Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2021. május 15., 18.04

Ötből marad kettő az összevonások után

Írta: Bognár Tünde
2021. április 30., 19.20 Péntek / Arad

Több éve halogatott ügyben hozott döntést Arad Város Tanácsa. A döntés értelmében a 2021–2022-es tanügyi évben összevonják a helyi műszaki líceumokat. Konkrétan az Aurel Vlaicu, a Henri Coandă és a Környezetvédelmi és Építészeti líceum együtt alkotja majd az Elektromechanikai Építészeti és Környezetvédelmi Középiskolát. Továbbá a Iuliu Moldovan és a Francisc Neuman iskolák összevonásával a városban két műszaki iskola jönne létre az eddigi öt helyett, mely a helyi közigazgatás véleménye szerint nemcsak pénzügyi feketelyuk, de nem is szolgálja a diákok érdekeit kellőképpen, mivel az ezen iskolákban végzett diákok nagy része nemcsak az érettségi vizsgákon bukik el, de tanult szakmájában sem tud elhelyezkedni az iskola elvégzése után.

Az összevonási tervezetet a városi tanács 11 igen szavazattal hagyta jóvá, úgy, hogy a PSD-s tagok közül ketten nem szavazhattak, mivel a tanügyi rendszerhez kötődő munkakört töltöttek be megválasztásuk előtt. A PSD-s tanácsosok még a rendkívüli ülés előtt úgy nyilatkoztak, hogy az összevonások ellen fognak szavazni, az ülés megkezdése előtt pedig javasolták, hogy töröljék a napirendi pontok közül a tanügyi összevonás tervezetét, mivel az nincs kellőképpen átgondolva, és a következményeket sem vizsgálták meg kellőképpen. Kérésüket elutasították.

A rendkívüli ülésen a fentebb említett iskolák igazgatói és Marius Göndör főtanfelügyelő is jelen volt, aki osztotta a polgármester, Călin Bibarț véleményét, miszerint a gyerekek érdekében a városvezetésnek tennie kell azért, hogy az intézmények megfelelő oktatást biztosítsanak.

A napirendi pont megtárgyalása során az érintett iskolák képviselői is felszólaltak, tiltakozásukat fejezve ki az összevonások ellen. A Környezetvédelmi és Építészeti Líceum igazgatónője szerint az intézmény nem rendelkezik elegendő hellyel más iskolák diákjainak a befogadásához, valamint az iskola ezen változtatás miatt elveszítené akkreditációját, melynek következtében a diákok a következő öt évben máshol kéne szakosodjanak. Továbbá az iskola a nemrég megszerzett Erasmus-akkreditációját is elvesztené.

Az Aurel Vlaicu igazgatónője 11 szakirány akkreditációját félti. Felhívta a tanácsosok figyelmét arra is, hogy az Aurel Vlaicu a legrégebbi műszaki iskola, mely közpénzből felújított laborokkal rendelkezik. A Henri Coandă iskola igazgatója, Liviu Șandor, attól tart, hogy nem lesz helye annak a 600 diáknak, akikkel jelenleg az iskola foglalkozik, ezért arra kérte a tanácsosokat, hogy lelkiismeretük szerint szavazzanak.

Florin Boja, a Iuliu Moldovan iskola igazgatója szintén az iskola eddigi székhelyének megtartása mellett kardoskodott, feltéve a kérdést, hogy az iskolák összevonásával vajon nőni fog-e az érettségin átmenő jegyet elérő diákok száma, vagy csökkenni fog-e az iskolák költsége? Elmondta, hogy a Német Líceumban 7 nappali és 7 esti tagozaton tanuló osztály van. Azt is felvetette, hogy az utóbbi négy évben miért nem történtek beruházások egy kampusz létrehozásához Újaradon, ahol műhelye és ebédlője van az iskolának? A kérdésre reagálva a polgármester visszakérdezett: négy éve, mikor ugyanerről az összevonásról volt szó, s mikor időt kértek a további lehetőségek felméréséhez, miért nem próbáltak meg tenni valamit a fejlesztésekért?

Marius Göndör arra keresve a választ, miért eredménytelenek az iskolák, arra a következtetésre jutott, hogy valószínűleg a tanárok miatt, akik az állásukat féltik, megfeledkezve a diákokról, akik Arad közösségének hasznára válnak majd a jövőben. Elmondta, hogy a tanároknak nincs félnivalójuk az összevonásoktól, állásuk megmarad, csak beosztásuk fog változni a jövőben.

Cosmin Burcu tanácsos a Filharmónia helyzetéhez hasonlította a jelenlegi tanügyi kérdést, mivel mindkét esetben az emberek az állásukat féltve ellenzik a változást. „Nem mérhetjük számszerűen a kultúrát, vagy a tanügyi rendszer eredményességét. Lehet, hogy nem sokan mennek át az érettségi vizsgán, de a szakvizsgáikat a tanulók majdnem 100%-a leteszi. Aradnak szüksége van a szakmunkásokra. Szükségünk van autószerelőkre, hegesztőkre és egyéb szakképzett mesteremberekre. Az, hogy összevonjuk az iskolákat, nem oldja meg a város szakképzett munkaerőhiányát” – mondta a tanácsos.

A tanács végül szavazott. Az összevonás mellett 11 szavazattal, és mindössze 8-cal ellene.

Bognár Tünde

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu