Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. május 31., 23.14
MAKOSZ-tanácskozás a Téglásban

Ötletbörze és diákjogok

Írta: Gáspár-Barra Réka
2018. június 12., 18.30 Kedd / Hunyad

A Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum biztosított teret a MAKOSZ (Románia Magyar Középiskolások Szövetsége) második idei konzultatív tanácsának, melyre 16 megye küldöttsége volt hivatalos. – Bár már láthatáron a vakáció és ilyenkor mindenki lazítani szeretne, azért szép számban összegyűltünk Székelyföldtől Szatmárig és igazán hasznos tanácskozás részesei voltunk – értékelt Bukur Tamás, MAKOSZ-elnök.

A rendezvény megnyitóján a helyi magyarság képviseletében köszöntötte a diákokat Kocsis Attila-Levente iskolaigazgató, Pogocsán Ferdinánd alpolgármester, Széll Lőrincz, aki a Hunyad Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság vezetőjeként, illetve a HUMMIT (Hunyad Megyei Magyar Ifjúsági Tanács) képviseletében biztosította teljes körű támogatásáról a diákokat. Csatlós Zsófia-Erzsébet Hunyad megyei RMPSZ-elnök, hajdani MAKOSZ-tagként hangsúlyozta: a pedagógusszövetség és a diákok érdekvédelmi szervezetének azonos a célja – jó körülmények között, hatékony módszerekkel gazdagítani a diákok tudását, csiszolni jellemét.

Winkler Gyula EP-képviselő az Európai Oktatási Térség kialakításáról beszélt, melyet az Európai Bizottság 2025-ig szándékszik megvalósítani. – Az uniós tagállamok oktatási rendszerében jelentős eltérések tapasztalhatók, melyeket az EB a nemzeti sajátosságok és tantervek tiszteletben tartása mellett kíván harmonizálni, jelentős összeget fordítva a mobilitási programokra. Az 2021–2027-es uniós költségvetési időszakra például az EB javaslatára megdupláznák 30 milliárd euróra az Erasmus+ program költségvetését. Ezek olyan irányvonalak, olyan jellegű javaslatok, melyek éppen a mai középiskolásokról szólnak. Hiszen 2-3 éven belül kerülnek felsőoktatási intézményekbe, ahol óriási lehetőséget kínál az Erasmus +. Nem csupán szakmai téren jelent sokat egy külföldi ösztöndíj megszerzése, de az illető ország kultúrájának, nyelvének megismerése is rendkívül fontos. Ma már nem elég egy idegen nyelv, az anyanyelvünk (esetünkben az ország nyelve is ide értendő), illetve az angol mellett legalább még egy nyelv ismeretére szükség van a munkaerőpiacon való boldoguláshoz – biztatta kitartó nyelvtanulásra és széleskörű nyitásra a fiatalokat az EP képviselő.

A meghívottak felszólalásait követően a MAKOSZ megyei küldöttei megtartották tevékenységi beszámolójukat, illetve értékelték az elnökségi beszámolót. – Mint általában, ezúttal is sok érdekes téma merült fel. A tagszervezeti beszámolók valójában egyfajta brainstormingot jelentenek, hiszen sok jó ötlet meríthető ezekből – mondta a MAKOSZ-elnök, konkrét példaként említve a dévai tanácskozáson bemutatott Az év tanára nevű projektet, melyet egy diáktanács indított el, és máris új követőkre talált. A projekt lényege, hogy minden tanévben a diákok egyéni szavazás útján választják meg az iskola legjobb tanárát (tanárait). Ez egy olyan ötlet, ami könnyen megvalósítható és sok pozitívumot hozhat az iskola életébe – fogalmazott Bukur Tamás.

A tanácskozáson részletesen ismertették a  MAKOSZ által indított LEGIT érdekvédelmi kampányt is. – Tavalyelőtt lefordítottuk magyar nyelvre a hazai törvénytárban létező tanulói statútumot és a LEGIT-kampány keretében az ebben szereplő jogokat és kötelességeket igyekszünk tudatosítani a diákságban. Egy online segítségkérő platformot is indítottunk, ahol a statútum alapján megpróbálunk tanácsot adni a diákokat érő jogsérelmek esetén. A kampánynak része a napokban megszervezendő slam poetry est is, melyen hivatásos slammerek mondják el véleményüket a diákjogokról. A kampány zárásaként pedig egy kisokost szeretnénk kiadni, melyben rövid és érthető formában közölnénk a tanulói statútum fontosabb elemeit – magyarázta a dévai tanácskozást követően  Bukur Tamás, MAKOSZ-elnök.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu