Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. október 27., 17.01
https://www.facebook.com/RMDSZ/
Választási vitafórum a Mosóczy-telepen

Osztályterem kerestetik a magyar óvodának, de…

Írta: Balta János
2020. szeptember 24., 17.47 Csütörtök / Arad

Szerdán 16 órától a Mosóczy-telepi római katolikus templomnak az udvarán a választókkal találkoztak az RMDSZ aradi jelöltjei. A járványügyi előírások messzemenő betartásával szervezett fórum egymástól tisztes távolságban ülő résztvevőit házigazdaként Farkas Viktória, az RMDSZ helybeli szervezetének az elnöke, egyben a római katolikus egyházközség kincstárnoka köszöntötte. Amint előrebocsátotta, a Mosóczy-telepi magyarok nagy örömmel üdvözlik az érdekvédelmi szövetség aradi és megyei vezetőit, hogy megvitathassák velük a közös dolgaikat, gondjaikat. Ugyanakkor bemutatta a kerületben működő magyar nyelvű összevont elemi iskola 9 kisdiákját is, akik Nagy Csilla tanítónővel érkeztek. Folytatásként szólásra kérte Bognár Leventét, az RMDSZ aradi elnökét, majd Faragó Péter parlamenti képviselőt, a szervezet jelenlegi megyei elnökét, továbbá Cziszter Kálmánt, a szervezet egykori elnökét. Cziszter Kálmán köszönetet mondott Farkas Viktóriának a találkozó megszervezéséért, majd örömének adott hangot, amiért a Mosóczy-telepi magyar közösség a rendszerváltás óta eltelt 30 év után is ilyen szép számban megjelent, érdeklődik a közös jövőnk iránt.

Bognár Levente az aradi magyar érdekképviselet hatékonyságának a növelési esélyeit taglalta. Vagyis, ha a 23 tagú városi tanácsban a jelenlegi két tanácsosi tisztség helyett sikerül hármat megszerezni, akkor az RMDSZ a két nagy párt között a mérleg nyelvét képezheti, ezért sokkal hatékonyabb érdekképviseletet gyakorolhat, több eredménnyel.

 

 

Szülői sérelmek

 

A résztvevők közül Nagy Gyuris Mihály és felesége, Melinda az anyanyelvű iskoláknak a leépülését fájlalta. Válaszként Bognár Levente visszaemlékezett 1992–93-ra, amikor a gyermekhiány miatt nagy gondot okozott a magyar nyelvű V. osztálynak a beindítása, ami csak úgy volt lehetséges, ha a szülők az aláírásukkal vállalták, hogy magyar nyelvű iskolába íratják a gyermekeiket. Tehát az anyanyelvű oktatásnak az igénylése mindenképp a szülőktől kell induljon, mert, sajnos, az aradi magyar nyelvű oktatás komoly kerékkötője a kerületi iskoláknak a felszámolódása.

A rendszerváltás utáni újraindításba besegítettek az Arad környéki települések: Szentleányfalva, Zimándköz és Zimándújfalu. Ugyanígy indult el a mikelakai napközis óvoda is, ami manapság is működik.

Nagy Gyuris Melinda asszony a Mosóczy-telepi magyar nyelvű óvodai csoport régi nagy termének az elvételét sérelmezte, manapság ugyanis a magyar csoport a két román csoportnak helyet adó nagyobb tantermek közötti folyosón van elhelyezve.

A sérelemre Bognár Levente kifejtette: Pellegrini Miklós helyettes főtanfelügyelővel is megbeszélték, ha a magyar csoport létszáma megnő, nagyobb tantermet kaphatnak. Más szülő közbeszólásából kiderül: az óvoda igazgatónője a magyar szülőknek azt sugallta, a gyermekeiket írassák román csoportba, hogy kényelmesebben elférjenek! Olyan szülőket is említett, akiknek azt mondata az igazgatónő: a magyar csoportban már megvan a szükséges létszám, ezért a gyermekeiket a román csoportba írta be.

A vitához csatlakozott nt. Vékony József szentleányfalvi református lelkipásztor is, akinek a kisleánya ugyancsak a Mosóczy-telepi magyar óvodába jár, ugyanis Szentleányfalván nincs anyanyelvű óvoda. A magyar csoport helyszűkét megvitatták az óvoda igazgatónőjével is, mert a már jelzett folyosóból kialakított tanteremben csak 16 gyermek fér el, ezért Pellegríni Miklós közbenjárására az igazgatónő felajánlott ugyan egy nagyobb, de rosszabb minőségű termet. A kényszerhelyzetben a szülők mégis a kisebb, de jobb minőségű termet választották. Szerinte, a 16 gyermek befogadására alkalmas kicsiny tanterem miatt vesztenek el magyar gyermekeket. Amúgy a helybeli óvodában zajló oktatással meg vannak elégedve. A lelkipásztor szerint, a jelenlegiekkel együtt 26-27 gyermeket lehetne találni a magyar tannyelvű csoportba, ha lenne megfelelő méretű tanterem. Maga vállalná az aláírások összegyűjtését, de a járványhelyzet miatt még nem lehet tudni, hogyan is kezdjék el? Ugyanakkor azt sem lehet tudni, arra hogyan reagál majd az óvoda igazgatónője. Akár azt is mondhatja: ha nem felel meg a jelenlegi „tanterem”, akkor a magyar csoport hagyja el az épületet. Csak úgy lehetne, ha a négy román csoport közül az egyik átadná a nagyobb tantermet a magyar csoportnak. A Csiky Gergely Főgimnázium bentlakása mellett is épül a bölcsődével működő magyar óvoda, de az is fontos lenne, hogy a kerületekben se szűnjenek meg az anyanyelvű oktatási intézmények.

A megoldást Bognár Levente abban látná: erős magyar önkormányzati képviseletet kell kialakítani, hogy a magyar városi tanácsosok nélkül ne lehessen dönteni. Ismertette a 23 tagú aradi tanácsban a 2 magyar tanácsos szerepét. Legkevesebb 3 tanácsosi tisztséget kellene a magyarságnak bejuttatnia, hogy frakciót alakítva nélkülük ne lehessen dönteni. Ha azonban van szülői összefogás, arra bármikor lehet hivatkozni.

A vitában Nagy Etelka nyugalmazott jogász a kérdés jogi oldalait boncolgatta, Bálint György nyugalmazott építészmérnök nagyszülői szempontból világította meg az osztályhiány kérdését.

Mészár Sándor, az RMDSZ aradi polgármesterjelöltje ismertette a Nyugati Jelenben már részletezett „kezdő 11-ét”, Faragó Péter parlamenti képviselő, RMDSZ megyei elnök a közelgő választásokon való magyar részvételre való mozgósítást szorgalmazta. Szinte minden hozzászóló a tanteremhiányra próbált valamilyen megoldást találni. A Mosóczy-telepi választási vitafórum a szervezők által felajánlott, biztonságos feltételek között elfogyasztott szeretetvendégséggel, baráti beszélgetéssel zárult.

A sajtósnak nem ildomos a vitában részt vennie, de érthetetlen számára: egyetlen résztvevő sem vetette fel a helybeli, néhai római katolikus iskolaépületnek a kérdését, ami a legjobb helyen, a templommal szembeni oldalon, a főutcán található, és abban az Aradi Baptista Líceum kapott helyet.

Szerintem, „megérne egy misét” utána járni, hogy 30 évvel a rendszerváltás után a Mosóczy-telepi római katolikus egyházközség miért nem kapta vissza a felekezeti iskolájának a főutcán lévő épületét. Abban nemcsak az óvodát, hanem az elemi iskolát is működtetni lehetne…

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu