Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. április 06., 21.30
Iskolanévadó ünnepség Kisiratoson

Páter Godó Mihály – a nevelés és a hűség mintaképe

2009. október 20., 12.16 Kedd / Arad

Ellentmondásnak is tűnhet, de tény, hogy több tízezer ember szerte a nagyvilágban többet tud az Arad megyei Kisiratos község szülöttjéről, aki a falu temetőjében nyugszik, mint sok helybeli. De ez az ellentmondásosság csak látszólagos, hiszen élete és tevékenysége nem szülőfalujához, hanem egyházához, népéhez, a szenvedőkhöz kötötték.

Godó Mihály (1913–1996) fáradhatatlan tanító volt – nem foglalkozási, hanem cselekvési értelemben. Oktatott és nevelt magyarokat, románokat, katolikusokat, ortodoxokat, más vallásúakat és hitetleneket, rablógyilkosokat és egyetemi professzorokat. Ahogy a sors hozta, mondanánk, ahogy a Gondviselés irányított, mondaná.

Életrajzának akár csak a statisztikai adatai is döbbenetesek: 18 évet töltött Románia börtöneiben, s ebből majdnem 8 évet egyedül, magánzárkában. Ezt nála atletikusabb termetűek sem bírták vagy szellemileg, belerokkantak, meghaltak, vagy eszüket vesztették. Godó atyát, a jezsuita szerzetest fantasztikus hite késztette arra, hogy átvészelje a zárka éveit. Rengeteg gondot okozott fogva tartóinak. Előbb arra figyeltek fel, hogy zárkatársai – politikai foglyok, orvosok, egyetemi tanárok, tudósok – nem lettek idegbetegek attól, hogy nem vitték munkára őket, csak odabent voltak. Aztán rájöttek: Godó órarendet készített, s mindenki azt tanította a többieknek, amit a legjobban tudott. „Trigonometria feladatokat is meg tudok oldani” – mesélte a hetvenes években egy Szilveszter estén Herkulesfürdőn, miközben a hideg szobájában kisiratosi szalonnát ettünk hármasban. Ezért, az egymás tanításának kitalálásáért kapott földalatti magánzárkát, ami közel nyolc évig tartott.

1945-ben a szovjet csapatok előretörése, a román határok visszaállítása Magyarországon érte, de a határőrök átengedték, mert volt nála egy román nyelvű levél, amelyben román katonák megköszönték a nekik nyújtott fizikai-szellemi segítséget. Ennek segítségével tudta egy ideig biztosítani az összeköttetést Márton Áron püspökés Mindszenty József hercegprímás között. Fő bűneként azt rótták fel neki, hogy a román hatalom által kezdeményezett békepapi mozgalmat szívós, gondosan megtervezett és egész Erdélyre kiterjedő munkával letörte, a híveket a behódolt papok szabotálására biztatta.

Szabadulása után is figyelték, minden lépéséről tudtak, de főleg az emberek közt végzett munkáját, beszédeit, szavait tartották számon. 1979-ben ismét letartóztatták, ekkor rózsafüzérek engedély nélküli gyártásáért ítélték el. Ekkor azonban nem tudósokkal, hanem gyilkosokkal tették egy cellába, de a fogva tartók csalódása még a korábbinál is nagyobb volt. A börtönben is állandóan fegyelmezetlen rablógyilkosok egy része szelíd lett, titkos lelkigyakorlaton vett részt, egyesek kérvényezték, hogy Godó Mihállyal kerüljenek egy cellába. A jezsuita páter pedig azt kérvényezte, hogy élete végéig maradhasson börtönben, a legsúlyosabb vétkeket elkövető rabok között. Nekik van legnagyobb szükségük lelki vigaszra – állította. Nem hogy ezt a kérést nem hagyták jóvá, de még meg is fedték, hogy Románia ateista ország, tehát börtönrendszere is ilyen jellegű.

Páter Godó Mihály jezsuita atya mindig tanított. Márton Áron egy ideig Kolozsvárott egyetemi lelkészséggel bízta meg, majd Szatmárnémetiben lett hitoktató, tanított a börtönökben, a szószéken, az utcán és az egyszerű magyarok, romának, a bánsági svábok, csehek és szerbek házaiban is. Élete utolsó éveiben a szentannai német öregotthonban is ő volt a többnyelvű lelki vigasztaló, az orvosok segítője, a szabadságra utazó környékbeli papok helyettese, lelkigyakorlatok vezetője.

A Krassó-Szörény megyei hegyi falvakban, a jilavai börtön egykori rabjai között, vagy a kommunizmus tetteit vizsgáló fiatal történészek körében Godó Mihály személye, emléke, alakja regénybe illő, a róla szóló történeteket mesélik, szájról szájra adják. Ha lett volna jelszava, az bizonyára a hűség szó lett volna. Hűség a hithez, legyen az bármelyik, hűség nemzetedhez, legyez az akármelyik, de a sajátod, s hűség adott szavadhoz. A kisiratosi diáknak példaképe lehet a falu jeles szülötte. De ma nem börtönbe kell menni elveinkért, hanem Godó páter szellemiségét, a hűséget kell, kellene megtartani.

Az internet címszókeresője, a Google 0,25 másodperc alatt 5781 utalást jelzett arra a címre, hogy páter Godó Mihály. A jövőben Kisiratos  minden diákja értesítőjén, oklevelén az fog szerepelni, hogy Şcoala Generală Páter Godó Mihály Általános Iskola.Legyünk méltók az intézmény névadójának kisugárzó szellemiségére.

 

Matekovits Mihály

*

A kisiratosi általános iskola október 23-án, pénteken veszi fel Páter Godó Mihály nevét. Az ünnepi szentmise délben kezdődik a helyi római katolikus templomban, ezt szimfonikus koncert követi, ami után leleplezik és felszentelik az iskola új névtábláját, illetve a Godó-domborművet. A programot az iskolások ünnepi előadása zárja.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: ... / Szombat, 2009. október 24., 20.48 Válaszoljál rá!

"!!!!!!", te meg kötekedő

Hozzászólt: !!!!!! / Péntek, 2009. október 23., 23.15 Válaszoljál rá!

"elnézést" ,hogy te milyen vicces vagy?!

Hozzászólt: elnézést... / Péntek, 2009. október 23., 15.28 Válaszoljál rá!

Elképzeltem amint az ünnepelyes felavatás alatt néhany ember tiltakozó demonstrációt szervez és MÁS NEVET AZ ISKOLÁNAK feliratú transzparensekkel, valamint szlogenként a NEM AKARJUK GODÓ ATYÁT skandálva vonul fel Kisiratos utcáin... :))

Hozzászólt: olvasó / Szerda, 2009. október 21., 13.35 Válaszoljál rá!

Igaza van a cikket írónak. Valóban nagyon sok kisiratosi semmit sem tud Godó atyáról ,csak tiltakozik , hogy ne így nevezzék az iskolát.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu