára jelenleg nincs más járható út. Reméljük, újabb válság nem fog ilyen könnyen kialakulni, de ehhez sokkal több párbeszédre, a koalíciós partnerek közötti bizalom megszilárdulására van szükség.

– Kérem, érintsük azt az örvendetes tényt is, miszerint az RMDSZ Arad Megyei Szervezete 100 évvel az impériumváltás után kormánymegbízott, azaz prefektust nevesíthetett.

– Valóban, immár két hónapja a jelöltünk, Tóth Csaba ügyvéd tölti be a prefektusi tisztséget. Ez az országos tárgyalásoknak az eredménye, hiszen az RMDSZ 5 erdélyi megyében nevesíthetett kormánymegbízottat. Ehhez a törvény megváltoztatására is szükség volt, ezek szerint, a prefektus mindenkitől független, magas rangú kormánymegbízott, akinek a kormányprogramnak a megyében történő életbe ültetését kell az alárendelt intézmények segítségével felügyelnie. E tisztségre Tóth Csaba jogászt jelöltük, aki régi kollégánk, hiszen évekig az RMDSZ megyei szervezetének az ügyvezető elnöki tisztségét töltötte be, megyei tanácsosként is dolgozott, utólag a privát szférában jutott el magas szintre. Jogászként, szakmai és vezetői képességekkel felruházva, a lehető legmegfelelőbb a tisztségre. Munkájával kapcsolatban nem csak a megyei koalíciós partnerek, hanem az ellenzékiek részéről is csak elismerő szavakat hallottunk. Nem véletlenül, hiszen a kinevezése után azonnal „mélyvízbe” került, de kiválóan megoldotta a megyében kialakult sertéspestis gócok felszámolásával, kezelésével járó teendőket is.

– Köszönöm szépen az értékelőt!

– Én köszönöm a lehetőséget.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu