Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. október 18., 17.12

PD-L kampánynyitó „nagyágyúkkal”

Írta: Gáspár-Barra Réka
2008. március 16., 19.30 Vasárnap / Hunyad

Teljes bedobással indította kampányát ma Hunyad megyében a demokrata-liberális párt. A helyi önkormányzatok vezető tisztségeinek szintjén a megyében jelenleg közel kétharmados többséget élvező PD-L szemmel láthatóan igyekezett a helyi közösségek legrátermettebb embereit jelölni a községi, városi polgármesteri székekbe.

A nagyobb településeken a közvéleménykutatástól sem zárkóztak el annak érdekében, hogy a legnépszerűbb jelöltekkel rukkolhassanak elő, még akkor is, ha ez egyetlen esetben ugyan, de kompromisszum-kötéssel, azaz politikai „vándormadarak” befogadásával járt.

A megye nagyvárosaiban azonban, ahol legalább 2004 óta demokratapártiak a polgármesterek (Szászvároson, Petrozsényban, Vajdahunyadon) nem igazán volt szükség felmérésre. A települések megvalósításai magukért beszélnek – állította a szombati kampánymegnyitó alkalmával Gheorghe Barbu, parlamenti képviselő, a megyei szervezet elnöke. Kijelentését teljes mértékben alátámasztotta az a lelkes tapsvihar, mellyel a már gyakorló polgármestereket fogadta a több, mint félezres közönség. A PD-L a polgármesterek pártja – erősítette meg Vasile Blaga, a párt országos főtitkára, hangsúlyozva, hogy az általa képviselt politikai alakulatnak hosszú távú célkitűzése marad a reális decentralizáció, az önkormányzatok hatáskörének növelése és az ehhez szükséges pénzalapok hozzárendelése. Manapság ugyanis oda jutnak az önkormányzatok, hogy sokan még az áramszámlájukat és az alkalmazotti fizetéseket sem tudják fedezni. Ahhoz, hogy az ország gazdasági és társadalmi szempontból talpra álljon, hatalmat és pénzt kell adni az önkormányzatok kezébe – hangoztatták. Hogy ezt mennyire komolyan gondolják, példázza az is, hogy valamennyi „nagyágyújukat” a helyi és megyei önkormányzatok élére kívánják állítani – fogalmazott Theodor Stolojan, a PD-L országos alelnöke, aki szintén jelen volt a korai dévai kampánynyitón. Élő példaként szólalt fel Adrian Videanu, bukaresti polgármester is, aki hangsúlyozta azért jöttek el Dévára, mert úgy érzik Hunyad megyében erős alapokon áll a párt, viszont a megyeszékhely még most is nagy kihívást jelent számukra. A Déva polgármesteri székébe jelölt Ioan Inişconi, jelenlegi alpolgármester tőle szokatlan dinamizmussal fogalmazta meg újra régóta hangoztatott célkitűzését: rendet teremteni a dévai önkormányzatban. Azt akarom, hogy az igazság felszínre kerüljön, függetlenül attól, hogy ez kinek fáj. Hazug alapokra nem lehet hosszútávon építeni – mondta Inişconi elismerve, hogy Hunyad megye székhelyén történt gazdasági előrelépés, de felemlegetve a gombamódra előtűnő körforgalmakra és egyéb grandomániára eltékozolt sok száz milliót, amiből ma már készen állhatna a buszpályaudvar, a piac, az adminisztrációs palota és számtalan más valóban fontos befektetés. Inişconi rendet és minőségi ugrást ígért a fejlődő megyeszékhelynek.

A kampánynyitó rendezvénysorozat Vajdahunyadon folytatódott.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu