Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. november 29., 02.04
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Pártpolitikai klientúra zsebébe kitalicskázott közpénz

Írta: Chirmiciu András
2014. április 28., 21.00 Hétfõ / Hunyad

Hatalmas botrány tört ki a Hunyad megyei tanács ülésen, amikor a PDL-s tanácsosok azt hányták a PNL-s vezetőség szemére, hogy fantomegyesületeket finanszíroz közpénzből. Magyarán kitalicskázzák a közpénzt PNL-s pártperselyekbe.

 

Fantomegyesületek

Március végi ülésén a megyei tanács 4,761 millió lejt (több mint egymillió euró) osztott szét ifjúsági egyesületeknek, sportegyesületeknek és egyházaknak. Amint arról a Nyugati Jelen is beszámolt, az összeg oroszlánrésze, 4,176 millió az egyházak támogatására ment (3,829 millió az ortodox egyháznak, s csupán 26 000 lej a magyar felekezetek 6 parókiájának), a civilszervezeteknek pedig 565 000 lej jutott.

Közben a román sajtó felderítette, hogy a megyei tanács által vissza nem térítendő jelleggel támogatott ifjúsági és sportegyesületek között 5 fantomegyesület található. Olyanok, amelyek csak papíron léteznek, semmilyen konkrét tevékenységet nem folytatnak, mégis jelentős támogatásnak örvendenek. Közpénzből.

10 „ifjúsági” és „civil” egyesület 2012 őszén, a parlamenti választási kampány küszöbén alakult meg, ugyanazon a napon és ugyanazon a címen, Tiberiu Balint PNL-s megyei tanácselnök korábbi cégei székhelyén. A dévai bíróságon egymást követő sorszámokkal jegyezték be, derítette ki a tényfeltárás. Ezen egyesületek közül 5 jelentős támogatásban részesült március végén a megyei tanács részéről, összesen 87 500 lejt kaptak. (Asociaţia pentru Educaţia Liberă a Cetăţenilor Deva, Asociaţia pentru Exprimare Liberă Deva, Asociaţia Hunedorenilor pentru o Viaţă Democratică Deva, Asociaţia Tinerilor pentru Viitorul României és Asociaţia pentru Liberă Expresie Deva).

Ezen egyesületek nemcsak idén részesültek jelentős támogatásban, de tavaly is, amikor összesen 50 000 lejt kaptak, mindegyik egy-egy „projektre”. Csakhogy a tavalyi „projekteknek” nyoma sincs, azok csak papíron léteztek. A nagyvonalúan támogatott egyesületek bejegyzett címén semmi nyoma civil és ifjúsági egyesületek működésének, sőt még létezésének sem, a szomszédos kereskedelmi cégek névtelenül nyilatkozó alkalmazottai csak arra emlékeznek, hogy 2012 őszén ott valamilyen USL-s kampányközpont volt, ahol kampányanyagokat tároltak a kampányoló ifjaknak. Azután viszont „bezárt a bolt”, az azonos napon bejegyzett egyesületek eltűntek!

Valamennyi egyesület alapítói a Hunyad megyei PNL ifjúsági szárnyához tartoznak, főleg a megyei tanács és az annak alárendelt intézmények alkalmazottai köréből származnak, többségük közelállók Tiberiu Balinthoz, a megyei tanács alelnökéhez, derítették ki a román sajtós kollégák.

 

PNL-s pártpersely, PDL-s inkompetencia

A fantom „ifjúsági- és civil egyesületek” révén talicskázza ki a megyei tanács PNL-s vezetősége a közpénzt a pártperselybe, nehezményezték felháborodottan a PDL-s tanácsosok. Csakhogy a kitalicskázásról a sajtóból értesültek, a március végi ülésen fogalmuk sem volt, hogy a megye vezetősége hova irányítja a pénzt, s egyöntetűen szavazták meg a határozatot, akárcsak a megyei tanácsban képviselt összes többi párt (PSD, PC és PP-DD). Igaz, akkor mindenki az egyházaknak, főleg az ortodox egyháznak juttatott sokkal nagyobb összegre figyelt, 87 500 lej elenyészőnek tűnt a 4,761 millióhoz képest. Mircea Moloţ, Balint pártbéli és megyei tanácsbéli főnöke ellenőrzést rendelt el a botrány nyomán, a PDL-s tanácsosok, pedig az igazságügyhöz fordulnak az ügyben. Talán ezután jobban informálódnak, mielőtt futószalagon megszavaznák a határozattervezeteket.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu