Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. november 29., 17.03
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Fertőzésveszély a kórházban

Panaszt tett a rendőrségen az igazgató

Írta: Sólya Emília
2009. október 27., 19.59 Kedd / Arad

Hatalmas botrány van kibontakozóban az Arad Megyei Kórházban, miután kiderült, hogy az endoszkóp és a laparoszkóp műszerek sterilizálására használt szer nem fejti ki kellőképp baktériumölő hatását.

A dologra az egyik orvos jött rá, miután az interneten utánanézett, hogy milyen szereket használnak ilyen esetben és melyek a felhasználási feltételek. A megyei kórháznak hosszú ideje egy kolozsvári cég szállítja a Pera Safe nevű anyagot, melynek hatóidejéről és felhasználási módjáról tévesen tájékoztatták a kórház vezetőségét.

Dr. Cristiana Cioroboiu, a megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) járványügyi felügyelője a Nyugati Jelennek ma elmondta: vizsgálatot indítottak az ügyben, hiszen nagyon súlyos tények jutottak tudomásukra. A szakember szerint a kolozsvári cég feltételezhetően rosszul tájékoztatta a kórházat az Angliában gyártott termék technológiai előírásait illetően. Az előállító brit cég honlapján bemutatott tájékoztatás szerint ugyanis a hidegen sterilizáló szer hatóideje maximum 24 óra, legtöbb 20 sterilizálásra használható. A kolozsvári cég képviselői ezzel ellentétben 48 órás hatóidőt garantáltak, korlátlan mennyiségű sterilizálásra.  

A DSP szakemberei szerint eddig nem volt tudomásuk arról, hogy a sterilizáló oldatot nem megfelelően használják. Ez pedig a lehető legsúlyosabb egy kórházra nézve, hisz a laparoszkópos műszerekkel megoperált betegeket bármikor megfertőzhették volna különféle veszélyes vírusokkal, mint például a hepatitis B-vel.   

Dr. Bogdan Totolici, a megyei kórház igazgatója a Nyugati Jelennek ma elmondta, az oldat minőségét tekintve kiváló, év eleje óta használják. Csak éppen az a probléma, hogy a kolozsvári cégtől kapott felhasználási utasítások nem egyeznek az angol előállító cég által javasolt feltételekkel. Mint kiderült, a sterilizáló szert azután is használták, hogy már nem volt maximális hatása.    

Minderről már jó néhány napja tudnak az aradi illetékesek, a kórház igazgatója a múlt héten tett panaszt az Arad Megyei Rendőrség gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó osztályán. Elmondása szerint a kolozsvári cég tagadja az ellene felhozott vádakat. A DSP vezetősége is kivizsgálást indított.

Egyelőre nem tudni, hogy történt-e valamilyen fertőzés ennek kapcsán a kórházban. Talán bizonyítani is nehéz lenne. Az egészségügyi egység vezetősége állítja, hogy a sterilizáló oldat több hónapon keresztül történő helytelen felhasználásának nem voltak negatív következményei a betegekre nézve…
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: adofizető / Kedd, 2009. október 27., 23.41 Válaszoljál rá!

És még csodálkozünk hogy honnan van ez a sok fertőzőt beteg ,de vannak magánklinikák ahol jo pénzért jo ellátást kap a beteg .

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu