Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. december 01., 09.32

Ótelekiek és tornyaiak a szarvasi disznótoros fesztiválon

2021. október 13., 11.14 Szerda / Arad, Temes

Jubileumi rendezvényre került sor október 9-én, szombaton Szarvas város központjában, ahol megrendezésre került a XV. Idénynyitó Disznótor – a szarvasi töltött káposzta-főző és kolbászkészítő verseny. A hagyományos rendezvényen a Temes megyei Ótelekről, az Arad megyei Tornyáról és a Hargita megyei Szentegyházáról érkezett vendégcsapatok is részt vettek.

 

A csípős reggelen a szarvasi Kossuth téren felállított rendezvénysátorban frissensült töpörtővel és sült kolbásszal várták a versenyre benevezett csapatokat.  Akkor igazi a disznótor, ha átjönnek a szomszédok is, ha vendégeket hívunk: hazánkból Ótelekről, Tornyáról és a székelyföldi Szentegyházáról is érkeztek vendégek, akik magukkal hozták településeik jellegzetes disznótoros finomságaikat. Az ünnepi megnyitón a vendégeket Závoda Ferenc fő szervező és Gaál Roland, a Szarvasi Járási Hivatal vezetője köszöntötte. A rendezvényen részt vett Farkas Sándor államtitkár, miniszterhelyettes, aki köszöntőjében elmondta ,,A magyar vidék ízei a disznóvágás hagyományos termékei, az asztalokra kerülő szalonna, töpörtő, kolbász és szalámi, a tányérokba szedett hurka, kolbász és a töltött káposzta mindig nélkülözhetetlen, megismételhetetlen és pótolhatatlan magyar ízek, amelyeknek  egyedisége a minőségi magyar alapanyagokban rejlik.”

A töltöttkáposzta-főző és kolbászkészítő verseny alapanyagát, a friss sertéshúst a szervezők biztosították a részt vevő csapatok számára, de a hozzávaló fűszereket mindenki saját receptje szerint használta ízesítésre. A zsűri vezetője, Sági Szilárd „gasztrokibic” elmondta „nem annyira a zsűri dönt, mint amennyire az elkészített termékek íze dönti el, hogy melyik legyen a nyertes csapat”. A hivatalos zsűri mellett a rendezvényen jelen volt egy négytagú „titkos zsűri” is, akik a látogatók szemszögéből értékeltek és pontozták a versenyzőket. A versenyző csapatok nem tudhatták, hogy kik is a titkos zsűri tagjai, hiszen a rendezvényen több száz látogató fordult meg, így mindenkivel kedvesnek kellett lenni... A rendezvény törzsvendégei, a tornyai Tóth Piroska és Suttyák András, akik a budapesti nemzetközi vadász-világkiállításon mutatták be termékeiket, útban hazafelé Szarvasra is betértek, de nem üres kézzel ám, hanem finom tornyai szilvapálinkát kínáltak a vendégeknek.

Mikor elkészült a sült kolbász és megfőtt a töltött káposzta, a zsűri nekilátott az ételek elbírálásához. A zsűri a sült kolbász, a töltött káposzta, a disznótoros pálinka, a házi sütemények ízét-minőségét és a csapatszellemet is díjazta. Végül a titkos zsűri is bemutatkozott a közönségnek, az ő értékelésüket is figyelembe vették az eredményhirdetéskor. Az első helyezett egymázsás disznót, a második helyezett egy süldőmalacot, a harmadik helyezett pedig egy párhetes kismalacot nyert. A zsűri döntése szerint a kismalacot az óteleki és szentegyházi csapatok közösen nyerték, de mivel gondot okozott volna az élő kismalac határon túli átszállítása, ezért a kismalac felnevelését Závoda Attila ezüstszőllősi gazda elvállalta a jövő évi rendezvényig, amikor kolbász és töltött káposzta lesz a díjként elnyert kismalacból. 

A rendezvény vendégei a gasztronómiai élvezetek mellett olyan színpadi programokból válogathattak, mint Pintér Timi népdalénekes, Pataki Attila, az EDDA frontembere vagy a Kikindai Vidám Fiúk fellépése, akik a böllérbálhoz biztosították a talpalávalót.

 

Molnár Géza fényképes tudósítása

 


Fotók:

Az óteleki csapat serénykedik a szarvasi fesztiválon

Ótelek és Szentegyháza csapatai közösen nyerték el a kismalacot

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu