Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2021. szeptember 17., 10.21
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Nagy Etelka az aradi Alma Mater Alapítvány új elnöke

„Összefogni minden erőt”

Írta: Sólya Emília
2012. február 12., 17.00 Vasárnap / Arad

Szombat délelőtt, többek között alapító tagok és támogatók jelenlétében került sor a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében az aradi Alma Mater Alapítvány tisztújító közgyűlésére. 

Dr. Pálfi Sándor elnök köszöntése után a közönséget az iskola második, negyedik és hatodik osztályos diákjai vidították fel egy zenés-verses összeállítással, majd Hadnagy Éva, az alapítvány ügyvezető elnöke (az iskola aligazgatója) beszámolt az Alma Mater tevékenységéről. Mint mondotta, egyre kevesebb szülő tudja önerőből megoldani gyermeke iskoláztatását, ezért a támogatásokra, különösen ezekben a nehéz időkben nagyon nagy szükség van. Az alapítvány legfontosabb célja támogatni az Arad megyei magyar tannyelvű iskolákat, felkarolni a szociálisan hátrányos helyzetben lévő magyar diákokat, különös tekintettel a megye egyetlen magyar középiskolájára, a Csiky Gergely Főgimnáziumra. Éppen ezért folyamatosan pályáznak a Szülőföld és a Bethlen Alaphoz, az innen befolyt összegekből pedig a középiskola 20-30 bentlakó diákja étkezési költségének az 50%-át fedezik.

A Connecticuti Magyar Kultúregyesület (AEÁ) támogatása révén érdemösztöndíjakat osztanak ki a magas tanulmányi átlagot elért, közösségépítő tevékenységben résztvevő 20 diáknak.

Már hagyománynak számít az ún. keresztszülői támogatás, melynek révén Arad és más megyei, illetve külföldön (pl. Magyarországon, Németországban) élő magánszemélyek egy-egy diákot támogatnak éveken keresztül. A keresztszülők több esetben még a felkaroltak egyetemi tanulmányait is támogatják.

A Wieser Tibor szociális és keresztszülői támogatásban évfolyamonként egy-egy szociálisan rászoruló és magas tanulmányi átlaggal rendelkező diák részesül, illetve évenként két jól tanuló diák, akár az egyetemi tanulmányok befejezéséig.

Az alapítvány tagjai a szívükön viselik a kollégiumban lakó vidéki csikysek sorsát is, az otthonos, családias légkörű bentlakásban különös hangsúlyt helyeznek a hagyományőrző tevékenységekre, ezen belül a néptáncoktatásra. A szórványoktatás támogatását szorgalmazzák azon pályázatok, melyek révén az ingázó pedagógusok utazási terheit enyhítették, illetve tanszercsomagokat juttattak el a magyar nyelven tanuló vidéki diákoknak. És természetesen ott vannak még az év végi tanulmányi jutalmak, díjak, vetélkedők, versenyek, kirándulások, a nemcsak diákoknak, hanem felnőtteknek is szóló kulturális rendezvények stb.

Az aradi Alma Mater fáradhatatlan lelke, Hadnagy Éva ügyvezető elnök elismerte, az anyagi problémák miatt egyre kevesebb magánszemélynek nyílik lehetősége a támogatásra, ezért az alapítványnak még többet kell pályáznia az elkövetkezőkben.

Az alapítvány az aradi magyar közösség tagjainak a megszólítását, illetve a megye kulturális eseményeiről való tájékoztatását is fontosnak tartja, ezért jelenteti meg kéthavonta a Szövétnek című aradi kulturális szemlét. A régi aradi hagyományokat, értékeket ápoló folyóiratról annak felelős szerkesztője, Ujj János ny. történelemtanár, helytörténész számolt be.  

Az ügyvezető elnök végül az aradi Alma Mater Alapítvány kuratóriumának nevében megköszönte támogatóinak, barátainak az önzetlen segítséget, külön kiemelve a Kölni Alma Mater Alapítványt, a Wieser Tibor Alapot és nem utolsósorban a budapesti székhelyű Aradi Alma Mater Alapítvány munkáját, segítségét. A magánszemélyek között Böszörményi Zoltán, a Nyugati Jelen napilap tulajdonosa is állandó támogatója az Arad megyei magyar oktatásnak.

A rendezvény végső akkordjaként megválasztották a kuratóriumot, melynek elnöke Nagy Etelka lett. Alelnök Polanek Róbert, titkár Berecz Gábor, ügyvezető elnök Hadnagy Éva, ügyvezető alelnök Takács Máthé Mónika. A cenzor bizottság tagjai: Czeglédi József (elnök), Túsz Ferenc, Fekete Károly.  

Nagy Etelkát minden bizonnyal sokaknak nem kell bemutatni, hisz hosszú évekig vezette sikeresen az aradi önkormányzat alárendeltségében működő fejlesztési és közellátási igazgatóságot (DDAC). Nem túlzás azt állítani, hogy az aradi szociális hálózat kiépítésében az alapítvány újdonsült elnökének óriási szerepe volt. Kemény lobbizás árán létrejött hazai és főleg külföldi kapcsolatai, illetve számos pályázat révén komoly összegeket sikerült lehoznia a városnak; a civilszervezetekkel való együttműködéseinek eredményeként igazgatósága idején szociális otthonok, szolgáltatások létesültek Aradon. Minden bizonnyal ezeket a tapasztalatokat az alapítványon belül is hasznosítani fogja. Mint elmondta: célja összefogni minden olyan erőt, mellyel támogatni lehet az Arad megyei magyar oktatást. Úgy legyen!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Nagy István / Kedd, 2012. február 14., 19.19 Válaszoljál rá!

A kuratóriumot az előző kuratórium javasolta. Azt a Közgyűlés változtatás nélkül egyhangúlag hagyta jóvá.
Az új elnököt, és a tisztségviselőket a Kuratórium választotta, és azt a Közgyűlés egyhangúlag vette tudomásul.

Hozzászólt: egykori diák / Kedd, 2012. február 14., 15.02 Válaszoljál rá!

dr.Pálfi Sándor nem vállalta a további megbízatást
(az elnöki funkcióban),vagy nem választották újra?

Hozzászólt: Nagy István / Hétfõ, 2012. február 13., 20.14 Válaszoljál rá!

A Közgyűlésen készült képeimből:

http://nagyistvan.pecska.ro/?p=2109

Hozzászólt: Gábor / Hétfõ, 2012. február 13., 08.29 Válaszoljál rá!

Nagyon oda kellene figyelni a még meglévő kis szórvány osztályokra, pl. Gyorok, Pankota, Kisjenő környéke, nem tudom ezekre jut-e pénz, de nagy kár lenne értük, ha megszűnnének. Ha csak egy gyerek tanul meg minden évben magyarul írni-olvasni ezekben a kis osztályokban, az is fontos az egyre csökkenő közösségeknek és persze a későbbiekben innen "gyarapodhat" a Csiky.

Hozzászólt: XL / Vasárnap, 2012. február 12., 20.24 Válaszoljál rá!

Aki nem volt jelen ne fogalmazzon kritikát,de, a képeket elnézve a 9 legfiatalabb jelenlevőt választották meg kurátornak.Van a vezetőségnek egy- két tagja akiknek sok kapcsolatuk nincs a magyar közöséggel.

Hozzászólt: Nagy István / Vasárnap, 2012. február 12., 18.17 Válaszoljál rá!

Az Alapítvány kuratóriumának tagjai:
Balta János
Berecz Gábor
Bognár Levente
Ilona János
Gerebenics Mihály
Ghera Róbert
Nagy Etelka
Polanek Róbert
és Sándor Tivadar

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu